Καμπανάκι προς την κυβέρνηση για διαφάνεια και απευθείας αναθέσεις στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση

25 Ιουλίου 202223:02

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις».

Ο βουλευτής Ροδόπης υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ βλέπει τη χώρα στο κέντρο των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής σε αντίθεση με την κυβέρνηση που φέρνει ένα νομοσχέδιο αποσπασματικό, ασαφές, γενικόλογο και χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο, που επιπλέον αγνοεί την ευρωπαϊκή προσέγγιση.

«Στα άρθρα που αναφέρονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αγνοείται εντελώς η ευρωπαϊκή προσέγγιση. Απουσιάζουν οι κανόνες που ταξινομούν τα εν λόγω αλγοριθμικά συστήματα με βάση τον κίνδυνο. Γιατί για παράδειγμα δεν απαγορεύονται ρητά συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που συνιστούν σαφή απειλή για την ασφάλεια, τον βιοπορισμό και τα δικαιώματα των πολιτών;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Ο Τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ τόνισε πως με το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρείται να «χωρέσουν» οι αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής στη λογική διακυβέρνησης του επιτελικού κράτους, όπου όλες οι εξουσίες είναι συγκεντρωμένες στο Μαξίμου, πηγαίνοντας έτσι κόντρα στη φιλοσοφία των εν λόγω τεχνολογιών. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο δημιουργείται πλήθος επιτροπών και παρατηρητήριωνπου κοστίζουν χωρίς να βοηθούν αποτελεσματικά στο πεδίο.

«Στο πεδίο χρειάζεται συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και στρατηγική, χρειάζονται άνθρωποι με υψηλές δεξιότητες πληροφορικής που έχουν επιλεγεί μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο  Ιλχάν Αχμέτ σημείωσε με έμφαση πως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ υποστηρίζει πως τα έργα καινοτομίας και οι αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής στις δημόσιες υποδομές,  χρειάζονται πάνω απ’ όλα διαφανείς προσεγγίσεις υλοποίησης, λέγοντας:

«Θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε ρύθμιση για περισσότερες απευθείας αναθέσεις, Απέναντι σε κάθε ρύθμιση που δεν θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον. Σε κάθε ρύθμιση που ανοίγει πόρτες για αδιαφανείς διαδικασίες και για την κατασπατάληση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.[…] Σε κάθε ρύθμιση που καταργεί τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τις ανοιχτές διαδικασίες!»

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κατά τα λεγόμενα του Υπουργού η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης έχει σαν στόχο, να βάλει τη χώρα μας στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων σε ότι αφορά τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής.

Μιλάμε λοιπόν για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τη χρήση drones στις ταχυμεταφορές, τις αλυσίδες συστοιχιών (blockchain), τους τρισδιάστατους εκτυπωτές που δεν βρίσκονται κάπου στο μακρινό μέλλον, αλλά είναι ήδη εδώ

Και ξέρετε αυτό είναι ένα σημείο συνάντησης κ. Υπουργέ, γιατί προφανώς το ΠΑΣΟΚ θέλει τη χώρα στο κέντρο των εξελίξεων, θέλει τη χώρα να προτείνει και όχι μόνο να ακολουθεί.

Όμως, εδώ μπαίνει το σοβαρό ερώτημα:

Τι προτείνετε ακριβώς;

Δυστυχώς, τίποτα συγκεκριμένο!

Γιατί ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τις εξελίξεις και συνομιλείτε με τα νέα δεδομέναείναι αποσπασματικός, ασαφής και γενικόλογός.

Έχουμε μπροστά μας ως σύνολο ένα νομοσχέδιο χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο.

Στα άρθρα που αναφέρονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αγνοείται εντελώς η ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Απουσιάζουν οι κανόνες που ταξινομούν τα εν λόγω αλγοριθμικά συστήματα με βάση τον κίνδυνο.

Γιατί για παράδειγμα δεν απαγορεύονται ρητά συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που συνιστούν σαφή απειλή για την ασφάλεια, τον βιοπορισμό και τα δικαιώματα των πολιτών;

Στη χώρα μας δηλαδή θα επιτρέπονται εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης  που χειραγωγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά;

Στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβανόμαστε τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στο δημόσιο τομέα με ξεκάθαρους κανόνες που θα υπερασπίζονται τη διαφάνεια, τη δημοκρατία και την ισότητα σε επίπεδο αλγοριθμικής νόησης.

