Οι διερευνητικές στη σκιά του “ερντογανικού καθεστώτος”

25 Ιανουαρίου 202123:49

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από τον Αύγουστο της παράλληλης και μυστικής διπλωματίας φθάσαμε στον Ιανουάριο των διερευνητικών επαφών!

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο 61ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, με το πρώτο σκέλος να έχει ήδη ολοκληρωθεί στην Κωνσταντινούπολη και αναμένουμε την εν Ελλάδι συνέχιση των επαφών των δύο αντιπροσωπειών.

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η “ανάγνωση” των βιογραφικών των μελών και των δύο αντιπροσωπειών: η ελληνική πλευρά επέλεξε ομάδα παραδοσιακών διπλωματών που κινούνται με όρους ΥΠΕΞίτικης ευγένειας, ενώ η τουρκική πλευρά εκπροσωπήθηκε από μάχιμους διπλωμάτες που εκπροσωπούν το ερντογανικό επεκτατικό δόγμα, ο ένας μάλιστα είχε υπηρετήσει και στο Προξενείο της Ρόδου!

Η παρουσία του Ιμπραχήμ Καλίν , που θεωρείται ο εξ απορρήτων του Ρ.Τ. Ερντογάν και ο ουσιαστικός αρχηγός της ΜΙΤ πλέον, σφράγισε την σημερινή συνάντηση δίνοντας και το απαραίτητο στίγμα.

Το καθεστώς Ερντογάν πάντα φροντίζει να δείχνει πως η ΜΙΤ έχει ενεργό ρόλο στην διπλωματία και όχι μόνον.

Η ελληνικη πλευρά ενδεχομένως κράτησε κάποιο αντίβαρο λόγω της παρουσίας του Πρέσβη (επί τιμή) κ. Παύλου Αποστολίδη ο οποίος έχει διατελέσει και Δκτής της ΕΥΠ και τώρα κινείται στη σφαίρα των think tanks.

Η τουρκική πλευρά έδωσε μέσω του Ιμπραχήμ Καλίν το απόλυτο στίγμα επί τουρκικού εδάφους (βλ. τουιτ Καλίν γι Πρόεδρο και ΑΙΓΑΙΟ) ενώ φαίνεται ότι πάγωσαν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας με την προσχηματική “καλή θέληση” της Τουρκίας..

Η ελληνική πλευρά τήρησε χαμηλούς τόνους και φαίνεται ότι η συζήτηση τελείωσε πριν καλά καλά ξεκινήσει, καθώς φαίνεται ότι το χθεσινό timing της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον Πρωθυπουργό Κυρ.Μητσοτάκη, ο οποίος θα πρέπει να επανακαθορίσει το διακύβευμα της ε/τ προσέγγισης.

Η τουρκική πλευρά δεν θα εγκαταλείψει τον στόχο της που είναι  μόνον ένας: η τουρκική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες του Αν Αιγαίου.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αναμένουν η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας να συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα

Η Τουρκία υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά το σημερινό διά ζώσης Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάιο Μάας ενημέρωσαν για τις αντίστοιχες επαφές που είχαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους, βάσει των ίδιων πηγών, ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

Επίσης, σημειώνουν πως από τη συζήτηση προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, όπως επισημαίνεται, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, όπως κάνουν ακόμα γνωστό, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: (1) την απειλή των κυρώσεων (2) την οικονομική κατάσταση στη χώρα και (3) την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

 

Αρθρογράφος