«Τουρκικό Βιλαέτι» η Ελληνική Θράκη για το ΒTTD

11 Φεβρουαρίου 202007:54

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η Ελληνική Θράκη απασχόλησε για ακόμη μία φορά τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης τα οποία μετά τον κ. Φερούχ  Οζγκιούν «ανακάλυψαν» τους μειονοτικούς δημάρχους, την Προύσσα και την 27η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης (BTTDD).

Ωστόσο, πίσω από τα κείμενα, τις φωτογραφίες και τους τίτλους του εύκολου εντυπωσιασμού πρέπει ν’αναζητηθούν τα όσα διημείφθησαν στην γείτονα χώρα αναφορικά με τη στρατηγική που ακολουθεί έναντι της Χώρας μας στα μειονοτικά θέματα.

Το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η 27η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης (BTTDD) ήταν το αναμενόμενο και η αναλυτική του προσέγγιση μπορεί να  μας δώσει τα ακόλουθα χρήσιμα συμπεράσματα:

  • Δια στόματος του τέως υπεξ κ. Cavit Çağlar «τονώθηκε» το εθνικό φρόνημα των εκ Θράκης συνέδρων που εξισώνονται πλέον με τους γηγενείς τούρκους ο οποίος επιπλέον τόνισε ότι
  • «Η Δυτική Θράκη είναι κέντρο τουρκισμού και πολιτισμού» το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι η (Ελληνική) Θράκη είναι «τουρκικό βιλαέτι»
  • Από το σύνολο των τοποθετήσεων των βασικών ομιλητών προκύπτει ότι η στρατηγική της Τουρκίας έγκειται στην επανάληψη των αιτιάσεων γι ατην «αφομοιωτική πολιτική» της ελληνικής κυβέρνησης που ασκείται σε βάρος της μειονότητας στην εκπαίδευση, στην πολιτική, στην οικονομία, στον πολιτισμό και σε κάθε άλλο πεδίο
  • Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του καταδικασθέντος για αντιποίηση αρχής ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ στον ρόλο της θρησκείας, των τζαμιών και του Ισλάμ για την εκτόπιση της ελληνικής εκπαίδευσης και αγωγής, όπως την περιέγραψε άλλωστε και ο δήμαρχος του Οσμανγκάζι, Μουσταφά Ντουντάρ.
  • Η δημιουργία μιας παράλληλης οικονομικής δομής που ενθαρρύνει τον τουρκικό αλυτρωτισμό φαίνεται ότι υποστηρίζεται ενεργά από τα μέλη της ένωσης Δυτικοθρακιωτών Tούρκων Βιομηχάνων και Διευθυντών Τουρκίας ((BATISIAD)
  • Αξιοσημείωτη η απουσία του ετέρου ψευδομουφτή Ξάνθης (επίσης καταδικασθέντος) Αχμέτ Μετέ, ο οποίος έχοντας παίξει διπλό παιχνίδι με τους γκιουλενιστές και άλλες παρακρατικές δομές δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποκαταστήσει επαφές με τους νέους μηχανισμούς του πολυπολικού συστήματος της τουρκικής διασποράς.
  • Τεράστιο ενδιαφέρον για τις μελλοντικές εξελίξεις έχει η προσωπική πορεία του Δημάρχου Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, ο οποίος με δυναμισμό συμμετέσχε στις εργασίες του συνεδρίου, διατηρώντας την αυτοδιοικητική του αυτοτέλεια . Αξιοπρόσεκτη η μετάβασή του στον Δήμο Γιλντιρίμ προκειμένου να συζητήσει με τον Δήμαρχο Οκταϊ Γιλμάζ και τον Αντιδήμαρχο. Αλή Μολλασαλήχ το ενδεχόμενο αδελφοποίησης των δύο δήμων.
  • Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η μετέπειτα πορεία προς την Άγκυρα του κ Ριντβάν Αμέτ, Δημάρχου Αρριανών ο οποίος και πραγματοποίησε επαφές με μέλη της κυβέρνησης για ζητήματα του δήμου του…

Μέχρι την ώρα που συντάσσεται το παρόν κείμενο δεν έχουμε εντοπίσει κάποια επίσημη αντίδραση από εκπροσώπους του Ελληνικού ΥΠΕΞ, την Ελληνική Κυβέρνηση ή άλλους αρμόδιους φορείς.

Αρθρογράφος