Θέλουμε ρυθμίσεις που θα προστατεύουν τους πολίτες από τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης που πιθανά να αντιμετωπίζουν με προκαταλήψεις ή ρατσιστικά φίλτρα τις διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές, φυλετικές ή θρησκευτικές ταυτότητες.

Θέλουμε κάθε εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που αφορά έργο πληροφορικής δημοσίου τομέα, να παραδίδεται ως πλήρης και με τον κώδικά της στο δημόσιο τομέα  και να εκτελείται σε υποδομές servers που ανήκουν στο δημόσιο.

Γιατί μόνο έτσι ο δημόσιος τομέας μπορεί να έχει τον έλεγχο προκειμένου να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματά των πολιτών χωρίς εξαρτήσεις από συγκεκριμένους προμηθευτές και ιδιώτες με άλλα συμφέροντα.

Οι προτάσεις μας είναι ξεκάθαρες.

Υιοθετείστε τες αν πράγματι θέλετε, όπως είπατε, να βάλετε ένα «αξιακό πλαίσιο» στη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών πληροφορικής.

Βέβαια θα ήμουν άδικος αν έλεγα πως από το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν αναδεικνύεται καμία «αξία».

Η πίστη σας στο επιτελικό κράτος, προβάλλει ως «αξία» πίσω από την πλειοψηφία των διατάξεων που έχουμε στα χέρια μας.

Η πίστη σας σε ένα συγκεντρωτικό, κλειστό σύστημα.

Και είναι τέτοια που δε διστάζετε να πάτε ακόμη και κόντρα στη φιλοσοφία και στη λογική αυτών των καινούργιών τεχνολογιών, προκειμένου να την στηρίξετε!

Το blockchain για παράδειγμα περιγράφεται συνήθως με όρους όπως «κοινόχρηστο», «αμετάβλητο».

Περιγράφεται ως εργαλείο «καταγραφής και παρακολούθηση» συναλλαγών από πολλούς ταυτόχρονα, ουσιαστικά από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα, ως εργαλείο «οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Αναρωτιέμαι, δεν μπορείτε να δείτε εδώ τη μεγάλη εικόνα;

Δεν μπορείτε να ανιχνεύσετε την σημασία της ύπαρξης ενός αποκεντρωμένου συστήματος διαχείρισης δεδομένων, ενός μηχανισμού διαφάνειας που επιτρέπει στον καθένα να δει αυτά τα δεδομένα;

Δεν μπορείτε να δείτε πως η τεχνολογία blockchain μπορεί να χρησιμοποιείται στα έξυπνα συμβόλαια ή στα κρυπτονομίσματα, αλλά έχει και κάποιες ιδιότητες κοινές με πολύ ευρύτερα πράγματα;

Ιδιότητες που επιδιώκουν να έχουν τα κράτη, τα δικαστήρια, ενίοτε και οι θρησκείες: εμπιστοσύνη, διαφάνεια και αξιοπιστία.

Εσείς αντί να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας για να ενισχύσετε την αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων και να ισχυροποιήσετε τη συμμετοχή των πολιτών κλείνετε το σύστημα σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, όπου όλες οι εξουσίες και ενέργειες συγκεντρώνονται στο Μαξίμου.

Όμως, έτσι ακυρώνετε την συγκεκριμένη τεχνολογία, γιατί δεν υπάρχει Blockchain που να σβήνεις ή να τροποποιείς συναλλαγές όπως τις έγραψες, επειδή έτσι σου αρέσει ή επειδή μπορείς νομοθετικά!

Και δεν είναι το μόνο τέτοιο παράδειγμα μέσα στο νομοσχέδιο.

Φτιάχνετε Επιτροπές και Παρατηρητήρια που κοστίζουν, αλλά δε βοηθούν αποτελεσματικά στο πεδίο.

Στο πεδίο χρειάζεται συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και στρατηγική, χρειάζονται άνθρωποι με υψηλές δεξιότητες πληροφορικής που έχουν επιλεγεί μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες.

Στο επίπεδο της κυβερνοασφάλειας παρατηρούμε και πάλι την ίδια λογική.

