Η Τουρκία σε περιόδους κρίσης ξεσπά στην Ελλάδα αλλά είμαστε έτοιμοι (video)

21 Απριλίου 202021:40

Στην εκπομπή LIVE NEWS μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφορικά και με την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον κορωνοϊό, αλλά και την αμείωτη προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε εν δυνάμει υγειονομική απειλή.

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ θα ήθελα να ξεκινήσω ρωτώντας σας πρώτα από όλα, μίας και είμαστε στα του κορωνοϊού για την κατάσταση στις Μονάδες, τα Κέντρα, όλες τις υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού. Πώς είναι η κατάσταση και τι αναφορές παίρνετε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:Εκτιμώ ότι δεδομένου του αποτελέσματος, δηλαδή του μικρού αριθμού κρουσμάτων του ιού που έχουν σημειωθεί ως τώρα σε όλο το μήκος και πλάτος των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα, η κατάσταση είναι αρκετά καλή.

Βέβαια, αυτό δεν δημιουργεί καμία διάθεση για εφησυχασμό ή χαλάρωση των μέτρων. Εργαζόμαστε σε καθημερινή περίπου βάση από την κορυφή προς τα κάτω, Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου, οι τρεις κλάδοι και φυσικά το σύνολο του προσωπικού, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια στις τάξεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Είχαμε γύρω στα 30 και κάτι κρούσματα στο σύνολό τους, αυτή τη στιγμή είναι 21. Αυτός ο αριθμός μας κάνει να δηλώνουμε κάποια μερική ικανοποίηση.

Δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε το απόλυτο, δηλαδή ότι κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα προσβαλλόταν, αλλά νομίζω μέχρι τώρα πήγαμε αρκετά καλά.

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αν έχω μάθει σωστά, το πιο σημαντικό γι’ αυτή τη συγκρατημένη ικανοποίηση που λέτε, φαίνεται να μην υπήρξε μεγάλη διασπορά. Μην ξεχνάμε ότι και τα Στρατόπεδα και γενικά οι Υπηρεσίες είναι χώροι που πολλές φορές οι άνθρωποι δουλεύουν κοντά ο ένας στον άλλον, δεν έχει και πολλή εργασία από το σπίτι διότι η Πατρίδα έχει τις ανάγκες της. Φάνηκε να μην υπάρχει κάποια υπηρεσία που να έχει «χτυπηθεί» πριν να το πάρετε εγκαίρως χαμπάρι…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:Όντως η πρώτη δέσμη μέτρων λήφθηκε αρκετά εγκαίρως. Στις 11 Μαρτίου ανακοινώσαμε την πρώτη δέσμη μέτρων κι ακολούθησαν άλλες διότι οι συσκέψεις ήταν τακτικές προκειμένου να βλέπουμε κάθε φορά πού βρισκόμαστε και τι παραπάνω έπρεπε να κάνουμε.

Από την πρώτη στιγμή υπήρχε απόλυτη συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, τον ΕΟΔΥ και τις δικές μας Διευθύνσεις Υγειονομικών υπηρεσιών. Βάλαμε σε σειρά, μια δέσμη μέτρων, όπως την αναστολή μεταθέσεων, αραίωση των Στρατευσίμων ιδίως στις Μονάδες, εκ περιτροπής Προσωπικό της υπηρεσίας, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσε κάποια υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να σταματήσει τη λειτουργία της.

Κάποιες όμως, θα έλεγα, ότι ήταν λιγότερο απαραίτητο να λειτουργούν σε καθημερινή βάση συγκριτικά με κάποιες άλλες. Αναφέρω για παράδειγμα τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, οι Μονάδες όμως λειτούργησαν κανονικά. Οι μετακινήσεις του προσωπικού περιορίστηκαν κατά το δυνατό, οι μαθητές Στρατιωτικών Σχολών κλείστηκαν μέσα και παραμένουν μέσα για λίγο ακόμα. Θα κάνουν υπομονή αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, γιατί εκεί έχουν μηδενικά κρούσματα. Κανένα απολύτως! Νομίζω ότι το γενικό αποτέλεσμα δημιουργεί αισιοδοξία.

