Οι λαθρομετανάστες τρομοκρατούν τα Πομακοχώρια του Έβρου

20 Νοεμβρίου 201908:56

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχε επισημανθεί ότι η λαθρομετανάστευση απειλεί την Θράκη κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης όπως αυτή καταγράφεται σε μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η καθημερινότητα, πάντως,ξεπερνά την πολυτέλεια της καταγραφής και κινείται με ταχύτητες μεγαλύτερες από το 5G, αφου αποδεικνύεται ότι τα Πομακοχώρια του Έβρου βουλιάζουν από τις ορδές λαθρομεταναστών που κινούνται με απόλυτη σιγουριά ότι δεν θα συναντήσουν καμία αντίσταση κατά την εισβολή τους επί ελληνικού εδάφους.

Μεγάλο και  Μικρό Δέρειο, Πετρόλοφος, Σιδηρώ, Ρούσσα, Γονικό, Άνω και Κάτω Μικράκιο, Κισσόs, Σιδηροχώρι, Ουράνια και Αγριάνη βιώνουν επί μακρό χρονικό διάστημα τις συνέπειες της μαζικής εισβολής από διακινητές και λαθρομετανάστες ενώ οι κάτοικοί αυτών των περιοχών ζουν σε καθημερινό φόβο.

Ο δημόσιος λόγος και γραφίδα καταγράφουν μία βίαια εισδοχή αλλοδαπών στοιχείων που εμφανίζονται από το πουθενά,(κυρίως από την περιοχή ανάμεσα σε Σουφλί και Λάβαρα μέσω Βρυσικών Διδυμοτείχου και Μαυροκκλησίου  ή Πρωτοκλλησίου Σουφλίου ή και Παλιουρίου, Μεταξάδων Διδυμοτείχου), δημιουργώντας ακόμη και μικρούς πληθυσμιακούς πυρήνες μέχρι και 500 ατόμων που εναλλάσσονται ή ανακυκλώνονται στην πορεία τους προς την Θρακική Ενδοχώρα.

Αυτή η κατάσταση έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον ασφαλείας της περιοχής όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες των κατοίκων, οι περισσότεροι λεηλατούν και κλέβουν τους ντόπιους κλέβοντας ζώα από τα μαντριά της περιοχής, προϊόντα απόν τους κήπους και τα μποστάνια των χωρικών και κλέβουν οτιδήποτε υπάρχει σε αγροικίες ή στις περιφέρειες των χωριών

Το Μικρό Δέρειο έχει εξελιχθεί σε σημείο συναλλαγής, συνδιαλλαγής και “χώρος μετεπιβίβασης” λαθροδιακινητών και λαθρομεταναστών που δίνουν “ραντεβού” εκέι για να συνεχίσουν την διαδρομή τους προς Χλόη, Νέα Σάντα, Σάπες και μετά Κομοτηνή. Σημειωτέον, ότι στο Μικρό Δέρειο εντοπίζονται και ακόμη και εγκταλελειμμένα αυτοκίντητα βουλγάρων διακινητών ή κλαπέντα αυτοκίνητα από τον Έβρο.

Ντόπιοι κάτοικοι μας αναφέρουν ότι λαθρομετανάστες εισβάλλουν όχι μόνον σε ακατοίκητα σπίτια αλλά και σε αγροικίες με ντόπιους κατοίκους “απαιτώντας” φιλοξενία ενώ συχνά απειλούνται επεισόδια ανάμεσα σε λαθρομετανάστες και ντόπιους κατοίκους που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους απο λεηλασία, κλοπές και αρπαγή.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι ειναι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην περιοχή και κατευθύνται προς τα συγκεκριμένα χωριά αφού αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση τις καταστάσεις που περιγράφουμε παραπάνω κάτι που αποτυπώνεται και σε πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας που δημοσιοποίησαν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών του Έβρου.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της περιοχής τα οποία φοβούνται βλέποντας από τα παράθυρο να διέρχονται ορδές λαθρομεταναστών με τους εκπαιδευτικούς να προσπαθούν να τα καθησυχάσουν όπως μας μεταφέρουν μαχιμοι δάσκαλοι και καθηγητές από την περιοχή του Έβρου.

Οι κλήσεις προς την ΕΛ.ΑΣ. είναι διαρκείς αλλά η ανταπρόκριση της Αστυνομίας δεν μπορεί να ξεπεράσει τις δυνατότητες που έχει σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την νεα διαμορφούμενη πραγματικότητα που οδηγεί ακόμη και στην αλλοίωση του τοπικού στοιχείου από τους λάθρα εισελθόντες αλλοδαπούς.

Ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των οργανωμένων ομάδων λαθρομεταναστών είναι και ο περιορισμός στην χρήση μέσων αποτροπής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σε κατάσταση επαγρύπνησης βρίσκονται και  τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, αφού οι διαταγές για την μη εμπλοκή με τους λαθρομετανάστες (ακόμη κι αν αυτοί απειλούν την ασφάλεια στρατοπέδων) είναι σαφείς.

Να σημειωθεί ότι επικεφαλής των λαθρομεταναστών γνωρίζουν με απόλυτη ακρίβεια τα ασφαλή (για αυτούς) δρομολόγια….

Η μεγάλη ανησυχία πάντως σε αναλυτές θεμάτων ασφαλείας εντοπίζεται στο μακρόχρονο σχέδιο που έχουν ανθελληνικά εξωχώρια κέντρα για την βίαιη πληθυσμιακή αλλαγή του πληθυσμιακού και θρησκευτικού χάρτη της περιοχής με την κατασκευή τουρκικής μειονότητας.

Αρθρογράφος