Ο “επίμονος επαναστάτης των χρωμάτων” Γιάννης Καμίνης

5 Ιουνίου 202100:10

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

…Με τον Γιάννη Καμίνη γνωριζόμαστε μία ζωή… Μοιρασθήκαμε χαρές, λύπες, ανησυχίες, όνειρα, σχέδια, συναισθήματα… Στην πραγματική ζωή βρεθήκαμε να δουλεύουμε, να ταξιδεύουμε , να μένουμε άϋπνοι γι αν απρολάβουμε προθεσμίες.. Ποτέ δεν έχασε το χαμόγελό του…Και ποτέ δεν είπε  όχι!…Το επαγγελματικό του portfolio είναι πλήρες και έχει πολλά ακόμη να δώσει στον χώρο της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ. Όπως και στον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς διδάσκει σε εξειδικευμένα προγράμματα μεταλυκειακής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και εκπαιδευτικής στελεχών… Στην “άλλη” διάσταση τον Γιάννη τον συναντάω αναπάντεχα και διαρκώς..Τον βλέπω κάθε μέρα στα εξώφυλλα των βιβλίων μου, στα σημειώματά του στο γραφείο μου από τα παλιά, στη σκέψη μου από το σημάδι που αφήνει το χαμόγελό του.. Σήμερα, τον είδα και σε στάση λεωφορείων στην Θεσσαλονίκη… Ό,τι πιο όμορφο κι αισιόδοξο … Ένα διάλειμμα χρωμάτων και αισιοδοξίας, πνευματικής και αισθητήριας διέγερσης…

Τα υπόλοιπα τα αντιγράφω από το polismagazino

 

Στη μετά covid-19 εποχή η επανάσταση των χρωμάτων ξεκίνησε απο τη Θεσσαλονίκη. Μια πρωτοποριακή έκθεση καλλιτεχνών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η οποία αποτελεί επιπλέον μια στάση ζωής. Ένα συναρπαστικό εικαστικό πρότζεκτ στις στάσεις των λεωφορείων είναι πλέον κοντά στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων. Η αναμονή στον ΟΑΣΘ ή και ο περίπατος ακόμη στο κεντρο της πόλης αποκτά καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αφού 51 καλλιτέχνες εικαστικοί εκθέτουν εκτυπωμένα έργα τους στις στάσεις του ΟΑΣΘ μετά απο πρόταση που έθεσε η εικαστικός Χρύσα Μπαρζόκα (www.facebook.com/chris.alevra), εμπνεύστρια επιμελήτρια & art director της «Επίμονης Τέχνης» στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη (www.facebook.com/MariaKaragianni.skg/) η οποία “αγκάλιασε” με μεγάλο ενθουσιασμό αυτή την πρωτοβουλία μαζί με το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης και με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. (www.facebook.com/ZervasMayor/).

Γιάννης Καμίνης: «Η τέχνη αποτελεί μέρος της ψυχικής υγείας και της καθημερινής ζωής»

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το πρωτοποριακό project. Σε ποιο σημείο της Θεσσαλονίκης-Γκαλερί βρίσκεται το έργο σας; Στην Πλατεία Αριστοτέλους στη στάση Μητροπόλεως.

Τι απεικονίζει και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες της πόλης; Το έργο είναι μέρος της εικαστικής σειράς Indigo που αποτελεί δέηση για πνευματική προστασία τη δύσκολη Covid-περίοδο που διανύουμε. O τίτλος του είναι Indigo Angel ΙΙ (Άγγελος Ίντιγκο ΙΙ). Το έργο καλεί τον θεατή να συνδεθεί με την αληθινή εσωτερική του φωνή, ώστε να δεχθεί πνευματική καθοδήγηση και να ξεπεράσει κάθε δυσκολία στο φυσικό πεδίο.

Ποια ερεθίσματα σας οδήγησαν σε αυτή τη δράση; Η ανάγκη για ποικιλία εικαστικών και πολιτιστικών ερεθισμάτων είναι μεγαλύτερη από ποτέ στην σημερινή κοινωνία, όπου οι πολιτιστικές δράσεις σχεδόν εξαλείφθηκαν ολοκληρωτικά. Η τέχνη ως ύψιστη μορφή μετουσίωσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας είναι αναγκαίο να αποτελεί μέρος της ψυχικής υγείας και της καθημερινής ζωής. Η συγκεκριμένη δράση επιτρέπει την παρουσία σημαινόντων αξίας για τον κάθε άνθρωπο, ανοίγοντας το δρόμο για υγιέστερα πρότυπα ζωής που εξευγενίζουν την πρωτόγονη φύση του. Η ίδια η δράση αποτελεί σημαίνον πολιτισμού που τιμά το Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Αναμονή στην στάση του ΟΑΣΘ από εργαζόμενο, μαθητή, φοιτητή, συνταξιούχο, τουρίστα, ερωτευμένο, διαβάτη… Ποιός θεωρείτε ότι θα συνομιλήσει περισσότερο με το έργο σας; Το έργο απευθύνεται στο εσωτερικό παιδί του κάθε ανθρώπου. Οποιοσδήποτε ανοίξει τα μάτια της ψυχής του/της μπορεί να βιώσει τα άμεσα οφέλη που φέρνει ο εξ ουρανού Άγγελος. Η τέχνη άλλωστε είναι βίωμα και γι αυτό το λόγο χρειάζεται η φυσική παρουσία και η άμεση επαφή με το έργο τέχνης. Οι φωτογραφίες δίνουν μόνο μια μονοσήμαντη διάσταση. Όποιος θελήσει να δει το έργο ζωντανά για μία ολοκληρωμένη εμπειρία, μπορεί. Προς το παρόν μια βόλτα στην Πλατεία Αριστοτέλους χαρίζει έμπνευση και αισιοδοξία για μια καλύτερη ζωή.

Σύντομο Βιογραφικό του Γιάννη Καμίνη
Ο Γιάννης Καμίνης ζει στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους. Το εικαστικό έργο του Γιάννη Καμίνη χαίρει διεθνούς απήχησης για την πρωτοτυπία, το νόημα και την καλαισθησία που δίνει στην αφηρημένη τέχνη. Ο δημιουργός ζωγραφίζει ενώ βρίσκεται σε άλλο επίπεδο συνείδησης μέσω ειδικών τεχνικών. Τα έργα ακρυλικών σε καμβά προκύπτουν αποτυπώνοντας αρχέτυπα, φαινόμενα, σύμβολα, πρόσωπα και ιδέες όπως συνδέονται με το συνειδητό και συλλογικό ασυνείδητο. Ο ζωγράφος εκθέτει στη Νέα Υόρκη-ΗΠΑ, στη Σεούλ-Ν. Κορέα, στη Βυρηττό-Λίβανο, στο Κίεβο-Ουκρανία, στο Ριάντ-Σαουδική Αραβία, στο Περού και στην Ευρώπη από το 2014. Τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί ως την εικαστική βάση σε διεθνή συνέδρια, ως εξώφυλλα βιβλίων καθώς και για τη δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ μόδας. Ο καλλιτέχνης συμμετέχει σε δημοπρασίες και στηρίζει φιλανθρωπικές δράσεις που βοηθούν παιδιά. Δείγματα της δουλειάς του θα δείτε στην ιστοσελίδα http://www.yianniskaminis.com

Αρθρογράφος