Κοινή Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών και Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφορικά με προσφορά παροχής βοήθειας προς Αρμόδιες αρχές διαχείρισης Διώρυγας του Σουέζ

28 Μαρτίου 202123:30

Η Ελλάδα, ως ένα κατεξοχήν ναυτικό Έθνος με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξία της ελεύθερης και ανεμπόδιστης ναυσιπλοΐας σε παγκόσμιο επίπεδο και για τον λόγο αυτό κινητοποιήθηκε άμεσα αναφορικά με το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με την διακοπή της λειτουργίας της Διώρυγας του Σουέζ μετά την προσάραξη του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “Ever Given”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών και Αντιρρυπαντικών Σκαφών ενημέρωσαν, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, την Διοίκηση της Διώρυγας του Σουέζ ότι η Ελλάδα είναι καθόλα έτοιμη να παράσχει τις κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή προς την φίλη χώρα Αίγυπτο για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας, τόσο σε επίπεδο ρυμούλκησης του πλοίου «Ever Given», όσο και σε επίπεδο εργασιών βυθοκόρησης.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ευελπιστώντας ότι πολύ σύντομα η Διώρυγα του Σουέζ θα είναι και πάλι διαθέσιμη στην διεθνή ναυσιπλοΐα.

Τουλάχιστον 369 πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα στη Διώρυγα του Σουέζ, 25 εκ των οποίων είναι πετρελαιοφόρα

Έως και 369 υπολογίζονται τα πλοία που παραμένουν εγκλωβισμένα στη Διώρυγα του Σουέζ, περιμένοντας την αποκόλληση του μεγάλου φορτηγού πλοίου «Ever Given», που έχει προσαράξει για 6η μέρα στο 151ο χιλιόμετρα της νότιας πλευράς της Διώρυγας.

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της Αρχής Διώρυγας του Σουέζ, Οσάμα Ραμπία. Όπως ο ίδιος τονίζει, 25 από αυτά τα πλοία είναι πετρελαιοφόρα. Έως τώρα, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι αιγυπτιακές αρχές, με τη συμβολή 14 ρυμουλκών πλοίων και με εκσκαφή άμμου από το σημείο, δεν έχει επιτευχθεί η αποκόλληση του τεράστιου πλοίου, μήκους 400 μέτρων και πλάτους 59 μέτρων που έχει κόψει στα δύο τη θαλάσσια αρτηρία.

Να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ‘Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι έδωσε εντολές, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί με τους μέχρι τώρα μεθόδους η επίλυση του προβλήματος, να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες να εφαρμοστεί το τρίτο αναγκαίο αλλά πιο δύσκολο σενάριο της απομάκρυνσης φορτίου από το πλοίο προκειμένου να επιτευχθεί η αποκόλλησή του, γεγονός που θα απαιτήσει πολλές μέρες.

Αρθρογράφος