Με ράντσα ενάντια στον κορονοϊό ο Δήμος Ξάνθης, με δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ο Δήμος Κομοτηνής.

2 Απριλίου 202018:28

Ξάνθη και Κομοτηνή. Δυο δήμοι σε όμορες περιφερειακές ενότητες με αρκετά κοινά ιστορικά, γεωγραφικά, κοινωνικά, πολιτισμικά χαρακτηριστικά.  Και ταυτόχρονα δυο δήμοι τόσο διαφορετικοί -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- στην πολιτική κουλτούρα που ξεδιπλώνεται στην πιο κρίσιμη στιγμή για τις τοπικές τους κοινωνίες. 

Σε μια οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως αυτή που έχει προκαλέσει η επέλαση του κορονοϊού, το στοίχημα είναι ένα: η αλληλεγγύη, η συνεργασία και οι συντονισμένες προσπάθειες στήριξης του κάθε αρμόδιου φορέα προς όφελος των πολιτών.  Το αυτονόητο δηλαδή.

Κι όμως, καθώς φαίνεται, αυτονόητο για τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη φαίνεται πως είναι η δημιουργία ενός βοηθητικού νοσηλευτικού καταυλισμού στον χώρο του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου “Φίλιππος Αμοιρίδης”, με δωρεές επιχειρήσεων και με την ελπίδα να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί. Μάλιστα, όπως ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία, ο χώρος θα εξοπλιστεί με διαχωριστικά παραβάν και μια δεξαμενή οξυγόνου. Αυτά τα μέτρα πήρε ο Δήμος Ξάνθης, ο δήμος με τα αυξανόμενα κρούσματα σε Covid-19, κατά την δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Χρήστου Μέτιου, σε έναν από τους ελάχιστους Δήμους πανελλαδικά με καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής και πρακτικής είναι οι πράξεις του Δημάρχου Κομοτηνής, στην λιτή θεματολογία της σημερινής έκτακτης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου ήρθε  από τον ίδιο και αποφασίστηκε ομόφωνα  από τα μέλη της η αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με παροχή τεχνικής υποστήριξης και ανταλλακτικών, συνολικού ύψους 42.300 ευρώ,για τις ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του “Σισμανόγλειου” Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Η απόφαση αυτή λήφθηκε σε απόδειξη της διαρκούς επαγρύπνησης και εγρήγορσης για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αλλά και στη φροντίδα των ασθενέστερων οικονομικά και κοινωνικά Κομοτηναίων, καθώς και όσων ενδεχόμενα νοσήσουν και πληγούν από τον κορωνοϊό.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής στις 6 Απριλίου θα αποφασιστεί η παραχώρηση του εξοπλισμού αυτού με τη θεσμική μορφή της Δωρεάς προς το “Σισμανόγλειο” Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Μια απόφαση, για την οποία υπάρχει ήδη η εκπεφρασμένη προφορικά,συντεταγμένη βούληση  των επικεφαλής των παρατάξεων και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, τους οποίους ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, ευχαριστεί από καρδιάς. 

Βέβαια, για να μην αδικείται ο κ. Τσέπελης σε σχέση με τρόπο που διοικεί τον Δήμο Ξάνθης, οι έγκυρες πηγές μας αναφέρουν πως ενημέρωσε τηλεφωνικά τους επικεφαλής (μόνο) των παρατάξεων του Δήμου Ξάνθης για την απόφασή του να στήσει την βοηθητική νοσηλευτική μονάδα στον αθλητικό χώρο, οι οποίοι ενδιαφέρον θα έχει να πληροφορήσουν τους Ξανθιώτες για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την από τηλεφώνου ανακοίνωση αυτή.

Ας βγάλει ο καθένας από εμάς τα συμπεράσματά του.

(xanthipress.gr)

Αρθρογράφος