Τρία χρόνια μετά την έκδοση του σχετικού κανονισμού της ΕΕ φτιάχνετε επιτέλους την Εθνική Αρχή Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας και ως Γενικό Διευθυντή Κυβερνοασφάλειας ορίζεται έναν μετακλητό υπάλληλο, όταν ξεκάθαρα συστήνεται από τον εν λόγω κανονισμό πως πρέπει να περιορίζεται η εναλλαγή προσώπων σε αυτές τις θέσεις προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνέχεια του έργου τους!

Φτιάχνετε Παρατηρητήριο Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κόντρα στο ορισμό των Υβριδικών Απειλών!

Οι Υβριδικές απειλές απαιτούν ολιστική και πολυεπίπεδη  προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη όλη την κοινωνία, στην οποία διάφοροι κοινωνικοί φορείς αναπτύσσουν ικανότητες ανθεκτικότητας για να υποστηρίζουν την κρατική και ευρωπαϊκή δράση στον τομέα.

Εσείς είστε πολύ μακριά από αυτή τη λογική την οποία όμως φαίνεται να ασπάζεται ο Υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Καταθέτω στα πρακτικά τι είχε δηλώσει σχετικά με το θέμα στις 22.5.2022 στο  2ο σεμινάριο ενημέρωσης στελεχών με θέμα «Εφαρμοσμένη & Ολιστική Διαχείριση Υβριδικών Απειλών & Κρίσεων».

Τι να υποθέσω;

Πως δε μιλάτε μεταξύ σας;

Έτσι όπως αντιμετωπίζετε την κυβερνοασφάλεια φοβάμαι πως η επίθεση στα ΕΛΤΑ, που άφησε άφωνη την ελληνική κοινωνία ήταν μόνο η αρχή!

Αφήνετε τη χώρα και τις δημόσιες υποδομές στο έλεος των απολύτως ικανών hackers!

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Δίνω μερικά στοιχεία που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις:

42% αυτών ανατέθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών με μόλις έναν υποψήφιο!

Από το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων της περιόδου 1.1.2020-31.10.2021 17,5%, δηλαδή 3,66 δισ. ευρώ αφορούν κλειστούς διαγωνισμούς, ενώ

13,9%,μιλάμε δηλαδή για 2,9 δισ. ευρώ αφορούν απευθείας αναθέσεις!

Αυτά τα στοιχεία, που ανησυχούν πλέον και την Ευρώπη, αναρωτιέμαι αν συνειδητοποιείτε τι αποκαλύπτουν για τη διαφάνεια στη χώρα μας, τι αποκαλύπτουν για τις τακτικές της κυβέρνησης.

Αυτά γενικά.

Πιο ειδικά, Κύριε Υπουργέ,

Αλήθεια ποιος πιστεύετε πως θα κέρδιζε τον τίτλο του «Υπουργού των απευθείας αναθέσεων» σε ένα γκάλοπ ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες;

Δυστυχώς για σας, θα κερδίζατε!

Όχι μόνο γιατί έχετε το αποκλειστικό προνόμιο να δίνετε απευθείας αναθέσεις έως 60.000 ευρώ ή και για πολύ μεγαλύτερα ποσά κάνοντας χρήση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως γιατί ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΚΑΚΟ!

Απορώ με το γεγονός ότι επιλέγετε να αγνοείτε την πραγματικότητα αδιαφάνειας που υποστηρίζετε με τις υπερβολικά πολλές και άσκοπες απευθείας αναθέσεις που κάνετε.

Να το πούμε ξεκάθαρα:

Οι απευθείας αναθέσεις είναι απευθείας δική σας απόφαση ως πολιτικού προϊσταμένου  και τις κάνετε υπέρ όσων γνωρίζετε.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή όταν αναφέρθηκα στο θέμα μου απαντήσατε.

Να σας υπενθυμίσω τι μου είπατε;

Μου είπατε πως οι startups εταιρείες της χώρας ευνοούνται από αυτά τα μικρά έργα των απευθείας αναθέσεων, γιατί έτσι μπαίνουν πιο εύκολα στην αγορά!

