Τί σηματοδοτεί η παρουσία του Χακάν Φιντάν στον ΥΠΕΞ Τουρκίας;

4 Ιουνίου 202313:19

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Θα αναδειχθεί ο κ. Χακάν Φιντάν  ως νέος ΥΠΕΞ Τουρκίας ο νέος Ισμέτ Ινονού (Mustafa İsmet İnönü);

Αυτό θα φανεί στην πορεία και θ’αποτιμηθεί από την διπλωμαιτική ιστορία του μέλλοντος. Το σίγουρο είναι πάντως ότι τους συνδέει μια κοινή παράμετρος: αυτή της στρατιωτικής εκπαίδευσης και προπαρασκευής τους!

Να υπενθυμίσουμε ότι ο  Ισμέτ Ινονού ήταν εκείνος που υπέγραψε ως πληρεξούσιος της Τουρκίας τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923) καθώς και το Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας Τουρκίας το 1930 στην Άγκυρα.

Ποιοί και γιατί ωραιοποιούν το προφίλ του κ. Χακάν Φιντάν;

 

Εν έτει 2023, μετά από 101 χρόνια ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα είναι στρατιωτικός ενώ μαζί με τον Ιμπραχήμ Καλήν εκπροσωπούν το πλέον βαθύ στρατιωτικό (παρα)κράτος. Η απόλυτη διοίκηση του τουρκικού κράτους βρίσκεται στα χέρια του βαθέος κράτους!

Είναι γνωστή -όσο κι αν αποσιωπάται- η  “δράση” του κ. Χακάν Φιντάν στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού, αποκρύπτουν το γεγονός ότι ο κ Χακάν Φιντάν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από πολλές τούρκικες εφημερίδες για πολλές «σκοτεινές» υποθέσεις όπως ότι έστελνε κρυφά όπλα και πολεμοφόδια στους Τζιχαντιστές, ενώ το όνομα του έχει διαπλεχτεί με πολλά σκάνδαλα όπως αυτό των Ιρανών κατασκόπων, αλλά και των «υπογείων» δραστηριοτήτων του γιου του Ερντογάν, του Μπιλάλ Ερντογάν.

Σε εξέλιξη ο “κυβερνοπόλεμος” στην Τουρκία – Η αποκάλυψη των πολεμοκαπήλων σχεδίων της Τουρκίας στη Συρία οδήγησε στο κλείσιμο Twitter,YouTube- Σειρά έχει το facebook

Ο ίδιος σίγουρα γνωρίζει πάρα πολλά για το παρασκήνιο και το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας. Για τον Ερντογάν, λέγεται ότι η απόπειρα εξουδετέρωσης του Φιντάν -που εξελήφθη ως παρασκηνιακή παρέμβαση του Γκιουλέν- αποτέλεσε την κρίσιμη καμπή στη λήψη της απόφασης να σπάσει τους δεσμούς με το Hizmet.

Ο ρόλος του Χακάν Φιντάν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης καθώς σηματοδοτεί και την “συμφιλίωση” του βαθέος ισλαμικού παρακράτους των Γκιουλενιστών με τις δομές του ερντογανικού πολιτικού ισλάμ κι αυτό είναι ένα σημείο κρούσης που απασχολεί ήδη τους αναλυτές των διεθνών σχέσεων. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο ΡΤ Ερντογάν δεν θα μπορούσε αν επανεκλεγεί Πρόεδρος Τουρκίας, στον βαθμό που δεν είχε βρει διόδους συνεννόησης με τους Γκιουλενιστές.

Ο άγνωστος υβριδικός ελληνοτουρκικός πόλεμος…

Ο κ. Χακάν Φιντάν ήταν και  πρόεδρος της TİKA σε μια περίοδο που ο ρόλος της κατασκοπείας σε διεθνές επίπεδο διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων των κρατών και στο γεγονός ότι κάποιες Μη- Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) χρησιμοποιούνταν (και χρησιμοποιούνται) για το επηρεασμό της ξένης κοινής γνώμης και κυβερνήσεων κρατών.

Η τουρκική στρατηγική της «ήπιας ισχύος» στα Βαλκάνια, Του Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα,

Η παρουσία του Ιμπραχήμ Καλίν , που θεωρείται ο εξ απορρήτων του Ρ.Τ. Ερντογάν και ο ουσιαστικός αρχηγός της ΜΙΤ πλέον, δίνει  και το απαραίτητο στίγμα καθώς το καθεστώς Ερντογάν πάντα φροντίζει να δείχνει πως η ΜΙΤ έχει ενεργό ρόλο στην διπλωματία και όχι μόνον.

Οι διερευνητικές στη σκιά του “ερντογανικού καθεστώτος”

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μία άκρως ενδιαφέρουσα εικόνα και για τα όσα συμβαίνουν στην Θράκη και τον ε/τ υβριδικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη με βασικό φορέα υλοποίησης του σχεδίου “άλωσης της Θράκης” το ακροδεξικό εθνικιστικό ισλαμοφασιστικό κόμμα ΚΙΕΦ/DEB

Ο ρόλος του ΚΙΕΦ στον υβριδικό ε/τ πόλεμο

Αρθρογράφος