Ημερολόγιο Covid19 – 18/12/2020

19 Δεκεμβρίου 202009:49

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 18 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 916 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129584, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5178 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37630 (29.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

527 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 96 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4044 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1631 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:Αττικής 262, Θεσσαλονίκης 186, Αιτωλοακαρνανίας 17, Αργολίδας 1,Αρκαδίας 1, Άρτας 2,Αχαΐας 9, Βοιωτίας 12, Γρεβενών 4, Δράμας 8
Έβρου 25, Εύβοιας 5, Ευρυτανίας 2, Ηλείας 1 ,Ημαθίας 11,Θάσος 1,Ιωαννίνων 2,Καβάλας 18,Καρδίτσας 18,Καστοριάς 1,Κιλκίς 9,Κοζάνης 37,,Κορινθίας 10,Λακωνίας 10
Λάρισας 39,Λέσβου 23,Λευκάδας 2,Μαγνησίας 46,Μεσσηνίας 2,Νήσων 3,Ξάνθης 26,Πέλλας 16,Πιερίας 34,Πρέβεζας 1,Ρεθύμνου 2,Ροδόπης 14,Ρόδος 2,Σερρών 28,Τρικάλων 3
Φθιώτιδας 4,Φλώρινας 4,Χαλκιδικής 5,Χανίων 2,Χίου 7,Υπό διερεύνηση 6

  • Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 916 νέα κρούσματα και 96 θανάτους. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καταγράφηκαν συνολικά 92 νέα κρούσματα-Δράμας 8, Έβρου 25, Θάσος 1, Καβάλας 18Ξάνθης 26,Ροδόπης 14Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 129.584 και των θυμάτων σε 4.044. Παραμένουν διασωληνωμένοι 527 συμπολίτες μας, ενώ 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.657.007 κλινικά δείγματα PCR και 418.065 δείγματα Rapid Ag.Νέες εξετάσεις κλινικών δειγμάτων: 16.849 μοριακές PCR & 19.235 Rapid Test Ag.Σύνολο νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία. Η ΗΔΙΚΑ δεν έχει αναρτήσει σχετικό πίνακα, για την επικράτεια. Υπάρχει όμως ο «διαδραστικός» χάρτης με τα στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομό), όπου το άθροισμα των νοσηλευόμενων είναι 1767 (-130 από χθες) αλλά ο αριθμός αυτός είναι κατά 3000 περίπου μικρότερος από αυτόν των προηγούμενων ημερών. Η θνητότητα (ως ποσοστό επί των συνολικών αναγνωρισμένων κρουσμάτων) αυξήθηκε και πάλι σήμερα (3,12% από 3,06% χθες). Είναι πάντα μεγαλύτερη από την παγκόσμια (2,21%). Η θνησιμότητα στον ελληνικό πληθυσμό εμφανίζει συνεχή και σημαντική άνοδο και από τους ούτε καν 2 θανάτους /100.000 πληθυσμού του τέλους Ιουνίου πλησιάζει σήμερα τους 38 θανάτους /100.000…
  • Η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως, συνεχίζοντας σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου την εβδομαδιαία ενημέρωση της τοπικής μας κοινωνίας, περί της κρατούσης υγειονομικής καταστάσεως των Ιδρυμάτων μας, γνωστοποιεί ότι:Στο Σταυρίδειο Ίδρυμα χρονίως πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός» οι τρόφιμοι και οι υπάλληλοί μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση χωρίς να υπάρχει εντός του Ιδρύματος λοιμωξιογόνος εστία. Τα αποτελέσματα από τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 σε όλους τους τροφίμους και το προσωπικό μας ήταν αρνητικά.Στο Ιωακείμειο Γηροκομείο λάβαμε τα αποτελέσματα των τέστ ανίχνευσης κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου σε όλο το προσωπικό και τους τροφίμους και δεν υπάρχει κανένα νέο κρούσμα. Οι θετικοί τρόφιμοι είναι ασυμπτωματικοί και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ θεωρείται ότι έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο και είναι εκτός νόσου. Το ίδιο ισχύει και για όλο το προσωπικό, που επανήλθαν άπαντες στα καθήκοντά τους. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε έναν θάνατο μίας τροφίμου, 94 ετών και θετικής στον κορωνοϊό, που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της πόλεώς μας από 23/11 έως τις 16/12 οπότε και απεβίωσε.