Αλήθεια πόσες και ποιες μικρές εταιρείες και startupεπιχειρήσεις  έχουν ευνοηθεί από αυτές τις χιλιάδες αναθέσεις;

Μήπως αυτές που σας γνωρίζουν και τις γνωρίζετε;

Μας είπατε, επίσης, πως σήμερα τα έργα πληροφορικής κοστίζουν λιγότερο και έτσι έργα που παλιότερα στοίχιζαν 2 και 3 εκατομμύρια εσείς μέσω των απευθείας αναθέσεων τα κάνετε με 15 ή με 20.000 ευρώ.

Ποια είναι αυτά τα έργα;

Πείτε μας μερικά.

Αξίζει τον κόπο ο ελληνικός λαός να μάθει τι είναι αυτό που θα το πλήρωνε 2 εκατομμύρια και το πλήρωσε 15.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση.

Επίσης βλέπουμε ότι δημοσιεύονται έργα εκατομμυρίων ευρώ είτε στην ΚΤΠ Α.Ε, είτε αυτά που υπόσχεστε στους δήμους μέσα από το πρόγραμμα smartcities, είτε αυτά που σχεδιάζετε μέσα από το ταμείο ανάκαμψης. 

Δεν έχετε δημοσιεύσει πουθενά τις μελέτες για το πώς έχει προκύψει η κοστολόγηση αυτών των έργων, ούτε για τον τρόπο που έχουν προκύψει οι προδιαγραφές τους.

Ειδικά για τις έξυπνες πόλεις υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι αποτρέπουν τις μικρές ή και  τοπικές εταιρείες πληροφορικής να συνεργάζονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε επίπεδο δήμου. Θα επανέλθουμε στο θέμα σε άλλη ευκαιρία.

Πράγματι είναιδύσκολο για τις μικρές εταιρείες πληροφορικής, τεχνολογίας να συμμετέχουν σε μεγάλα έργα ψηφιακών υποδομών.

Ξέρετε γιατί;

Γιατί οι προδιαγραφές αυτών των έργων είναι περιοριστικές, χωρίς να περιγράφουν όμως τις ανάγκες του δημόσιου τομέα.

Είναι σημαντικό για τα έργα αυτά, τα οποία είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, να γίνεται πραγματική διαβούλευση με την αγορά και τους πολίτες, για τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά τους.

Τα λέμε όλα αυτά γιατί η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να γίνει με διαφάνεια, αποδοτικότητα με ίσες ευκαιρίες και χωρίς αποκλεισμούς.

Ξέρετε επίσης, πράγματι το κόστος για κάποιες υπηρεσίεςπληροφορικής έχει πέσει ραγδαία γι’ αυτό και εμείς απορήσαμε όταν είδαμε – και μάλιστα όχι σε έργο με απευθείας ανάθεση – τέτοιες αποκλίσεις.

Θα γίνω συγκεκριμένος.

Στο έργο WiFi4GR που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο σας το μέσο κόστος ανά Access Point έφτασε 3.378,75ευρώ όταν στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WIFI4EU το κόστος ήταν 750 ευρώ!

Τελικά στην Ελλάδα πληρώνουμε τη συγκεκριμένη δράση κατά 583,26% ακριβότερα από ότι πληρώνει η ΕΕ!

Μιλάμε για τεράστια διαφορά κόστους!

Σας είχαμε καταθέσει σχετική ερώτηση, απάντηση δεν πήραμε φυσικά.

Ξέρετε τι προκύπτει από όλα αυτά;

Προκύπτει πως:

Οι Έλληνες πολίτες χρυσοπληρώνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους!

Είτε με απευθείας αναθέσεις που σαφώς τις προτιμάτε, είτε μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες ο Έλληνας πληρώνει περισσότερο!

Και βέβαια κανείς δεν πιστεύει πως το προαναφερόμενο έργο αποτελεί μια εξαίρεση. Δυστυχώς φοβάμαι πως είναι ο κανόνας.

Για αυτό και το λέω εμφατικά!

Θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε ρύθμιση για περισσότερες απευθείας αναθέσεις, Απέναντι σε κάθε ρύθμιση που δεν θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον.

Σε κάθε ρύθμιση που ανοίγει πόρτες και παράθυρα για απευθείας αναθέσεις, αδιαφανείς διαδικασίες και για την κατασπατάληση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μιλάω προφανώς για την ΕΔΥΤΕ ΑΕ και την ΚτΠ ΑΕ στα άρθρα 85 και 86 αντίστοιχα.

