“Η άγνοια και η αδράνεια δεν βοηθούν την άνοια!” 10 ερωτήσεις κι απαντήσεις για τη Νόσο Αλζχάϊμερ

23 Σεπτεμβρίου 201717:29

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της νόσου Alzheimer, το «Σχολείο Μνήμης» Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής Δ.Π.Θ σε συνδιοργάνωση με τον  Εθνικός Ποδηλάτες Αλεξανδρούπολης και την HelMSIC(ελληνική επιτροπή διεθνών σχέσεων φοιτητών ιατρικης) διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου οι οποίες κι έτυχαν μεγάλης αποδοχής από πλευράς κοινού, παρά τον άστατο καιρό!

Να τονίσουμε ότι βασικοί υποστηρικτές και χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Βιβλιοπωλείο Σισμανίδης, το Βιβλιοπωλείο Βαταμίδης και η εταιρεία  Water Stores Κουλκουμπάσης αντιπρόσωπος των ΝΕΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ!

Σε μία τριπλή εκδήλωση , (που πλέον τείνει να γίνει θεσμός στην περιοχή μας) με το event του ποδηλατογύρου από τους ποδηλάτες του Εθνικού, την διενέργεια ειδικών τέστ μνήμης γρήγορης εκτίμησης και την προβολή ειδικού ενημερωτικού υλικού, παρουσιάσθηκαν από τις κυρίες  Άννα Τσιακίρη, Ψυχολόγο, Διδάκτορα ΔΠΘ και  Πηνελόπη Βλοτινού, εργοθεραπεύτρια, Msc,υποψήφια Διδάκτορα ΔΠΘ οι «μύθοι και οι αλήθειες για την άνοια».

Συνομιλώντας με την κ. Πηνελόπη Βλοτινού προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε τα βασικά σημεία που αφορούν στο ζήτημα της άνοιας συνοψίζοντας τα ακόλουθα σημεία:

Γιατί σήμερα και γιατί εδώ;

Η Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική σε συνδιοργάνωση μαζί με τον Εθνικό Ποδηλάτες Αλεξανδρούπολης χθες 22 Σεπτεμβρίου 2017 οργάνωσαν μπροστά από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης μια εκδήλωση ενημέρωσης κι εκτέλεσης. Στα πλαίσια ,λοιπόν, της Ημέρας Αλτσχάϊμερ οργανώσαμε μία εκδήλωση για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που έχουν  άνοια και ταυτόχρονα να συμπαρασταθούμε στους φροντιστές οι οποίοι σηκώνουν το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της νόσου μέσα από την φροντίδα των ασθενών τους.

Πώς θα ορίζαμε την άνοια;

Η άνοια αποτελεί μία νευροεκφυλιστική νόσο η οποία προοδευτικά οδηγεί τον νοσούντα σε απώλεια της λειτουργικότητάς του.

Ποιά τα στάδια εκδήλωσής της;

Στα αρχικά στάδια διαπιστώνεται  απώλεια της μνήμης και στη συνέχεια σταδιακά δυσκολία στην ομιλία, διαταραχή στον προσανατολισμό σε γνώριμες τοποθεσίες, λάθη στην τοποθέτηση προσωπικών αντικειμένων στις θέσεις τους και δυσκολία μετά να βρεθούν,δυσχέρεια σε σύνθετες νοητικές διεργασίες. Αργότερα μπορεί να προστεθούν διαταραχές συμπεριφοράς και ψυχιατρικά συμπτώματα.

Η Άνοια-Αλζχάϊμερ είναι το μοναδικό είδος άνοιας;

Η Άνοια – Αλζχάϊμερ είναι μία από τις μορφές της άνοιας,  είναι η πρώτη σε επιπολασμό, περίπου το 50% των περιστατικών έχουν Αλζχάϊμερ, δεύτερη έρχεται η αγγειακή άνοια και καταμετρούνται πάνω από 200 διαφορετικές μορφές άνοιας με τις πιο κοινές και αποδεκτές να είναι οι «μεικτές άνοιες» που σημαίνει ότι έχουν στοιχεία από δύο τουλάχιστον άνοιες.

Μήπως κάθε άνοια είναι Αλζχάϊμερ;

Όχι! Κάθε άνοια δεν είναι νόσος Αλζχάϊμερ. Υπάρχουν πολλές νόσοι που μπορεί να οδηγούν σε άνοια, όπως  η νόσος  Parkinson,  αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, όγκοι, εγκεφαλίτιδες, μεταβολικά νοσήματα, νόσοι του θυρεοειδή κ.α.

Ποιά η συχνότητα εμφάνισης, σε ποιές ηλικίες και ποιά τα πιθανά αίτια;

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν πως τα ποσοστά των ανθρώπων με άνοια συνεχώς αυξάνουν παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και έρευνες που αποδεικνύουν  το ποσοστό να μειώνεται σε κάποιες περιοχές ευρωπαϊκών χωρών σε βελτίωση των συνθηκών της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, βελτιώνει κάποιος τη λειτουργία του καρδιοαγγειακού του συστήματος ή φροντίζει την αρτηριακή πίεση και διαβήτη που θεωρούνται κάποιες από τις βασικές αιτίες για την άνοια. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι σε ηλικία μεγαλύτερη των 65 αλλά υπάρχει και η νόσος Αλτσχάϊμερ πρώϊμης έναρξης, η οποία μπορεί να προσβάλει και νεαρές ηλικίες.

Στην Ελλάδα τί συμβαίνει;

Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα είναι «ανησυχητικά» διότι τα ποσοστά αυξάνουν. Περίπου το 1.77% των Ελλήνων πάσχουν από άνοια με το ευρωπαϊκο ποσοστό να ανέρχεται στο 1.55% . Γενικά υπάρχει μύθος γύρω από την άνοια και πολλοί ασθενείς υποδιαγιγνώσκονται , δεν γίνονται σωστή διάγνωση, διότι  – ενδεχομένως- λογω του μυθου γυρω απο την ανοια καποιοι ασθενεις αποφεύγουν να απευθυνθουν σε ιατρο ή καθυστερούν ιδιαίτερα, πηγαίνοντας για εξεταση οταν πλεον η κατάσταση ειναι προχωρημένη.

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία που να αναστρέφει ή να σταματά την εξέλιξη της νόσου. Υπάρχουν όμως σήμερα εγκεκριμένα φάρμακα που φαίνεται να σταθεροποιούν ειδικές λειτουργίες και να καθυστερούν γι α κάποιο διάστημα την απόλτυτη εξάρτηση του ασθενή, την ιδρυματοποίησή του. Να τονίσουμε ότι προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης,ψυχολογικής κι εργοθεραπευτικής υποστήριξης των ασθενών έχουν την δική τους θέση στην αντιμετώπιση!

Ποιό το μήνυμα που θέλετε να στείλετε σήμερα με αυτή την δράση εκδήλωση;

To μήνυμα με αυτή την πρωτότυπη  δράση εκδήλωση που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο συνοψίζεται στην φράση: Η άγνοια και η αδράνεια δεν βοηθούν την άνοια! .

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι συμπολίτες μας;

Το Σχολείο Μνήμης της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής του ΔΠΘ  είναι ανοικτό σε κάθε συμπολίτη μας, και η Επιστημονική Ομάδα μας ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να παράσχει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για νευρολογική εκτίμηση και άλλες νευροψυχολογικές εκτιμήσεις που θα βοηθήσουν την διάγνωση. Επίσης είμαστε πρόθυμοι να παράσχουμε κάθε είδους συμβουλευτική υποστήριξη στους οικείους και στους φροντιστές των νοσούντων.»

     

 

 

 

Αρθρογράφος