Συμμετοχή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών για την ανάπτυξη και αναδίπλωση δυνάμεων των ΗΠΑ στο λιμένα Αλεξανδρουπόλεως

4 Δεκεμβρίου 202106:07

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μετέβη σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 στην Αλεξανδρούπολη, όπου συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παρακολούθησε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρουπόλεως εκδήλωση Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών στο πλαίσιο της παροχής Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους, κατά την αναδίπλωση και ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ για την Επιχείρηση «ATLANTIC RESOLVE».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Βουλευτές Έβρου κ.κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης, και Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ Ιωάννης Ζαμπούκης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Πάιατ (Geoffrey Pyatt), ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Α. Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και ο Υποδιοικητής του V Σώματος του Αμερικανικού Στρατού Υποστράτηγος Μάθιου Βάγκενεν (Matthew Wagenen).

Κατά την ομιλία που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τα ακόλουθα:

«Κυρίες και κύριοι,

Με αισθήματα ιδιαίτερης ικανοποίησης βρισκόμαστε σήμερα άλλη μια φορά στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με την ευκαιρία της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της Άσκησης “Atlantic Resolve 21”.

Η ικανοποίηση αυτή ενισχύεται δεδομένου ότι πρόκειται για την τρίτη φορά, από τον Ιούλιο του 2020, που συμμετέχουμε σε παρόμοιες εκδηλώσεις για αντίστοιχες ασκήσεις, ένα γεγονός που αναδεικνύει πλέον τον στρατηγικό χαρακτήρα και τον ολοένα και αυξανόμενο στρατηγικό χαρακτήρα, θα μου επιτρέψετε του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Επίσης υπογραμμίζει την δέσμευση της Ελληνικής και της Αμερικανικής Κυβέρνησης να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο την στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία τους.

Αποτέλεσμα άλλωστε αυτής της συνεργασίας υπήρξε και η σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας του Λιμανιού, ώστε να μπορούν πλέον να ελλιμενίζονται μεγάλα πλοία, όπως αποδεικνύει η παρουσία του μεταγωγικού πλοίου «INDEPEDENCE», και άλλων πριν από αυτό, που μεταφέρει τις Δυνάμεις και τα υλικά που είδαμε παρατεταγμένα εδώ στο χώρο του λιμανιού. Πρόκειται, για ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που έχουν καταπλεύσει στη Αλεξανδρούπολη και που σηματοδοτεί επίσης και τις νέες δυνατότητες και υποδομές που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για την οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνον της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Βόρειας Ελλάδας.

Είδατε δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε δίπλα λίγο πιο έξω από την περίμετρο ασφάλειας, εκφορτώνει σιτάρι ένα άλλο μεγάλο πλοίο, που άλλες εποχές, κ. Πρόεδρε το ξέρετε, κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε, δεν θα μπορούσε να πλησιάσει να κάνει αυτή τη δουλειά εδώ στο λιμάνι. Λοιπόν, αυτά και άλλα γίνονται εδώ πέρα, γίνονται από μέρα σε μέρα, είναι γεγονότα που βλέπουμε με τα μάτια μας και αποδεικνύουν την τεράστια προοπτική για οικονομική ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης χάρις σε αυτή τη πρωτοβουλία.

Η Αλεξανδρούπολη, λόγω της γεωστρατηγικής θέσεως του Λιμανιού της, μπορεί να προσελκύσει, μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης (FSRU), τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο όσο και με την Εγνατία Οδό και την σχεδιαζόμενη επέκταση, στην περιοχή, του ΝΑΤΟΙΚΟΥ Αγωγού καυσίμου. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν μία νέα δυναμική και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, νέες θέσεις εργασίας και οφέλη για την χώρα μας. Και όπως είπα αυτή η προοπτική είναι πλέον πρόδηλη και ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στο παρελθόν, οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στρατηγικό κόμβο σε έναν κάθετο άξονα προς Βορρά, δια την ταχεία μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων, ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μεταξύ άλλων.

Η σημερινή δραστηριότητα, όπως και η χθεσινή, η πρώτη παραλαβή, στην οποία παραστήκαμε χθες από τα 1200 συνολικά αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ1117, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, προστίθενται σε μία μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και αμοιβαίως επωφελή, η οποία διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν, κατά τρόπο ουσιαστικό, στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας.

