tsaytaris xatz

Συνάντηση Τσαυτάρη-Χατζηοσμάν στην Αθήνα

13 Δεκεμβρίου 201215:53

tsaytaris xatzΣυνάντηση εργασίας πραγματοποίησε την Πέμπτη ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Στη συνάντηση που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Ροδόπης. Πρόσφατες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα είναι η επιστροφή του υπολοίπου 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων. Η καταβολή του ΕΦΚ θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να προσέλθουν στις τράπεζες για την εκταμίευση των ποσών που δικαιούνται. Αναφορικά με τις επιδοτήσεις, το υπόλοιπο 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης θα καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την 15ηΔεκεμβρίου.

Ιδιαίτερα σημαντικό αξιολογείται και το καθεστώς της συνέχισης των επιδοτήσεων μετά το 2013 στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο βουλευτής εξήρε την αναγκαιότητα και την σημασία συνέχισης των επιδοτήσεων για τους αγρότες της Ροδόπης και όλης της επικράτειας. Υπογράμμισε ότι η χώρα μας πρέπει να δώσει αγώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών. Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται οι αποφάσεις για την συνέχιση των επιδοτήσεων με το καθεστώς της νέας ΚΑΠ καθώς τότε θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των αρχηγών των κρατών μελών της Ε.Ε. με ανάλογη θεματολογία. Ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν έθεσε στον Υπουργό και ειδικότερα θέματα των καπνοπαραγωγών, των κερασοπαραγωγών και των βαμβακοπαραγωγών της Ροδόπης, όπως το Μέτρο 214 για την ολοκληρωμένη διαχείριση του καπνού. Για το θέμα αυτό ο βουλευτής κατέθεσε και σχετική ερώτηση ζητώντας την τροποποίηση του προγράμματος και την διασφάλιση των χρημάτων για τους καπνοπαραγωγούς. Ο Υπουργός ανέφερε ότι γνωρίζει το θέμα και συνομιλεί τακτικά με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίλυσή του. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση αλλά αναμένεται σχετική έγκριση των προτάσεων τροποποίησης του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι τα χρήματα είναι δεσμευμένα και θα δοθούν σε προγράμματα για τον καπνό. Αναφορικά με το βαμβάκι, ο βουλευτής αντάλλαξε με τον Υπουργό απόψεις για την προστασία και την ενίσχυση του προϊόντος και την δυνατότητα αποζημιώσεων σε περιπτώσεις που η παραγωγή πλήττεται από αιτίες που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια και ταλαιπωρεί τους παραγωγούς.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr