Ο υβριδικός πόλεμος σε εξέλιξη στην Θράκη -Στόχος η δημουργία ελλείμματος ηγεσίας!

21 Νοεμβρίου 201907:28

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Κατά κοινή παραδοχή, όπως έχει επισημανθεί και παλαιότερα, είναι γνωστό στους πολιτικούς αναλυτές και διεθνολόγους ότι η Τουρκία εντάσσει τη Θράκη στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού κυριαρχίας στα Βαλκάνια με κύριο μοχλό τη δραστηριότητα εξωθεσμικών κέντρων της αλλοδαπής που ασκούν επιθετική πολιτική προπαγάνδας και πολυεπίπεδης δολιοφθοράς. Ταυτόχρονα τα κέντρα αυτά εκμεταλλεύονται την ολιγωρία του επίσημου ελληνικού κράτους, καθώς και τα ατοπήματα τοπικών φορέων, μεμονωμένων ατόμων ή σχηματισμών προσωποπαγούς διαμαρτυρίας και άγονης εθνικιστικής πρακτικής.

Απο το 2013 είχε επισημανθεί από αυτό εδώ το βήμα ότι η Θράκη έχει ανάγκη από μία ανανεωμένη ηγεσία στον χώρο των μουσουλμανικών μειονοτήτων, τόσο στο πολιτικό όσο και στο θρησκευτικό σκέλος

Θα ήταν λάθος, όμως, οι όποιες αλλαγές στη νόμιμη θρησκευτική ηγεσία της περιοχής να γίνουν κάτω από την πίεση διπλωματικών και πολιτικών συναλλαγών ή τοπικών ψηφοθηρικών πρακτικών όπως έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Ας μην ξεχνούμε ότι ο Μουφτής ως θρησκευτικός αρχηγός καλείται να αντιμετωπίσει τον έντονο εθνικιστικό λόγο που αναπτύσσουν με τη δράση τους οι «ψευτομουφτήδες» των οποίων η πολιτική εμπλοκή με εξωχώρια κέντρα είναι δεδομένη και εξακριβωμένη.

Το σίγουρο είναι ότι σε περιόδους ιστορικών μετασχηματισμών η δημιουργία παράλληλων δομών (θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, οικονομικών κοκ) όσο κι αν ελέγχονται στενά από τις κρατικές δομές που επαγρυπνούν μπορεί να πυροδοτήσει ανεπιθύμητες εξελίξεις όπως αυτές στη Γλαύκη ενώ τα κράτη που μπορούν να βρεθούν με «πορώδη» ή «μαλακά» σύνορα μπορούν να μετατραπούν σε πεδίο δράσης ανεξέλεγκτων κατά τόπους δυνάμεων όπου απαιτείται η κινητοποίηση δυνάμεων επιβολής και καταστολής πιθανών εξεγέρσεων.

Το 2019 ορμώμενοι από την “μαθητική εξέγερση” των σπουδαστών του Ιεροσπουδαστηρίου της Κομοτηνής, είχαμε εκφράσει την άποψη ότι η απουσία ενός συγκεντρωτικού οργάνου μελέτης και διαχείρισης της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της μειονότητας, με δεδομένη τη δράση πλείστων εξωχωρίων μηχανισμών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα αδιέξοδα στο άμεσο μέλλον με βάση την υφιστάμενη υπολειτουργούσα κρατική μηχανή στην Θράκη και ιδιαίτερα στη Ροδόπη.

Ο κύβος ερίφθη και η Θράκη μάλλον βρίσκεται αντιμέτωπη με τους εφιάλτες της :

1. Η “απερισκεπτη” συμπεριφορά του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Ξάνθης κ. Εμ. Τσέπελη ο οποίος κατά ένα περίεργο τρόπο δείχνει την “νομιμοφροσύνη” του σε ανθελληνικές δομές έχει προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό στον γειτονικό νομό και αναδύεται ένα συγκρουσιακό κλίμα που αναμένεται να επηρεάσει τόσο τις σχέσεις των σύνοικων στοιχείων μεταξύ τους όσο και να δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης και διχασμού. Η όλη κατάσταση έγινε για μία ακομη φορά πρωτοσέλιδα σε αθηναΐκά μέσα ενημέρωσης με αρχαΐζουσα γραφή και νοοτροπία δίνοντας τροφή σε εθνικιστικούς κύκλους και σε νεόκοπους θρακολάγνους και θρακομάχες  για δημοσιεύματα, αναρτήσεις και σχόλια.

2. Την ίδια στιγμή αναδύεται μία άλλη νέα και “υπόγεια” σύγκρουση πιο σοβαρή από τα καμώματα του Δημάρχου Ξάνθης, και εκτιμάται ότι αυτή η κρίση ηθικής φύσεως αυτή τη φορά, μπορεί να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τις εύθραυστες τοπικές ισορροπίες.Το τελευταίο 24ωρο ιδιαίτερα δημοφιλής στα τοπικό διαδίκτυο είναι μία ανάρτηση σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης από ένα “παραπολιτικό” προφίλ  (με σαφείς διασυνδέσεις στο βαθύ τουρκικό κράτος) που κάνει τον γύρο της διαδικτύου και αναφέρεται με γρίφους, υπαινιγμούς και κακεντρεχή μάλλον σχόλια για τους τοποτηρητές των Μουφτειών Ξάνθης και Κομοτηνής και για την επιστημονική και θεολογική τους κατάρτιση καθώς και για τις μεταξύ τους σχέσεις , αφου είναι γνωστό ότι οι τοποτηρητές Ξάνθης και Κομοτηνής “δεν λένε ούτε καλημέρα μεταξύ τους”

3. Το ίδιο κέιμενο από το συγκεκριμένο προφίλ στο fb αναπαράγει ένα παραπολιτικό σχόλιο σύμφωνα με το οποίο ένας εκ των Τοποτηρητών συνήψε έναν προσωρινό, “μεταλλαγμένο” (δεύτερο) γάμο,κάτι ανάλογο με το σύμφωνο συμβίωσης.

4.Στην ίδια ανάρτηση γίνεται αναφορά προφανώς σε διακοπή κύησης σε δημόσιο νοσοκομείο και ιδιωτική κλινική της περιοχής κλείνοντας με ειρωνικά σχόλια για τον θεσμό των τοποτηρητών Μουφτήδων. Το συγκεκριμένο σχόλιο,βασίζεται σύμφωνα με τον συντάκτη του, στις φήμες για “ροζ ιστορίες” που κυκλοφορούν εδώ και 15 ημέρες στην “Δυτική Θράκη” . Στη συγκεκριμένη ανάρτηση δεν προσδιορίζεται για ποιόν από τους τοποτηρητές πρόκειται.

 

4. Η θρακιώτικη κοινωνία, λοιπόν, βρίσκεται σε μία περιδίνηση και βάλλεται πανταχόθεν στα πλαίσια ενός ιδιότυπου υβριδικού πολέμου , οι σχεδιαστές του οποίου έχουν στοχοποιήσει την όποια ηγεσία διαθέτει ο τόπος απαξιώνοντας ή και εξουδετερώνοντας ηθικά ή οικονομικά όποιον τολμήσει να αντιδράσει στους σχεδιασμούς εγχωρίων ή/και εξωχωρίων κέντρων εξουσίας.

Στις υπόλοιπες ειδήσεις αναζητείται ακόμη η πολιτική ατζέντα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την Θράκη.

Αρθρογράφος