Κινητικότητα, εκδηλώσεις και ανεμβολίαστοι προκαλούν έκρηξη κρουσμάτων και στην Θράκη

14 Αυγούστου 202112:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφουν ενδεικτικά τα όσα γνωρίζουμε από τις ανεπίσημες δημοσιογραφικές πληροφορίες καθώς ακόμη και τώρα, δύο χρόνια μετά την πανδημία δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από κανέναν επίσημο φορέα..

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι σε ορισμένες περιοχές , ανάμεσά τους και η Ροδόπη, η  γρήγορη άνοδος των κρουσμάτων συνδυάζεται και με τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, αφήνοντας περιθώριο στον ιό να εξαπλώνεται ταχύτερα, αλλά και από το γεγονός ότι η ταχύτερη και ευκολότερη μετάδοση είναι χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής Δέλτα.

Οι αυξημένες μετακινήσεις από και προς τις τουριστικές περιοχές ή τους τόπους καταγωγής, έχουν αυξήσει την κινητικότητα των πολιτών, διευκολύνοντας τη μεταφορά του κορωνοϊού από τους νεότερους σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη με ταυτόχρονη αύξηση των κρουσμάτων, είναι η Ευρυτανία, η Λευκάδα, η Φλώρινα, η Ροδόπη και ο Έβρος, (Αλεξανδρούπολη- Κομοτηνή) και η Πιερία.

Εκδηλώσεις, πανηγύρια, θρησκευτικές τελετές, συναυλίες και το “άνοιγμα” των συναναστροφώ νσε συνδυασμό με την χαλάρωση των τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας αποτελούν τους βασικούς επιταχυντές στην αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή της ΠΑΜΘ.

Όσον αφορά την ΑΜΘ, χθες ανακοινώθηκαν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων ανά ΠΕ έχουν ως εξής:Έβρος: 44, Ροδόπη: 10, Ξάνθη: 13, Καβάλα: 50, Θάσος: 2,Δράμα: 14

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν έστω και ενδεικτικά τις προβλέψεις των μοντέλων για περιοχές που παρατηρείται μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο όπως είναι η Θράκη, η Πελοπόννησος, ο Βόλος και η Κρήτη, ενώ οι επιστήμονες σημειώνουν πως υπάρχουν σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του κοροναϊού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε κατασκηνώσεις στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καβάλα, στη Σιθωνία και τη Κασσάνδρα. Συνολικά, οι παιδικές κατασκηνώσεις της Βόρειας Ελλάδας έχουν καταγράψει 100 κρούσματα.

Ανησυχία προκαλούν και τα 9 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στο Σταυρίδειο Ίδρυμα χρονίως πασχόντων «Άγιος Κυπριανός», της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, κατά τον έλεγχο που έγινε στη δομή. Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε μία εκ των δύο ανεμβολίαστων τροφίμων, για τους οποίους οι συγγενείς τους δεν έδωσαν άδεια εμβολιασμού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη. Ακολούθησε έλεγχος και στους υπόλοιπους τρόφιμους, και βρέθηκαν άλλα οκτώ κρούσματα.

Αυξημένες είναι και οι νοσηλείες στο ΠΓΝΑ με 30 άτομα να βρίσκονται σε ΜΑΦ και ΜΕΘ ενώ έχουν καταγραφεί κρούσματα και σε παιδιά τα οποία με την σειρά τους μετέδωσαν τον ιό σε άτομα του περιβάλλοντός τους, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό για το τί θα επικρατήσει το φθινόπωρο.

Με αφορμή την αναφορά 2 απωλειών στον Έβρο, να τονίσουμε ότι η θνητότητα επί των 531.967 αναγνωρισμένων κρουσμάτων είναι 2,47% (-0,01%) ενώ η θνησιμότητα στον πληθυσμό αυξήθηκε σε 122,96 θανάτους / 100.000 κατοίκους.

Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία είναι προϊόν υποκαταγραφής και υποεκτίμησης καθώς είναι λίγα τα επίσημα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν τεστ ενώ δεν γνωρίζουμε τί γινεται με τους ελέγχους στα κέντρα υγείας ή σε ιδιώτες γιατρούς ή ακόμη και στα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Ένα άλλο άγνωστο ζητούμενο είναι τί γίνεται με τα τεστ στο ΜΣ Νυμφαίας-Μάκαζα για τα οποία δεν έχουμε καμία πληροφορία. Να επισημανθεί ότι σύμφωαν με τα χθεσινά δεδομένα ανιχνεύθηκαν 12 “εισαγόμενα” (9 στις εισόδους της χώρας). Το τελευταίο πενθήμερο ανιχνεύθηκαν συνολικά 86 «εισαγόμενα» κρούσματα, από τα οποία τα 58 (67,44%) στις εισόδους της χώρας.

Αντί επιλόγου να τονίσουμε ότι η πανδημία στην Ελλάδα εμφανίζει νέα έξαρση («4ο κύμα») ταχέως εξελισσόμενη. Προς το παρόν όμως, η βαρύτητά της (εισαγωγές, θνητότητα και διασωληνώσεις) δείχνει μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες, πιθανώς λόγω των νεότερων ηλικιών των προσβαλλόμενων από τον ιό, της καλύτερης διαγνωστικής ικανότητας (μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών / ολιγοσυμπτωματικών), αλλά και του ικανού αριθμού πλήρως εμβολιασμένων (πάνω από 5,46 εκατομμύρια) και εχόντων ανοσία από νόσηση (πάνω από 480.000).

 

Αρθρογράφος