Η σκιά του Covid19 πάνω από την Θράκη

20 Ιουνίου 202010:34

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Για όσους παρακολουθούμε “στενά” την πορεία της πανδημικής κρίσης στην ΠΑΜΘ έχουμε σαφή αντίληψη για το εύρος των ευθυνών της τοπικής ηγεσίας αλλά και των φοβικών συνδρόμων της κεντρικής διοίκησης που επιπλέον δεν στηρίχθηκε στις κρατικές δομές που είναι και οι μόνες οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή εθνικής ασφαλείας που συνιστά πλέον ο Covid19.

Έχουμε,ήδη, επισημάνει ότι “ο νέος κορωνοϊός, αλλά και η συνολικά η νέα πραγματικότητα που θέλει τις επιδημίες να έχουν γίνει πολύ πιο συχνές τον τελευταίο αιώνα, «ταξιδεύοντας» ταχύτατα σε έναν απολύτως διασυνδεδεμένο κόσμο, αλλάζει την έννοια της εθνικής ασφάλειας και της θωράκισής της. Η δημόσια υγεία έχει πολύ πιο κεντρικό ρόλο στον ορισμό της εθνικής ασφάλειας, από ό,τι αφήνουν κάποιοι να φανεί.”

Βέβαια, για τα ελληνικά δεδομένα οι έννοιες της βιοασφάλειας και της “βιολογικής τρομοκρατίας” ή η εκπαίδευση σε ΑΡΒΧΠ πολέμους αποτελούν αντικείμενο συζήτησης “κλειστών ομάδων”. Ωστόσο, με αφορμή τον Covid19 είδαμε ότι στην Θράκη το Ελληνικό Κράτος δέχθηκε εν μέσω  Covid19  μία συντονισμένη επίθεση υβριδικού τύπου και ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ.

Την στιγμή που μιλάμε, στον χάρτη του Covid19 ο Ν. Ροδόπης γίνεται “πράσινος” με περιστατικά που εντοπίζονται και στους Δήμους Αρριανών (Δειλινά) και Μαρωνείας Σαπών (Λοφάριο) ενώ η καμπύλη μετάδοσης εξακολουθεί να κινείται επιθετικά σε όλη την Θράκη με ιδιαίτερη εστίαση στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης αλλά και στο μέχρι τώρα “άβατον” των μειονοτικών χωριών.

Παρά το γεγονός ότι είχε εντοπισθεί εγκαίρως ο ρόλος των τουρκοφρόνων μηχανισμών τόσο ως προς τις δημόσιες παρεμβάσεις των επιφανών της μειονότητας όσο και ως προς την ελλιπή ενημέρωση του κοινού , φαίνεται ότι το επίσημο κράτος δεν είχε την απαραίτητη πληροφόρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον ρόλο των ομόκεντρων κύκλων της τουρκικής παρεμβατικότητας στην Θράκη.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Θράκη απλώς δείχνουν ότι το “Δόγμα Τσιόδρα” δεν υποστηρίχθηκε από την ομάδα Ν. Χαρδαλιά ο οποίος μάλλον υποτίμησε τους συνομιλητές του στην Θράκη στηριζόμενος στους επιφανείς του Δήμου Μύκης ενώ δεν θέλησε να ενημερωθεί για την κατάσταση στο Ν. Ροδόπης όταν υπήρχε περιθώριο να γίνουν κάθετες παρεμβάσεις.

Εντύπωση προκαλεί η απουσία από τις αμέτρητες συσκέψεις και διασκέψεις στην Περιφέρεια και τους Δήμους , στελεχών των ΣΑ,ΕΔ, ΕΥΠ, ΥΠΥ που θα μπορούσαν να παρέμβουν τελέσφορα στην διαχείριση αυτής της πολυπαραγοντικής κρίσης ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ η οποία και ευθύνεται για την ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ , κατάσταση που (θα) επιφέρει απρόβλεπτες δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις.

Έστω και σε αυτή τη φάση θα πρέπει η αρμόδιοι να απαντήσουν στο ερώτημα τί είναι ο Covid19: Ασύμμετρη απειλή ή πόλεμος;

Αρθρογράφος