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να έρθω τώρα σε κάτι άλλο, σε αυτά που ακούμε από την πλευρά των εξ Ανατολών γειτόνων μας. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδος, ας πούμε, «βιολογική απειλή». Το λέω όσο πιο προσεκτικά ότι μπορεί να επιχειρηθεί αποστολή προσφύγων – μεταναστών, ότι μπορεί να είναι ασθενείς με τον κορωνοϊό ή ότι μπορεί να επιχειρείται και μέσα σε δομές, όπως έγινε το Μεγάλο Σάββατο στη «ΒΙΑΛ», μία αναταραχή. Έχουν τέτοια δείγματα, τέτοιες ενδείξεις, το Υπουργείο και η κυβέρνηση;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια. Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, ακόμα κι αν δεν υπήρχε η πρόθεση της Τουρκίας να εξαπολύσει ένα «βιολογικό όπλο», δηλαδή για να το εξηγούμε μολυσμένους με τον ιό μετανάστες. Ακόμα και τότε, με δεδομένο τις κακές υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν όπου κρατούνται και φυλάσσονται μετανάστες στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και το συνολικό πρόβλημα της Τουρκίας από τον κορωνοϊό, πιθανολογείται ότι ενδεχομένως θα αποπειραθούν να περάσουν σε μας και ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Επομένως, έτσι κι αλλιώς, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας και να δοθούν οι οδηγίες σε εκείνους που επιχειρούν να φυλάττουν τα σύνορα της Πατρίδας, είτε αυτά είναι χερσαία, είτε θαλάσσια.

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχετε ενδείξεις για συντονισμένο σχέδιο κύριε Υπουργέ;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Μπορεί αυτό να αποτελεί μέρος ενός γενικού σχεδίου, μπορεί και όχι. Μπορεί να προέρχονται από τα πράγματα και τις εξελίξεις των γεγονότων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, έτσι κι αλλιώς, πιθανολογούμε ότι ίσως έρθουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Επομένως τίθεται μία νέα επιπλέον διάσταση σε αυτό το πρόβλημα που είναι αυτή της υγειονομικής απειλής πλέον, η οποία δεν υπήρχε έως πρότινος. Γι’ αυτό πρέπει να προσαρμοστούμε και σ’ αυτή τη διάσταση, όπως είχα την ευκαιρία να εξηγήσω την περασμένη εβδομάδα στους ομολόγους Υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τηλεδιασκέψεις που κάνουμε πλέον.

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα το βάζει επίσημα πλέον η Ελλάδα. Το μάθαμε και το είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι όπως το Νοέμβριο θέσαμε τη διάσταση παρείσφρησης τρομοκρατικών στοιχείων ή τζιχαντιστών στα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, έτσι τώρα βάζουμε κι αυτή την επιπλέον διάσταση υγειονομικής φύσεως.

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Από την άλλη μεριά λοιπόν, βλέπουμε την Τουρκία να δοκιμάζεται με τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, με την οικονομική επίπτωση που προκαλείται στη μάλλον ευάλωτη οικονομία της από όλη αυτή την κατάσταση και ταυτόχρονα να βγάζει πάλι ερευνητικό πλοίο στην Κυπριακή ΑΟΖ. Να ακούμε μία εκτίμηση ότι θα μπορεί σύντομα να δούμε και κάπου αλλού, εκεί στη συμφωνία αυτή την ψευτο-συμφωνία που έκανε με τη Λιβύη -ίσως κάτω από την Κρήτη- ένα πλοίο, πάλι «Γαλάζιες Πατρίδες», γενικά ένα κύμα προκλήσεων. Ήθελα το σχόλιο σας και τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου για τα επόμενα βήματά τους…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ξέραμε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει το σχεδιασμό της, να σταματήσει τις προκλητικές συμπεριφορές απέναντι στην Ελλάδα και το Διεθνές Δίκαιο, παρά το γεγονός ότι υφίσταται κι αυτή σε έντονο βαθμό εξ όσων καταλαβαίνουμε το πρόβλημα από τον κορωνοϊό στο εσωτερικό της.

Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε σχέδια, τη δική μας δουλειά, όταν αυτοί κάνουν τη δική τους όπως συνηθίζω να λέω. Διατηρούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε τέτοια κατάσταση, ώστε πάντα να προβάλουν την αποτρεπτική ισχύ τους. Είναι γεγονός ότι παρά τα προβλήματα από τον ιό, συνεχίζονται οι παραβάσεις, οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις, ένα στοιχείο ποιοτικής αναβάθμισης αυτής της παραβατικής συμπεριφοράς. Αλλά εν πάση περιπτώσει, πάλι, εμείς είμαστε εκεί για να αναγνωρίζουμε, να αναχαιτίζουμε και να απωθούμε κάθε αεροσκάφος που μπαίνει στο χώρο μας…

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το στοιχείο που θέλω να εισφέρω είναι ότι ασφαλώς ο ιός και η ασθένεια δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, όπως και καμμίας χώρας. Έτσι όλοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Περιορίζουν δραστηριότητα, ματαιώνουν ασκήσεις, αναβάλλουν παρουσίες, ιδίως όσον αφορά για παράδειγμα σε ασκήσεις με συμμετοχή πολλών.

Όμως από κει και πέρα, το δεδομένο είναι ότι η Τουρκία επιμένει στην ίδια συμπεριφορά. Θα προτιμούσαμε να είναι διαφορετική δεδομένου ότι θα θέλαμε οι σχέσεις μας να είναι καλής και όχι κακής γειτονίας. Εφόσον δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, προσπαθούμε να προσαρμοστούμε όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι από καιρό προσαρμοσμένες σε αυτή την πραγματικότητα, κάνοντας τη δουλειά μας, δηλαδή να υπερασπιζόμαστε στο ακέραιο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το τελευταίο ερώτημα είναι αν εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε μες στο καλοκαίρι, για παράδειγμα, κάποια κίνηση με τουρκικό πλοίο εντός αυτών των ορίων που η συμφωνία με ένα κομμάτι της Λιβύης έχει γίνει, λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία πιθανής προσφυγής στο ΔΝΤ ή άλλου. Αν δηλαδή θα επιχειρήσει να κάνει εξαγωγή της κρίσης μέσω ελληνικών νερών…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμα και σε περιόδους εσωτερικής κρίσης, η Τουρκία έχει αποδείξει ότι αντιδρά έτσι, εξάγοντας -όπως έχω ξαναπεί- ένταση κυρίως προς την πλευρά της Ελλάδας. Επομένως τίποτα δεν αποκλείεται.

Είναι δεδομένο ότι ο οικονομικός αντίκτυπος και από την ασθένεια, αλλά και συνολικότερα για Τουρκία, είναι δυσμενής αυτή την εποχή. Αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με την οικονομία τους, όπως άλλωστε αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης. Αυτό δεν μπορεί να περάσει, ξέρετε, χωρίς συνέπειες. Δεν μπορεί να λειτουργεί κάνεις όπως λειτουργούσε πριν.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Είναι δεδομένη η σκοπιμότητα οριοθέτησης της δήθεν ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, της ψευδεπίγραφης ΑΟΖ όπως λέμε, ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Περιμένουμε ή περιμέναμε, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, να δούμε κάποια κίνηση όσο μπαίνει το καλοκαίρι.

Θα προτιμούσα η μόνη κίνηση που θα δούμε σε αυτή την περιοχή να είναι κατά το δυνατόν τουριστική κίνηση και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Δεν ξέρουμε αν αυτό μπορεί να γίνει ή είναι ευσεβείς πόθοι μου, οπωσδήποτε θα είναι επηρεασμένη κίνηση και από την ασθένεια, αλλά μακάρι να αποφύγουμε αυτού του είδους τα σενάρια. Όπως και να έχει το πράγμα όμως, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Πρέπει να το επαναλαμβάνουμε αυτό. Προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε.

Αρθρογράφος