  • Την εικόνα που παρουσιάζει το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου μετά τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους δίνει σήμερα με ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων. Την ανακοίνωση υπογράφει η πρόεδρος Ευθυμία Μπουτζίκα και η γραμματέας Τριανταφυλλίδου Χρυσούλα.To Γ.Ν. Διδυμοτείχου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διότι πολλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί και εξαιρέθηκαν από τα καθηκοντά τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δυσχέρεια στην ομαλή λειτουργία των τμημάτων και η απογοητευτική συνολική εικόνα του Νοσοκομείου. Όλες οι κλινικές υπολειτουργούν λόγω της μετακίνησης έμπειρου προσωπικού για την στελέχωση των κλινών αντιμετώπισης του Covid-19.To μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η Χειρουργική κλινική λόγω επιμόλυνσης του προσωπικού της. Αναβλήθηκε η πλειονότητα των προγραμματισμένων χειρουργείων και διενεργούνται μόνο τα έκτακτα . Πολλά τα προβλήματα και στους τραυματιοφορείς καθώς πολλοί συνάδελφοι παρουσίασαν προβλήματα υγείας και βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια. Το τμήμα της αποστείρωσης εδώ και δυο χρόνια έχει μείνει με δυο συναδέλφους με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας να είναι δυσβάστακτος. Επιπλέον στα χειρουργεία για μεγάλο διάστημα δεν υπάρχει μόνιμος νοσοκόμος,» αναφέρει σε σχετικό δελτίο.Ένα επιπλέον αίτημα των εργαζομένων, που είναι άξιο απορίας μας η μη διευθέτηση του έως σήμερα αποτελεί η έλλειψη δύο απαραίτητων συνεργατών στον υγειονομικό χώρο και ιδιαίτερα σε καιρό πανδημίας του γιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας.
    Γιαυτό ζητάμε εδώ και τώρα:
    1. Προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών και την μείωση της εξουθένωσης των συναδέλφων μας.
    2. Την άμεση πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας του προσωπικού.
    3. Την εφαρμογή οργανωμένου σχεδίου με αυστηρά πρωτόκολλα τήρησης μέτρων προστασίας του προσωπικού και ασφαλούς νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό.
    4. Την μη μετατροπή όλου του νοσοκομείου σε κλίνες Covid-19 και την μετακίνηση του προσωπικού σε αυτές παραμελώντας όλα τα άλλα τμήματα καθώς και τις ανάγκες του γερασμένου πληθυσμού της περιοχής.
    Τα προβλήματα αυτά επιβάλλεται άμεσα να επιλυθούν για το ακριτικό αλλά νευραλγικό νοσοκομείο Διδυμοτείχου προς όφελος των εργαζομένων και πρωτίστως των πολιτών.
  • Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Αττικού νοσοκομείου, Ηρακλής Τσαγκάρης, καταγγέλλει μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ότι μοιράστηκαν στο προσωπικό της ΜΕΘ, μάσκες εντομοκτονίας!«Με αυτές τις μάσκες καλούμαστε να δουλέψουμε σήμερα. Δεν είναι ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, αλλά εξοπλισμός προστασίας εργαζομένων πού έχουν αερόλυμα και σωματίδια στο περιβάλλον τους (μυοκτονίες εντομοκτονίες, ελαιοχρωματιστές, ψεκασμοί, σοβατζήδες, οδοκαθαριστές, κ.λ.π.) και δεν προστατεύουν από ιογενές και μικροβιακό φορτίο. Αν δεν μπαίνεις στη μονάδα είναι μία χαρά, αν μπαίνεις είναι πρόβλημα… Απλά προσβλητικό και εξοργιστικό…» ανέφερε στην ανάρτησή του, φωτογραφίζοντας το κουτί με τις ακατάλληλες μάσκες.Με αυτές τις μάσκες καλούμαστε να δουλέψουμε σήμερα. Δεν είναι ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, αλλά εξοπλισμός προστασίας εργαζομένων πού έχουν αερόλυμα και σωματίδια στο περιβάλλον τους (μυοκτονίες εντομοκτονίες, ελαιοχρωματιστές, ψεκασμοί, σοβατζήδες, οδοκαθαριστές, κ.λ.π.) και δεν προστατεύουν από ιογενές και μικροβιακό φορτίο. Αν δεν μπαίνεις στη μονάδα είναι μία χαρά, αν μπαίνεις είναι πρόβλημα…
  • Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά από έγγραφο-«φωτιά» που παρουσίασε ο Alpha 98,9, στο οποίο ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, ενημέρωνε τον ΕΟΔΥ από τις 4 Νοεμβρίου για αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή, ζητώντας να γίνουν μαζικά τεστ.Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, πλημμελής ελέγχους και ολιγωρία κατηγορούν την κυβέρνηση τα Σωματεία Εργαζομένων της Δυτικής Αττικής, μετά το αιφνιδιαστικό σκληρό lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα.Όλες αυτές τις μέρες παρακολουθούμε τους αρμόδιους να κάνουν τηλεδιασκέψεις, συναντήσεις, συζητήσεις και στην πράξη να μην κάνουν τίποτα. Πραγματοποίησαν μόνο 900 τεστ σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, αλλά κανένα σε χώρο δουλειάς εκεί που υπάρχει αντικειμενικά συνωστισμός.
    Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν, «συνάδελφοί μας καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες εργασίας σε πολλούς χώρους εργασίας παραμένουν ίδιες, σαν να μην υπάρχει επιδημία. Στις περισσότερες επιχειρήσεις δεν γίνονται τεστ. Σε άλλες εργαζόμαστε χωρίς μάσκα και αντισηπτικά, ο ένας πάνω στον άλλο. Ακόμα και εκεί που παίρνουν κάποια στοιχειώδη μέτρα δεν είναι ολοκληρωμένα, δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, εργολαβικούς και μετανάστες.Στους χώρους δουλειάς αποκρύπτουν τα κρούσματα, ενώ το κράτος δεν κάνει ελέγχους, έχοντας υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό κρουσμάτων που υπάρχουν στις επιχειρήσεις.
  • Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, βρίσκονται ήδη τα πρώτα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά της πανδημίας COVID-10.O γενικός γραμματέας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ) Σπύρος Νικολαΐδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM», επισήμανε πως «είναι ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, ιαπωνικής κατασκευής, φτάνουν στους -80 βαθμούς Κελσίου.Όπως ο ίδιος σημείωσε «όλοι περιμένουμε την αρχή του τέλους για την πανδημία COVID-19, έφτασαν αρχικά τα δύο ψυγεία που θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά της πανδημίας, ενώ περιμένουμε και ένα τρίτο τις επόμενες ημέρες. Συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας».Αναφερόμενος στις δυνατότητες φύλαξης των ψυγείων βαθιάς κατάψυξης, είπε ότι «περίπου 15.000 φιαλίδια θα αποθηκεύονται σε κάθε ψυγείο. Κάθε φιαλίδιο περιέχει πέντε δόσεις εμβολίων, άρα η δυνατότητα τους φτάνει να αποθηκεύουν έως 80.000 εμβόλια».
  • Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου έχει σταθεροποιηθεί το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.Στο διάγραμμα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες και από τη στιγμή που το ιικό φορτίο πέρασε στο πορτοκαλί από το κόκκινο επίπεδο, υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις, που δείχνουν ότι έχει ανακοπεί η τάση αποκλιμάκωσης, η οποία είχε καταγραφεί από τα μέσα έως τα τέλη Νοεμβρίου.Στο διάγραμμα οι ημέρες των δειγματοληψιών, που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα, αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα – όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ – οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.
