Η ΠΑΜΘ ανοχύρωτη στον υγειονομικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη – Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Θράκη;

28 Δεκεμβρίου 202013:25

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η ΠΑΜΘ βρίσκεται στους κόκκινους επιδημιολογικούς πίνακες και είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο σημείωμά μας ότι “…και στην Θράκη ο ιός λειτουργεί με αστραπιαία ταχύτητα και δεν μπορεί κανείς να τον υπολογίσει. Η πανδημία είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας”, τονίζοντας ότι οι (αν)αρμόδιοι απλώς απουσιάζουν από την κοινή θέα με κύριο υπεύθυνο τον ΠΑΜΘ Χρ. Μέτιο με τους συνεργάτες του, τους διοικητές/τριες των νοσοκομείων, τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων, για να μην μιλήσουμε για τους βουλευτές της περιοχής.

Όλοι αυτοί αποδείχθηκαν πολύ μικροί και λίγοι στην διαχείριση της πανδημίας που εδώ και 12 μήνες έχει μετατραπεί σε μία τεράστια, ορατή και ανιχνεύσιμη πλέον απειλή που μετετράπη σε έναν υγειονομικό πόλεμο ο οποίος ακομη και τώρα αντιμετωπίζεται με όρους επικοινωνιακής και πολιτικής διαχείριση.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις κάποιοι διορισμένοι αρμόδιοι -και αναφέρομαστε στους διοικητές/τριες των Νοσοκομείων της ΑΜΘ – έκαναν αυτό που καταλάβαιναν ή αυτό που νόμιζαν ότι θέλουν να ακούσουν οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους. Έπρεπε να αναδειχθούν οι αδυναμίες των νοσοκομείων της περιοχής και να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι γιατροί της πρώτης γραμμής για να ανταποκριθούν τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της περιοχής μας στην Αποστολή τους.

Μπαίνουμε σε μία νέα δύσκολη φάση με ένα επαπειλούμενο πανδημικό τρίτο κύμα να έρχεται που μπορεί ενδεχομένως να απειλήσει και όλη την διαδικασία του “Απελευθερωτικού Εμβολιασμού” εάν κι εφόσον δεν συντονισθούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις και κυρίως εάν τα στελέχη του ιατρικού και υγειονομικού πληθυσμού της περιοχής δεν είναι υγιείς.

Δημοσιογραφικά κανείς δεν έχει θέσει το ερώτημα για ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΙ Η ΘΡΑΚΗ που κανονικά θα έπρεπε να είναι στην ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ όχι μόνον για λόγους υγειονομικούς αλλά κυρίως για λόγους ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Στρατός, Αστυνομία, προσωπικό Νοσοκομείων, απλοί πολίτες έρχονται σε καθημερινή επαφή κατ’αρχήν με πληθυσμούς λαθρομεταναστών που είναι φορείς “ανθεκτικών στελεχών του Covid19” ο οποίος έχει μεταδοθεί σε ευρύ αριθμό συμπολιτών μας, και κυρίως σε ενστόλους, στελέχη της ΕΛΑΣ και των ΕΔ,  ενώ χωριά της ΠΑΜΘ (και της Ροδόπης βεβαίως) “βράζουν” από κρούσματα.

Στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου 1 στους 6 υγειονομικούς νοσούν και το Νοσοκομείο έχει βγει εκτός μάχης. Στο ΠΓΝΑ κλινική παρουσιάζει δυσλειτουργία πάλι λόγω κρουσμάτων ενώ και στο ΣΓΝΚ είχαμε προσφάτως “ντόμινο” περιστατικών.

Σε σχετικά δημοσιογραφικά ερωτήματα οι απαντήσεις είναι τυποποιημένες: Την Τρίτη θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στο ΑΧΕΠΑ, έτσι ώστε μέχρι τις 2 Ιανουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο νοσοκομείο. Περιμένουμε την προσεχή Πέμπτη 31/12 82.000 δόσεις που θα διανεμηθούν από την 3η και την 4η ΥΠΕ στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα υπάρχουν, 120 και 129 εμβολιαστικά κέντρα, αντίστοιχα, με στόχο έως τις 20 Ιανουαρίου, να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές της Βόρειας Ελλάδας.”

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στους ιδιώτες ελευθερο – επαγγελματίες γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς και παραιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από την αρχή της πανδημίας με αρκετούς από αυτούς να έχουν νοσήσει, να έχουν νοσηλευθεί και κάποιοι εξ αυτών να έχουν καταλήξει προσβληθέντες από τον θανατηφόρο ιό.

Σε τοπικό επίπεδο μόνον ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας ανέφερε ότι “οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν (2 σενάρια στο γραφείο του Διοικητή) την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου η την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, ενώ από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες και οι εργασίες προσομοίωσης του προσωπικού για την υποδοχή και διαχείριση του προγράμματος εμβολιασμού στην Π.Ε. Καβάλας.

Οι υπόλοιποι Διοικητές/τριες πετάνε μπαλόνια, φωτογραφίζονται με ηδυπάθεια με δωρητές και χορηγούς και απαγγέλλουν αποσπάσματα ποιητικών συλλογών ή κάλαντα.

Το πολιτικό δυναμικό της περιοχής δεν φαίνεται να διεκδικεί τίποτα, οι Δήμαρχοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σιωπούν, και οι κοινωνικοί κι επαγγελματικοί φορείς επί του θέματος δεν έχουν εκφέρει καμία άποψη, θέση, πρόταση.

Εδώ να αναφέρουμε και την απουσία σχετικών αναφορών από εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσουν τον εμβολιασμό των Στελεχών στην πρώτη γραμμή πυρός.

Αναζητώντας την απάντηση στα παραπάνω θα πρέπει να σταθούμε στην διαπίστωση πως στη Θράκη υπάρχει μεγάλο έλλειμμα και κυριαρχούν νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών, ενώ είναι αισθητή η απουσία επιτελικών στελεχών με τεράστια εμπειρία σε επιχειρησιακό επίπεδο και εξειδίκευση υψηλού επιπέδου που πρέπει να τοποθετηθούν στην περιοχή σε ένα νέο και αναδιατεταγμένο σχέδιο προληπτικής δράσης με ρόλο συντονισμού και κυρίως “πληροφοριακού” που θα παρακάμπτουν τις “φιλτραρισμένες εκθέσεις” που φθάνουν στην Αθήνα.

Αρθρογράφος