ethnologiko_moyseio

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: ένας ζωντανός οργανισμός ανάδειξης της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς

13 Ιουνίου 201118:47

ethnologiko_moyseioΤο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης – ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που εδώ και εννέα έτη υπηρετεί με συνέπεια τον πολιτισμό του τόπου μας – περιλαμβάνει στη συλλογή του αντικείμενα του υλικού πολιτισμού των Θρακών: σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, καταγραφές – video και μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη.

Σκοπός του Μουσείου είναι να αποτελέσει ένα κέντρο γνωριμίας με τον άγνωστο – εν πολλοίς – πλούτο και την ομορφιά της θρακικής παράδοσης, ένα κέντρο έρευνας και πνευματικής δημιουργίας, που οραματίζεται και εμπνέεται από την αρχέγονη μνήμη και συμφιλιώνει το παλιό με το καινούργιο, τη σύγχρονη πραγματικότητα με τη λαϊκή παράδοση.

Η Αγγελική Γιαννακίδου, που έχει συγκεντρώσει ένα πλούσιο υλικό, μια προσωπική συλλογή 3.000 αντικειμένων, άλλων τόσων φωτογραφιών, χιλιάδων εγγράφων και βιβλίων είναι η ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη. Με προσωπικό κόστος, τόσο οικονομικό όσο και ψυχικό. «Επιστρέφοντας» έτσι στον τόπο που έζησε και εργάστηκε, μέρος της κληρονομιάς του. Ενα πρότυπο μουσείο, στεγασμένο σ’ ένα αρχοντικό -ανακαινισμένο εκ βάθρων- στην καρδιά της Αλεξανδρούπολης. Οι εξαιρετικές εκδόσεις του και μια σειρά ντοκιμαντέρ ολοκληρώνουν τη μεγάλη αυτή κατάθεση πολιτισμού.

Ένα μουσείο που «αποκαθιστά» τον βίο μια και δίνει μεγάλη σημασία σε συνήθειες που σχετίζονται με τη διατροφή, την καθημερινότητα, άλλωστε όπως αναφέρει στο komotinipress η κυρία Γιαννακίδου «λαϊκός πολιτισμός δεν είναι μόνον τα χορευτικά συγκροτήματα, οι φορεσιές. Είναι οι αξίες και οι κώδικες συμπεριφοράς των ανθρώπων, που έχουν άμεση σχέση με τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες της οικονομίας, της πολιτικής και της ιδεολογίας. Είναι οι αιτίες και οι τρόποι που απαρτίζουν τις συνήθειες της καθημερινότητάς τους. Στην παραδοσιακή διατροφή της Θράκης αποτυπώνεται όλη η πολιτιστική της φυσιογνωμία, και γι’ αυτό είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο. Ημασταν από τα πρώτα μουσεία που είχαμε τμήμα διατροφής, και οργανώσαμε σεμινάρια για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας. Συγκεντρώσαμε 200 συνταγές από τουρκόφωνους, πομακόφωνους, Αρμένιους και πρόσφυγες Ελληνες, όπου αντανακλάται ο πολιτιστικός πλούτος της θρακικής γης»

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένας ζωντανός τόπος γνωριμίας με το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, που συνδέει την παράδοση και τη γνώση που εμπεριέχεται σ’ αυτήν, με τον προβληματισμό της σύγχρονης κοινωνίας.

Τι αποκομίζει τελικά ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά μέσα από τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά σας προγράμματα;

«Πιστεύω πολύ στη μουσειακή αγωγή. Μπορεί να μην έχει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα για την κοινή αντίληψη και την επικρατούσα μετρήσιμα , πιστεύω όμως ότι έχει σε βάθος χρόνου σίγουρα ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Εμάς αυτό μας ενδιάφερει. Γιατί , εάν από κάθε μουσείο γίνεται τόση ή και μεγαλύτερη δουλειά, φανταστείτε σε λίγα χρόνια τι υποψιασμένους πολίτες θα είχαμε. Τα παιδιά με μια βιωματική εμπειρία έχουν συνδέσει θετικά την παρουσία στο Μουσείο και έχουν αναπτύξει μια σχέση και δημιουργία σ’ έναν πολιτιστικό χώρο και με θέματα που έχουν σχέση με τον τόπο και τον πολιτισμό. Κι αυτό για να δημιουργήσουμε μια κριτική σκέψη και όχι μέσα από την αντίληψη «γιατί εμείς είμαστε και κανένας άλλος». Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά λειτουργούν κριτικά και συγκριτικά. Γιατί το ζητούμενο στην μουσειακή αγωγή είναι να περάσει το παιδί καλά, να δημιουργήσει κάτι με μια βιωματική εμπειρία, να έχει σχέση με τα χέρια του καθώς μέσω των χεριών θα προβεί στη δημιουργία και αυτή η γνώση την οποία κτίζει χρησιμοποιείται συγκριτικά, γιατί πάντα τα θέματα έχουν να κάνουν με μια συγκριτική προσέγγιση».

Τι προγραμματίζει το Μουσείο για το επόμενο διάστημα;

«Κάνουμε για φέτος το καλοκαίρι προγράμματα, τα οποία γίνονται για πρώτη φορά. Θα απευθύνονται και σε παιδιά που θα είναι ταξιδιώτες και εκδρομείς. Θα πραγματοποιούνται δυο φορές την εβδομάδα στον παραλιακό χώρο και θα έχουν σχέση με το «εύρημα», είναι ο γενικός τίτλος καθώς και παραμύθια και εικαστικά. Αυτό είναι το εγχείρημα του καλοκαιριού ενώ ετοιμάζουμε το πρόγραμμα το χειμερινό και με δράσεις για τους ενήλικες. Κλείνει τα δέκα χρόνια το Μουσείο οπότε είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για εμάς και μέσα σ’ αυτό το πνεύμα του εορτασμού σχεδιάζουμε μια μεγάλη δράση που θα έχει μια διάχυση σε πάρα πολλά σχολεία».

Τι σημαίνουν για εσάς αυτά τα δέκα χρόνια παρουσίας και δράσης του Μουσείου;

«Αυτά τα δέκα χρόνια σημαίνουν ότι δε μπορούμε να κάνουμε πίσω διότι συνεχώς πρέπει να παράγουμε καλύτερο ποιοτικό έργο. Έχουμε γίνει πολύ πιο ευαίσθητοι σ’ αυτό που σημαίνει τόπος και πολιτισμός, που πάντα ήμασταν και γι’αυτό κάναμε και το μουσείο . Έχουν γίνει πολλαπλές προσεγγίσεις  πια και αυτός είναι ο πλούτος γιατί ο κόπος είναι τεράστιος και αβάσταχτος πολλές φορές αλλά η γνώση, η εμπειρία και η σχέση με τα παιδιά αλλά και η όσμωση που υφίσταται ο κοινωνικός χώρος από τις δράσεις του μουσείου είναι κάτι που είναι ηθικά πάρα πολύ σημαντικό και πολύ πλούσιο ψυχικά και πνευματικά». 

giannakidou_2

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr