Τελικά, ποιός θ’αναλάβει την ευθύνη αν συμβεί κάποιο ατύχημα στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου;

28 Ιουνίου 202107:30

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επισημάνσεις μας για το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου έγιναν (απο)δεκτές με ποικίλα (συν)αισθήματα και σχόλια (φανερά ή κρυφά) και ταυτόχρονα προκάλεσαν το ενδιαφέρον συμπολιτών μας, γονέων, κηδεμόνων αλλά δεν είδαμε κάποιες αντιδράσεις από τους αρμόδιους (;) πολιτικούς της περιοχής.

Όπως επισημάνθηκε σε σχόλιο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης “Το Κόσμιο ένα χωριό όνομα και πράγμα με κατοίκους νοικοκυραίους με μια κοινότητα οργανωμένη , κάποτε με αστυνομικό σταθμό , με κοινότητα , με ένα σχολείο που άκμαζε και έβγαλε επιστήμονες τώρα το κατάντησαν έναν οικισμό παρατημένο μέσα στην βρομιά με χόρτα να κατακλύζουν τα πάντα , με δρόμους αδιάβατους , με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται και οι τάχα υπεύθυνοι , επιτρέψτε μου την έκφραση , να τους γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια . Αυτοί είναι ΑΝΑΞΙΟΙ…. “

Ιδιαίτερα διαφωτιστικές ήταν οι επισημάνσεις που διετύπωσε η πρώην διευθύντρια του Σχολείου του Κοσμίου κ. Θέα Μητροπούλου: “Υπάρχουν έγγραφα που ζητώ παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα. Δυστυχώς μένουν σε φακέλους της Δημαρχιας. Το θέμα είναι πως αν γίνει κανένα ατύχημα, που δεν το εύχομαι και οι ευθύνες πέσουν πάνω τους, τότε θα τρέχουν για να καλύψουν τις ευθύνες τους. Όταν πριν 4 χρόνια έπεσαν σοβαδες, ήρθαν την ίδια μέρα. Αυτό πρέπει να γίνει για να διορθωθούν τα προβλήματα; Όλα όσα έχουν γίνει, έγιναν μετά από πολλές ενοχλήσεις. Δεν καταλαβαίνει κανείς ότι αυτά που ζητάμε είναι για την ασφάλεια μικρών παιδιών; Από πέρυσι τον Ιούνιο είχα την υπόσχεση για την διαμόρφωση του γηπέδου και τοποθέτηση κιόσκι. Τον Σεπτέμβριο… τα χρήματα είχαν τελειώσει για εμάς. Είπαν ότι τα έργα θα γίνουν φέτος… Η φωτογραφία του υπογείου είναι πολύ καλή. Πριν βάλω να το καθαρίσουν και να το ασβεστωσουν, τα σκαλιά είχαν βρύα και λειχηνες, καθώς και μια ντοματια…Πρέπει να καταλάβουν το έργο που επιτελεί το συγκεκριμένο σχολείο και να το υποστηρίξουν. Φυσικά στον άξονα Μαρώνειας – Κομοτηνής, ανοικτά έμειναν τα σχολεία της Ξυλαγανης και του Κοσμιου, αλλά μόνο το Κόσμιο ανήκει στον Δήμο Κομοτηνής, ας το προσέξουν λοιπόν.”

Έκπληξη προκάλεσε τα όσα μας είπε, κατόπιν επικοινωνίας που είχε το Komotinipress μαζί της, η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής κ. Κρίστα Κουτσογιάννη-Κρόκου , η οποία αναπτύσσει μια αθόρυβη δράση τόσο στο Κόσμιο όσο και στον Δήμο Κομοτηνής θέτοντας μετ’επιτάσεως στους αρμόδιους τα αγωνιώδη ερωτήματα των συνδημοτών της και προσπαθεί να λειτουργήσει αμφίδρομα και αποτελεσματικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Σε συνέχεια των παρεμβάσεών της σε συνεργασία με την μέχρι πρότινος Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κ. Θέα Μητροπούλου η κ. Κρίστα Κουτσογιάννη-Κρόκου κατέθεσε προ εξαμήνου πλήρη φάκελο για τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν στο σχολείο με τις οποίες είναι σύμφωνος τόσο ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης όσο και ο ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Δήμου Κομοτηνής, κ. Δημήτρης Καρασταύρου, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα , αφού όλα δείχνουν ότι ο φάκελος βρίσκεται στα συρτάρια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Να επισημανθεί ότι η κ. Κρίστα Κουτσογιάννη-Κρόκου έχει καταθέσει περισσότερες από 13 ερωτήσεις για θέματα που αφορούν σε χωριά και οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής. Καταλυτική ήταν και η παρέμβασή της για την αξιοποίηση του νεοκλασικού κτιρίου στην πλατεία του Κοσμίου, εκτάσεως 431 τ.μ. με κτίσμα 217 τ.μ το οποίο με απόφαση του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Κομοτηνής κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα της κ. Κρ.Κουτσογιάννη.Αναμένεται η διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών και η ένταξή του στο πρόγραμμα LEADER με απώτερο στόχο να αποκτήσει στο μέλλον το Κόσμιο κι ένα πολιτιστικό μουσείο.

Το ερώτημα του τίτλου , πάντως , παραμένει: Αν συμβεί ατύχημα στο Σχολείο του Κοσμίου ποιός θα αναλάβει την ευθύνη;

Αρθρογράφος