side_abs_s01_b

Οι μύθοι και η πραγματικότητα για το περίφημο Six Pack

17 Μαΐου 201113:48

side_abs_s01_bΤο καλοκαίρι είναι προ των πυλών και οι κοιλιακοί σου ετοιμάζονται για την παραλία. Τι, όμως, απ’ όσα ακούς είναι αλήθεια και τι είναι πραγματικότητα;


Η εμφάνιση της κοιλιάς παραμένει το απόλυτο σημείο σύγκρισης. Η δουλειά του χειμώνα θα χαρακτηριστεί κυρίως από την εικόνα των κοιλιακών οι οποίοι θα μας
κατατάξουν στον άτυπο διαγωνισμό της παραλίας.

Οι κοιλιακοί, ωστόσο, συνεχίζουν να προβληματίζουν τους ειδήμονες αφού ακόμη και σήμερα οι απόψεις σχετικά με το τρόπο δημιουργίας του πολυπόθητου six pack διαφέρουν. Η παραφιλολογία που υπάρχει γύρω από τη συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα αγγίζει τα όρια της υπερβολής, με πρακτικές συμβουλές που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Τι είναι τελικά μύθος και τι πραγματικότητα; Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις μεγαλύτερες αλήθειες και μύθους γύρω από την πολυσυζητημένη μυϊκή ομάδα.

Oι κοιλιακοί πρέπει να γυμνάζονται στο τέλος της προπόνησης

Πραγματικότητα. Η προπόνηση των κοιλιακών πρέπει να γίνεται πάντα στο τέλος ενός προπονητικού προγράμματος.
Οι κοιλιακοί μύες συμμετέχουν στην σταθεροποίηση του σώματος και πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε προπόνησης . Η προθέρμανση μέσω κοιλιακών ασκήσεων θεωρείται ξεπερασμένη μέθοδος.

Xωρίς τη κατάλληλη γενετική προδιάθεση δε θα δεις αποτέλεσμα

Μύθος. Η αλήθεια είναι ότι η γενετική προδιάθεση παίζει καθοριστικό ρόλο δίνοντας σαφές προβάδισμα στο μεσομορφικό σωματότυπο. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων με υψηλά ποσοστά λίπους που κατάφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η συστηματική δουλειά θα δώσει σε κάθε περίπτωση γράμμωση. Η διάφορα ωστόσο, μεταξύ προικισμένων και μη αθλητών επηρεάζει σημαντικά το χρόνο επίτευξης του στόχου.

Όλα εξαρτώνται από τη διατροφή

Πραγματικότητα. Είναι γεγονός ότι η διατροφή αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα εμφάνισης των κοιλιακών. Όσο και εάν προπονηθεί κάποιος, όποια μέθοδο και αν ακολουθήσει εάν η κοιλία του καλύπτεται από παχύ στρώμα λίπους sιx pack δεν θα δει ποτέ. Ωστόσο, δεν παραβλέπουμε ότι και ο ρόλος της άσκησης είναι σημαντικός, αφού η διατροφή από μόνη της κοιλιακούς δεν δίνει.

Είναι μύθος ή πραγματικότητα ότι οι κάτω κοιλιακοί απαιτούν ειδικό ασκησεολόγιο;

Μύθος. Η ανατομία των κοιλιακών είναι πολύ διαφορετική από αυτή που φανταζόμαστε. Η έκφραση ”πάνω και κάτω κοιλιακοί” είναι εντελώς λανθασμένη αφού ουσιαστικά αναφέρεται στις ανώτερες ή κατώτερες μοίρες του ορθού κοιλιακού. Οι ορθοί κοιλιακοί είναι δυο, ο αριστερός και ο δεξιός οι οποίοι όταν βγουν προς τα έξω σχηματίζουν τα πολυπόθητα ‘’τετραγωνάκια’’ Στα πλάγια βρίσκουμε τους δυο έξω λοξούς κοιλιακούς και βαθύτερα τον έσω λοξό. Όταν εξασκούμε τους ορθούς μύες γυμνάζεται και η πάνω και η κάτω μοίρα αφού η κάμψη του μυ επιβαρύνει και τα δυο μέρη.

Οι κοιλιακοί χρειάζονται καθημερινή σκληρή δουλειά

Μύθος. Οι κοιλιακοί μύες λειτουργούν σαν οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Ο χρόνος αποκατάστασης είναι εξίσου σημαντικός με το χρόνο προπόνησης. Τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να δώσουν εξαιρετική εικόνα στη κοιλιά μας. Παράλληλα η καθημερινή προπόνηση, συνήθως, συνοδεύεται από μειωμένη ένταση και συνεπώς από μειωμένο αποτέλεσμα. H υπερβολή στο κομμάτι της άσκησης λειτούργει πάντοτε αρνητικά.

Πρέπει να γυμνάζεσαι μόνο με τις ασκήσεις κοιλιακών που σε πιάνουν καλύτερα

Μύθος. Η ομάδα των κοιλιακών αποτελείται από αρκετούς μύες οι οποίοι χρειάζονται πολλές διαφορετικές ασκήσεις για να ενεργοποιηθούν. Μια ή δυο ρουτίνες δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για την εξάσκηση της κοιλιάς. Τα τελευταία χρόνια στο ασκησεολόγιο των κοιλιακών προστέθηκε η γνωστή fit ball η οποία απογείωσε το ασκησεολόγιο της ομάδας κάνοντας τους τις κλασσικές διπλώσεις να μοιάζουν με απολειφάδι του παρελθόντος.

Οι κοιλιακοί θέλουν αργή εκτέλεση;

Πραγματικότητα. Οι κοιλιακοί μύες μπορούν να απομονωθούν πάρα πολύ δύσκολα αφού γύρω τους εμφανίζονται πολύ μύες που μπορούν να συνεισφέρουν στη προσπάθεια. Η αλήθεια είναι ότι η εκτέλεση απαιτεί τη μεγίστη δυνατή συγκέντρωση η οποία δεν μπορεί να έρθει μέσα από νευρικές απότομες κινήσεις. Την ώρα της προπόνησης είμαστε συγκεντρωμένοι απόλυτα στους κοιλιακούς, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή απομόνωση.

Τα μηχανήματα κοιλιακών δεν λειτουργούν;

Μύθος. Τα παλιότερα μηχανήματα δύναμης είχαν πολύ λιγότερες ρυθμίσεις και ήταν όντως αρκετά δύσκολο να απομονώσουν τους κοιλιακούς. Οι σημερινές συσκευές εκτός από πρωτοτυπία προσφέρουν και πολλαπλά ερεθίσματα που δύσκολα βρίσκουμε στη φυσική δραστηριότητα. Το ιδανικό είναι να συνδυάσουμε τη φυσική άσκηση με την επιπλέων επιβάρυνση που προσφέρει ο τεχνολογικός εξοπλισμός, προσφέροντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Το περπάτημα βοηθά την εμφάνιση των κοιλιακών;

Πραγματικότητα. Οποιαδήποτε αερόβια άσκηση έχει χαμηλή ένταση μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση των κοιλιακών. Όταν ο ρυθμός εξάσκησης είναι χαμηλός ο οργανισμός επιλέγει το λίπος ως κύριο καύσιμο. Εάν λάβουμε υπόψη ότι το λίπος είναι ο κυριότερος εχθρός της γράμμωσης θα εκτιμήσουμε ανάλογα την αξία της ήπιας δραστηριότητας.

http://www.men24.gr/

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr