Ο εναγκαλισμός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ροδόπης με τον τουρκο-αλβανικό αλυτρωτισμό

26 Ιανουαρίου 202408:07

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Προβληματισμό προκαλούν δύο γεγονότα: Ο εναγκαλισμός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ροδόπης με τον τουρκο-αλβανικό αλυτρωτισμό και η παρουσία του Ριφάτ Σαίτ στην Κομοτηνή…

Για ποιόν λόγο η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου και οι συνεργάτες της (έστω πρώην) υποδέχθηκαν τον Ριφάτ Σαίτ στον χώρο της παράνομης παρακρατικής δομής ΤΕΝΚ;

Ο βουλευτής του ΑΚΡ στην Σμύρνη κ. Ριφάτ Σαίτ με καταγωγή από το κατεχόμενο Κοσσυφοπέδιο , ο οποίος από το 2011 υπηρετεί το κρατικό σχέδιο για την τουρκοποίηση των Βαλκανίων, ξεκινώντας με ένα φιλόδοξο πρότζεκτ για την ίδρυση ενός BALPA (balkanski parlament) , βαλκανικού κοινοβουλίου επισκέφθηκε Εγκαθέτους , Παρακρατικούς και τον Τούρκο Πρόξενο στην Κομοτηνή.

Προσφάτως, ως επικεφαλής ενός δήθεν Βαλκανικού Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών (12/2023) διοργάνωσε ένα τουρκο-κοσοβάρικο οικονομικό φόρουμ.

Το Οικονομικό Φόρουμ Κοσσυφοπεδίου-Τουρκίας, που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Κοσσυφοπεδίου και το Βαλκανικό Κέντρο Στρατηγικής Έρευνας, είχε ως στόχο την προώθηση των τουρκικών επενδύσεων στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρει το Anadolu.

Το φόρουμ συγκέντρωσε περίπου 70 εταιρείες από την Τουρκία και στην τελετή έναρξης παρευρέθησαν ο Τούρκος πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο Sabri Tunc Angili, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Emilija Redzepi, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Fikrim Damka, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας του Κοσσυφοπεδίου Getoar Mjeku, καθώς και εκπρόσωποι τουρκικών κρατικών οργανώσεων.στο κατεχόμενο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσσυφοπεδίου, Λουλζίμ Ραφούνα, είπε ότι οι επιχειρήσεις του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι μόνο η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της χώρας, αλλά είναι και από τις πιο περιζήτητες για συνεργασία στην περιοχή και όχι μόνο. Ο Ραφούνα ευχαρίστησε όλους τους θεσμούς της Δημοκρατίας της Τουρκίας και τον τουρκικό λαό για τη συνεργασία τους.

«Οι τουρκικές επενδύσεις περιλαμβάνονται στη χρυσή τριάδα των επενδύσεων στο Κοσσυφοπέδιο, στους σημαντικότερους τομείς που επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, τα οικονομικά, η κλωστοϋφαντουργία, οι υποδομές και πολλοί άλλοι τομείς», είπε ο Ραφούνα.

Ο πρόεδρος του Βαλκανικού Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών, Ριφάτ Σαΐτ, είπε ότι αυτή είναι η πιο σημαντική συνάντηση αυτού του είδους μέχρι στιγμής. Ζήτησε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών Τούρκων και Κοσοβάρων και πρότεινε τη δημιουργία οικονομικής ζώνης στο Πρίζρεν.

Ο Τούρκος Πρέσβης Ανγκίλι είπε στην ομιλία του ότι οι σχέσεις μεταξύ του Κοσόβου και της Τουρκίας στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων είναι έντονες και πολυδιάστατες. Υπενθύμισε ότι το 2019 υπογράφηκε η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Ανέφερε ότι η Τουρκία έχει επενδύσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επέτρεψαν την απασχόληση 10 χιλιάδων ατόμων στο Κοσσυφοπέδιο.

«Το 2022, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Κοσσυφοπεδίου ξεπέρασε τα 800 εκατομμύρια ευρώ και η Τουρκία έγινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Κοσσυφοπεδίου. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε αυτά τα 800 εκατομμύρια το 2023 και ελπίζουμε να φτάσουμε σε όγκο εμπορίου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ », είπε ο πρέσβης.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Emilija Redzepi, δήλωσε επίσης ότι πρόθεση είναι να αυξηθεί ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Τουρκίας. Όπως είπε, το Κοσσυφοπέδιο είναι ανοιχτό για επιχειρήσεις και έτοιμο για επενδύσεις, ενώ η Τουρκία φέρνει εμπειρία, τεχνογνωσία και πόρους, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για ένα κοινό οικονομικό μέλλον. Δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο επικεντρώνεται στη βελτίωση των τομέων τεχνολογίας, υποδομών και ενέργειας.

“Όλοι γνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά πιστεύουμε ότι είναι μια ευκαιρία για νέες επενδύσεις και καινοτομίες. Το Κοσσυφοπέδιο έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τομείς όπως η πληροφορική, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η γεωργία και ο τουρισμός. Η συνεργασία μας με τη Δημοκρατία του Η Τουρκία παρέχει καλή πρόσβαση σε τεχνολογικούς πόρους και αγορές που είναι απαραίτητες για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων», είπε ο Ρεντζεπί.

Εκτός από τις συναντήσεις B2B μεταξύ των εταιρειών του Κοσσυφοπεδίου και της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια αυτού του φόρουμ διοργανώθηκε συζήτηση σε πάνελ με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων του Κοσσυφοπεδίου.

Αρθρογράφος