«Ένα σχολείο για όλους: Συνεκπαίδευση- Συμπερίληψη», στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (video)

6 Μαΐου 201907:00

Στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, στις 4/5/2019 πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: Ενα σχολείο για όλους: Συνεκπαίδευση-Συμπερίληψη.

Συνδιοργανωτές ήταν ο Σύλλογος Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων και την υποστήριξη της Α/βάθμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

Ομιλητές ήταν: • Η Παιδίατρος- Αναπτυξιολόγος Καραντανά Ελένη. Με θέμα: «Η συνεκπαίδευση στην Ελληνική πραγματικότητα…είναι εφικτό;» • Ο ειδ. Ψυχοπαιδαγωγός- Δάσκαλος. Ph.D. Πετρόπουλος Φώτιος Με θέμα: «”Από το προσωπείο του άσχετου…στο Πρόσωπο του εν σχέση”. Προσπάθεια ποιοτικής θεώρησης μιας…μετρήσιμης εκπαίδευσης.» • Η Κοιν. Λειτουργος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων με αυτισμό και Ε.Α.. «Η Αγία Σκέπη» Λευτάκη Μαρία. Με θέμα: «Παιδιά με ιδιαιτερότητες: από το περιθώριο του σχολικού πλαισίου, στο κέντρο της σχολικής ζωής, στο κέντρο του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας.» • Η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος φυσικοθεραπευτών Μεσσηνίας- Λακωνίας Βακκά Κέλλυ. Με θέμα: «Η προσβασιμότητα παιδιών με κινητικά προβλήματα στο Δημόσιο σχολείο, προοπτική και πραγματικότητα.»

Ο στόχος της ημερίδας ήταν να επικεντρωθούμε στους τρόπους που θα πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε όλα τα παιδιά, ανξαρτήτως των δυσκολιών και των ιδιαιτεροτήτων τους, να μπορέσουν να ενσωματωθούν στο σχολικό περιβάλλον βιώνοντας αποδοχή, αγάπη και ταυτόχρονα λαμβάνοντας ποιοτική εκπαίδευση.

Ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας μιας κοινωνίας αποτυπώνεται απ’ την ικανότητά της να ενσωματώσει όλα της τα μέλη, με τροπο δίκαιο και ισότιμο, περιορίζοντας το περιθώριο και τον κοινωνικό αποκλεισμό,

Καταλυτικό ρολο σε όλο αυτό διαδραμματίζει ο τομέας της παιδείας , ο οποίος καλείται να προωθήσει την ένταξη μέσα από την συνεκπαίδευση και τη συμπερίληψη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να εμφανίσουν τα παιδιά για όλη τη σχολική ζωή τους ή για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και έχουν να κάνουν είτε με τη διαδικασία της μάθησης, είτε με τη συμπεριφορά, πολύ συχνά δε αυτά τα δύο συνυπάρχουν .

Αρθρογράφος