  • Την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση και σύσταση στους κατοίκους της Κοζάνης, όπως και στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής για πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς όπως ανέφερε, «η κατάσταση στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη». Αναλυτικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 397 ενεργά κρούσματα με 81 να νοσηλεύονται και με μέσο όρο ηλικίας τα 53,26 έτη. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προέκυψαν 816 στενές επαφές high-risk, οι οποίες τελούν ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τα 397 αυτά κρούσματα, 199 βρίσκονται στο Δήμο Κοζάνης, 134 στο Δήμο Εορδαίας, 43 στο Δήμο Βοΐου, 15 στο Δήμο Σερβίων και 6 στο Δήμο Βελβεντού. Το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών τους συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερους από έναν όμορο δήμο μέσα στην ίδια την περιφερειακή ενότητα, όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση, γεγονός, που όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, τους αναγκάζει να θέσουν περιοριστικούς όρους σε όλη την περιοχή. Το 81,23% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 46,91% στην πρώτη περίπτωση και 34,32% στη δεύτερη. Τέλος, το 14,57% των κρουσμάτων είναι συνταξιούχοι, το 10,12% ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 10,10% αυταπασχολούμενοι που σχετίζονται με το πλανόδιο εμπόριο.Παράλληλα όπως σημείωσε είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους στην Κοζάνη, το λεγόμενο seven days moving average, ενώ ήταν 25,2 την προηγούμενη εβδομάδα χθες είχε σκαρφαλώσει στο 31,3, γεγονός που βρίσκεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες 73 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα.
  • Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε στοιχεία, σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει η Δυτική Αττική. Συγκεκριμένα, στο δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα -με 28 να νοσηλεύονται- ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές. Στο δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65 -με 12 να νοσηλεύονται- και οι στενές επαφές τους ανέρχονται σε 162. Τέλος στο δήμο Μάνδρας, τα ενεργά κρούσματα ήταν χθες 32, σήμερα είναι 30 , 8 νοσηλεύονται, και οι στενές επαφές τους είναι 91. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 41,55 έτη. Το 28% των ενεργών κρουσμάτων και το 22% των στενών επαφών τους των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας συνδέονται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στον όμορο δήμο Μάνδρας. Αντίστοιχα, το 41% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στο δήμο Μάνδρας συνδέεται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στους όμορους δήμους Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και διάδραση στις μετακινήσεις μεταξύ των τριών αυτών όμορων δήμων της Δυτικής Αττικής, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να αφορά σε επαγγελματικές υποχρεώσεις. Το 78,7% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 50,38% στην πρώτη περίπτωση και 28,32% στη δεύτερη. Τέλος, το 24,31% των κρουσμάτων είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 29,22% είναι εργάτες σχετιζόμενοι με φορτώσεις-εκφορτώσεις, ή με καλλιέργεια γης, οικοδόμοι, πλανόδιοι μικροπωλητές ή έμποροι φρούτων και λαχανικών, συλλέκτες ανακυκλώσιμων υλικών και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί αυτοκινήτων με εύλογα πολλαπλές επαγγελματικές μετακινήσεις στην περιοχή.
  • Την Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει την λειτουργία της η νέα πλατφόρμα testing.gov.gr, για «τυχαιοποιημένο έλεγχο κορονοϊού στην κοινότητα», την οποία παρουσίασε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ενδεικτικά η δράση θα βοηθήσει στην διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στη βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα. Με στόχο να γίνουν 12.000 τυχαία τεστ ξεκινά το υπουργείο Υγείας το τυχαίο testing στους πολίτες. Όπως είπε, έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου (Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυναμεων , υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔ). Πρόσθεσε ότι το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα είναι το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου θα έιναι διαθέσιμη η πλατφόρμα στο testing.gov.gr, μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να δηλώσει ενδιαφέρον.
