Π. Χαλβατζής: “Να ανασταλεί ο κωδικός 6. Τέλος στον εμπαιγμό 250.000 κυνηγών”

2 Ιανουαρίου 202122:15

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι κυνηγοί ανήκουν σ’εκείνο το τρίπτυχο που ο αστικός μύθος θέλει να ελέγχουν τις υπόγειες διαδρομές ισχύος ίσως επειδή από αρχαιοτάτων χρόνων ο Όμηρος, ο Πλούταρχος, ο Αρριανός, ακόμη και ο Πλάτωνας υποστήριζαν την απόλυτη ελευθερία στο να κυνηγάει κανείς παντού και πάντα και ύμνησαν το κυνήγι σαν θεία άσκηση και γύμναση για δυνατούς άνδρες.

Πρόκειται για ένα παιδευτικό μέσο το οποίο ασκούσαν σχεδόν όλοι, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις είτε ήταν αρχηγοί και βασιλιάδες είτε πολίτες και απλοί στρατιώτες συνιστώντας μια αταξική δραστηριότητα που ως έτσι έφτασε μέχρι της μέρες μας!

Η άκριτη και καθολική απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας είχε οικονομικές επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών που συνδέεται με τις υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά και οικολογικές καθώς οι κυνηγοί αποτελούν σήμερα έναν απ’ τους παράγοντες που μπορούν να επιβλέπουν την άγρια πανίδα και χλωρίδα και να συνεισφέρουν στη διατήρησή τους.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε την ακατανόητη ανοχή που επιδεικνύεται σε όλους όσοι με τη χρήση της “μετακίνησης 6” κινούνται ατάκτως και με ελλιπή μέτρα ασφαλείας σε αντίθεση με τους  κυνηγούς που μπορούν λόγω της φύσης της αθλητικής δραστηριότητάς τους (όπως και οι ψαράδες άλλωστε) να τηρούν τα ισχύοντα μέτρα προστασίας και αφού κινούμενοι μόνο στην ύπαιθρο όπου συνωστισμός δεν υπάρχει και δεν δημιουργεί συνθήκες ικανές να προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα σε σχέση με τη πανδημία.

Η σημερινή εκ νέου αναστολή των δραστηριοτήτων θήρας και αλιείας προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας που αναφέρει τα εξής:

Μετά την τελευταία ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη νέα απαγόρευση μετακίνησης των κυνηγών, υπενθυμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι στις περισσότερες άλλες χώρες της Ε.Ε. και της Ευρώπης γενικότερα, το κυνήγι αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται ως μία δραστηριότητα που ΔΕΝ μπορεί να προκαλέσει συνθήκες διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, ή να ενοχοποιηθεί για τη διασπορά του κορωνοϊού.
Με βάση αυτό το αναμφισβήτητο δεδομένο, η εκ νέου απαγόρευση μετακίνησης των κυνηγών που εξαγγέλθηκε σήμερα από την κυβέρνηση, συνιστά παλινωδία και αποκτά χαρακτηριστικά μεροληψίας εις βάρος των χιλιάδων κυνηγών και των Οργανώσεων τους.

Μετά τις διεξοδικές και αλλεπάλληλες ενημερώσεις που έχει κάνει η ΚΣΕ στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, είχαμε την ελπίδα και την απαίτηση για πιο ορθολογικές επιλογές ως προς το δικαίωμα άσκησης της κυνηγετικής δραστηριότητας ΚΑΙ στη χώρα μας.

Ο έλεγχος και η επιβράδυνση μίας επιδημίας βασίζεται εν πολλοίς στην ικανότητα του κράτους να παρεμβαίνει εκεί που γεννιέται, διαδίδεται, μεταδίδεται και «τρέφεται» η επιδημία, με δράσεις στοχευμένες, αποτελεσματικές και όσο γίνεται πιο αποδεκτές από τον πληθυσμό.

Η σημερινή αιφνιδιαστική παλινωδία ως προς το κυνήγι, απέχει πολύ από το να αποτελεί αναγκαίο και χρήσιμο «αντίβαρο».
Και δεν έχει γίνει σε καμία, σχεδόν, από όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι κυνηγοί εξαιρούνται από τα οριζόντια μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.
Η Κ.Σ.Ε. θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για να ευθυγραμμιστεί και η δική μας χώρα, με τη διεθνή πρακτική ως προς το κυνήγι…

Ωστόσο πιο εύστοχη θεωρούμε την  viral ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, κ. Παναγιώτη Χαλβατζή , ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Στηρίζουμε την αυστηροποίηση των μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ζητούμε όμως την άμεση αναστολή του Κωδικού Μετακίνησης 6 για όλους. Να μπει ένα τέλος στον εμπαιγμό τώρα!”.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Παν. Χαλβατζή αιτούμενοι έναν πιο “διευρυμένο σχολιασμό” , επισημάνθηκε ότι οι κυνηγοί αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα και την ιδιαιτερότητα των στιγμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν αμφισβητούν την αναγκαιότητα λήψης των μέτρων κατά τη μετακίνησή τους. Οι κυνηγοί είναι υπέρ της συντεταγμένης άσκησης και οι μετακινήσεις τους μπορούν να ενταχθούν στους διατυπωθέντες κανόνες όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους μετακινούμενους συμπολιτες μας (αριθμός επιβαινόντων, χρήση μάσκας αποστολή sms, περιορισμός στα άτομα, μάσκες κ.λπ.) προσθέτοντας ότι τίθεται και ζήτημα της ποιοτικής διαβίωσης των κυνηγετικών σκύλων οι οποίοι διαφέρουν απο τα κοίνά κατοικίδια και απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες μεταχείρισής τους.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής μας υπνεθύμισε ότι η αναστολή της κυνηγετικής δραστηριότητας δημιούργησε προβλήματα και σε θέματα βιοασφάλειας στην σύγχρονη ελληνική πρακτική οι κυνηγοί εκτός από την ενάσκηση την δραστηριότητά τους συμμετέχουν και σε μία σειρά “χρηστικών” δράσεων όπως τα συνεργεία δίωξης αγριόχοιρων, τα συνεργεία για την συλλογή δειγμάτων αλεπούς για την επιτήρηση της λύσσας, καθώς επίσης και από τις συλλογές δειγμάτων για την γρίπη των πτηνών Η5Ν1 και άλλα μολυσματικά νοσήματα.

 

Αρθρογράφος