Σε κάθε ρύθμιση που δημιουργεί πελατειακά δίκτυα όπως αυτή που αφορά την πρακτική αποφοίτων στην διεύθυνση κυβερνοασφάλειας.

Σε κάθε ρύθμιση που καταργεί τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τις ανοιχτές διαδικασίες!

Κύριε Υπουργέ,

Επιμένω, το www.mitos.gov.gr (εθνικό μητρώο διαδικασιών) δεν λειτουργεί!

Και εννοώ πως ο σύνδεσμος που αναφέρετε μέσα στο νομοσχέδιο δεν λειτουργεί!!!

Αν τώρα πληκτρολογήσει κανείς mitos.gov.gr θα βρεθεί στη σελίδα του ΜΙΤΟΣ που λέει πως βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο!!!

Πρώτα απ’ όλα ή διορθώστε το σύνδεσμο στο νομοσχέδιο ή κάντε τον να λειτουργεί.

Δεν είναι δύσκολο.

Στη συνέχεια σταματήστε τις φιέστες και τους πανηγυρισμούς πριν ολοκληρώσετε το έργο και την εν λόγω πλατφόρμα.

Γιατί όπως σας είπα και στην Επιτροπή με τη διάταξη που φέρνετε εδώ θα καταλήξει ο ΜΙΤΟΣ να έχει καταχωρημένες διαδικασίες που δεν ισχύουν πια και μόνο μπέρδεμα θα προκαλεί στους πολίτες.

Καταλαβαίνω  πως υπάρχει μια αδυναμία να καταστήσετε τον ΜΙΤΟΣ με διάταξη νόμου το μόνο νομικά έγκυρο αρχείο διοικητικών διαδικασιών.

Σας το ξαναλέω: Μιμηθείτε το ΠΑΣΟΚ!

Γιατί εμείς όταν κάνουμε μια μεταρρύθμιση την κάνουμε ολοκληρωμένα!

Αν θέλετε το ΜΙΤΟΣ να γίνει η «ΔΙΑΥΓΕΙΑ των διαδικασιών», όπως μας είπατε, ακολουθήστε την καλή πρακτική που εφαρμόσαμε εμείς με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ όταν με πολιτικό σθένος νομοθετήσαμε ότι οποιαδήποτε πράξη δεν είναι αναρτημένη στη Διαύγεια είναι άκυρη.

Σας προτείνουμε να κάνετε εδώ ακριβώς το ίδιο!

Δεν θα παρεξηγηθούμε. Δεν θα το θεωρήσουμε κλοπή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να είμαι δίκαιος το συζητούμενο νομοσχέδιο έχει και θετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομιάς και η κατάργηση του Μητρώου Αρρένων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Προφανώς τις στηρίζουμε χωρίς περιστροφές.

Κλείνοντας,

Γνωρίζω καλά πως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου υπήρξα αρκετά αυστηρός στην κριτική μου τόσο για το περιεχόμενο του, όσο και για τη γενικότερή πολιτική του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο λόγος είναι απλός.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει ψηφιακή μετάβαση, τι σημαίνει ψηφιοποιώ και αλλάζω διαδικασίες στο δημόσιο τομέα, τι συνεπάγεται για τον κάθε πολίτη, αλλά και για την κοινωνία συνολικά η χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορικής.

Ήμασταν πρωτοπόροι σε αυτό τον τομέα αφήνοντας ως κληρονομιά σημαντικό έργο που είναι μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς.

Στο άκουσμα της λέξης ΔΙΑΥΓΕΙΑ ο αυτόματος συνειρμός για κάθε Έλληνα, για κάθε Ελληνίδα είναι ΠΑΣΟΚ. 

Σήμερα, υποστηρίζουμε πως τα έργα καινοτομίας και οι αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής στις δημόσιες υποδομές,  χρειάζονται πάνω απ’ όλα διαφανείς προσεγγίσεις υλοποίησης. 

Οι λέξεις κλειδιά για μας είναι: διαφάνεια και αποδοτικότητα.

Η χώρα για να κοιτά με αυτοπεποίθηση το μέλλον επιβάλλεται να αξιοποιήσει τις καινοτόμες τεχνολογίες για την ενίσχυση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συμμετοχικότητας.

Ο χρόνος δεν είναι αύριο, αλλά τώρα.

Σας ευχαριστώ.

 

 

Αρθρογράφος