  • Το εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από νοσηλεία για Covid-19 δεν αποτελεί εγγύηση ανάρρωσης για όλους τους ασθενείς.Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο από το εξιτήριο, περίπου ο ένας στους επτά ασθενείς Covid-19 (το 14%) χρειάστηκε να μπει ξανά στο νοσοκομείο ή πέθανε, έναντι ποσοστού περίπου 10% (ο ένας στους δέκα) μεταξύ άλλων ασθενών, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χέιλι Πρέσκοτ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA).Από τους 2.179 ασθενείς Covid-19, σχεδόν το ένα τρίτο (31%) χρειάστηκε εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και το 13% μηχανική διασωλήνωση, ενώ το 81% επιβίωσαν.Έως δύο μήνες μετά το εξιτήριο, ο ένας στους τέσσερις ασθενείς Covid-19 (το 20%) είχε εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο, ενώ σχεδόν ο ένας στους δέκα (9%) είχε πεθάνει, με το ποσοστό να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο μεταξύ των ηλικιωμένων. Μετά τη νέα εισαγωγή τους, το 23% χρειάστηκε θεραπεία σε ΜΕΘ και το 7% μηχανική διασωλήνωση.Το 27% των επιβιωσάντων από την πρώτη νοσηλεία τους για Covid-19 είχε εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο ή είχε πεθάνει μέσα στο επόμενο δίμηνο από το εξιτήριο.
  • Μία δεύτερη βρετανική μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανοσολογίας Ντάνι Άλτμαν του Κολλεργίου Imperial του Λονδίνου, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», βρήκε ότι στη χώρα το ένα πέμπτο των ασθενών Covid-19 έχουν ακόμη συμπτώματα πέντε εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, με τους μισούς από αυτούς, δηλαδή τον έναν στους δέκα, συνολικά, ασθενείς με κορονοϊό, να συνεχίζουν να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα μετά από τουλάχιστον τρεις μήνες. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν ότι το 14,5% των ασθενών στη Βρετανία είχαν συμπτώματα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και το 2,2% για 12 εβδομάδες, αλλά τα νέα επίσημα στοιχεία από την εθνική στατιστική υπηρεσία δείχνουν ότι τα συνεχιζόμενα συμπτώματα είναι πιο συχνά από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Με βάση τα στοιχεία από τυχαίο δείγμα νοικοκυριών στην Αγγλία, το 21% των σχεδόν 8.200 ασθενών Covid-19 που παρακολουθούνταν μετά την αρχική διάγνωσή τους είχαν συμπτώματα της νόσου μετά από πέντε εβδομάδες, ενώ το 9,9% ακόμη και μετά από 12 εβδομάδες.
    Το 11,5% των συμμετεχόντων στη βρετανική έρευνα, πέντε εβδομάδες μετά την αρχική διάγνωση ανέφεραν κόπωση, το 11,4% βήχα, το 10,1% πονοκεφάλους, ενώ μικρότερα ποσοστά ανθρώπων ανέφεραν άλλα συμπτώματα (πυρετό, μυικούς πόνους, διάρροια, απώλεια γεύσης ή όσφρησης κ.ά.).
  • Η covid-19 σίγουρα δεν είναι “ μια γριπούλα”, όπως ισχυρίζονταν αρκετοί στην αρχή της πανδημίας: εξαιτίας του κορονοϊού έχει πεθάνει τριπλάσιος αριθμός ανθρώπων στα νοσοκομεία σε σχέση με αυτόν που πεθαίνει από την εποχική γρίπη, σύμφωνα με γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine, βασίζεται στα δεδομένα περισσότερων από 135.000 Γάλλων ασθενών, εκ των οποίων 89.530 που νοσηλεύθηκαν λόγω covid-19 από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο του 2020 και 45.819 που νοσηλεύθηκαν με γρίπη από τον Δεκέμβριο του 2018 ως τον Φεβρουάριο του 2019.Το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με covid-19 ήταν τριπλάσιο σε σχέση με αυτό των ασθενών που είχαν γρίπη: 16,9% για την πρώτη ομάδα (περισσότεροι από 15.000 θάνατοι) έναντι 5,8% για τη δεύτερη ομάδα (περισσότεροι από 2.600 θάνατοι).Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19 είναι πιο πιθανό να εισαχθούν σε μονάδες αυξημένης ή εντατικής φροντίδας: το 16,3% εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθεί, έναντι 10,8% για τους ασθενείς με γρίπη. Επιπλέον οι ασθενείς με covid-19 χρειάστηκε να παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη, 15 ημέρες έναντι 8.Ωστόσο ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που νοσηλεύθηκαν με κορονοϊό ήταν μικρότερος σε σχέση με αυτών που νοσηλεύθηκαν με γρίπη, 1,4% του συνόλου των ασθενών σε σχέση με 19,5%. Στη διάρκεια των περιόδων που εξέτασαν οι ερευνητές κατέγραψαν τρεις θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών από κορονοϊό και 13 από γρίπη.
  • Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί εναντίον του νέου κορονοϊού πριν από το 2022 τουλάχιστον, διότι οι πλουσιότερες χώρες, στις οποίες αναλογεί λιγότερο από το 15% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν δεσμεύσει το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων, τόνισαν ερευνητές χθες Τρίτη.Τα κράτη με χαμηλότερα και μέσα εισοδήματα, όπου ζει το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού της υφηλίου, θα πρέπει να αρκεστούν στην εναπομείνασα ποσότητα, αναφέρει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές της σχολής δημόσιας υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ.Ως τη 15η Νοεμβρίου, τα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα είχαν ήδη κάνει προπαραγγελίες 7,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που παράγουν 13 φαρμακευτικές βιομηχανίες, σύμφωνα με τη μελέτη.Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς – οι τρεις τους έχουν κάνει προπαραγγελίες για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μολονότι καταγράφουν ποσοστό μικρότερο από το 1% των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, επισήμαναν οι ερευνητές.Ακόμη κι αν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες που κατασκευάζουν εμβόλια φθάσουν στο μέγιστο των παραγωγικών τους δυνατοτήτων, σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να μην έχει ανοσοποιηθεί προτού περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, αν όχι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προειδοποιούν οι ερευνητές.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει στην χρήση μάσκας κατά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ευρώπη, προειδοποιώντας για «αυξημένο κίνδυνο» νέου κύματος της επιδημίας Covid-19 στις αρχές του 2021.«Μπορεί να φαίνεται ενοχλητική η χρήση μάσκας και η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης παρουσία φίλων και μελών της οικογένειας, αλλά αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην διατήρηση της ασφάλειας και της καλής υγείας», τονίζει ο ΠΟΥ.
    Η ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, ανάμεσά τους και την Ρωσία, έχει καταγράψει περισσότερα από 22 εκατομμύρια κρούσματα και περί τους 500.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον πίνακα εποπτείας της εξέλιξης της πανδημίας που καταρτίζει ο διεθνής οργανισμός.Κατά την διάρκεια των τελευταίων 7 ημερών, καταγράφηκαν περί το 1,7 εκατομμύριο κρούσματα και περισσότεροι από 34.500 θάνατοι.
    .
  • Το “μυστικό” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές στις οποίες συμφώνησε να αγοράσει τα εμβόλια από τις εταιρείες, αποκάλύψε Βελγίδα υπουργός αναρτώντας στο Twitter της τον τιμοκατάλογο, αναφέρει το Politico. Η υπουργός Προϋπολογισμού είπε ότι η δημοσίευση των τιμών ήταν “ένα λάθος εκ μέρους της ομάδας επικοινωνίας της”. Αναλυτικά, οι τιμές ανά δόση:
  • Οξφόρδη / AstraZeneca: 1,78 ευρώ
    Johnson & Johnson: 6,94 ευρώ (8,50 δολάρια)
    Sanofi / GSK: 7,56 ευρώ
    BioNTech / Pfizer: 12 ευρώ
    CureVac: 10 ευρώ
    Moderna: 14,69 ευρώ (18 ευρώ)

Αρθρογράφος