Η στρατηγική σχέση Ελλάδος και ΗΠΑ, εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς των χωρών και των λαών μας και κοινές αξίες. Η πρόσφατη υπογραφή στην Ουάσινγκτον του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης αυτής της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των δυο Υπουργών Εξωτερικών των χώρων, αναβαθμίζει τις σχέσεις μας σ΄ ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο με γνώμονα αφενός την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας, και αφετέρου την περιφρούρηση και προστασία, αμοιβαίως, της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών μας από ενέργειες οι οποίες απειλούν την ειρήνη. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εξάρω την συμβολή της Στρατιωτικής ασφαλώς Ηγεσίας, της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και του κ. πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συνεργατών του, στην νέα υπογραφή, της τροποποίησης της ενιαίας Αμυντικής Συμφωνίας η οποία κατά κύριο λόγο είναι συμφωνία αμυντικού χαρακτήρα, εξού και η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω τη συμβολή του κ. Πρέσβη, σε όλο αυτό το μεγάλο έργο, τόσο στην αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος- ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, όσο και σε αυτό που γίνεται εδώ στην Αλεξανδρούπολη..

Θα μου επιτρέψετε να απευθύνω και έναν μικρό χαιρετισμό στα Αγγλικά, για τους Αμερικανούς φίλους και εταίρους μας.

Κυρίες και Κύριοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Ήρθαμε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη για να παρακολουθήσουμε την μεγαλύτερη επιχείρηση πώλησης και μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και προσωπικού, μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, τουλάχιστον έως τώρα. Ελπίζω ότι θα πραγματοποιηθούν και μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο μέλλον, πάντως αυτή είναι η μεγαλύτερη έως τώρα.

Είναι μια σημαντική στρατιωτική επιχείρηση ΔΜ, όχι μόνον βάσει των Ελληνικών, αλλά και βάσει των Αμερικανικών δεδομένων.

Το πλέον σημαντικό ωστόσο είναι ότι αποδεικνύει ξεκάθαρα την ουσία της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας, ειδικότερα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Επιτρέψτε μου να πω ότι η σχέση αυτή δεν είναι μια σχέση που βασίζεται στην ευκολία ή την σύμπτωση, αλλά είναι μια σχέση που προκύπτει από τη βεβαιότητα. Τη βεβαιότητα των κοινών αξιών και ιδανικών, αυτών της δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθερίας της οικονομικής δραστηριότητας, το κράτος δικαίου, όλα αυτά τα οποία μας ενώνουν. Τη βεβαιότητα των κοινών αξιών, ένεκα των οποίων σε πολλές στιγμές της Ιστορίας, πολεμήσαμε δίπλα-δίπλα, πάντα στο ίδιο στρατόπεδο, καθώς πάντα προσπαθούσαμε, και πάντα θα προσπαθούμε, να αμυνόμαστε των κοινών μας αξιών.

Βρισκόμαστε λοιπόν τώρα εδώ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αυτή την όμορφη ημέρα, η οποία εξελίχθηκε πολύ καλύτερα από ό, τι περιμέναμε. Κύριε Πρέσβη, πάντα φέρνετε την καλοκαιρία όπου πηγαίνετε!

Βιώνουμε την ευόδωση αυτής της ενισχυμένης, και πάντοτε βελτιούμενης, στρατηγικής σχέσης. Πρόκειται για κάτι που παρατηρείται σε καθημερινή βάση και αποδεικνύει πόσο δρόμο έχουμε διανύσει, αλλά και λειτουργεί ως κίνητρο για όλους μας, ώστε να εργαστούμε σκληρότερα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως άλλωστε είπα και εχθές, τα καλύτερα έρχονται σε όσους περιμένουν.

Συγχαρητήρια σε όλους. Ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, γεγονός που προσφέρει αυξημένες προοπτικές και ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία. Παράλληλα όμως συνοδεύεται από κοινές προκλήσεις ασφάλειας και απειλές ακόμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ενότητα και σχέδιο.

H Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο, ισχυρό και συνεπή Σύμμαχο και Πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Η συνεργασία και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε με άλλες χώρες της περιοχής μας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας, πάνω από όλα. Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα είχε και έχει πάντοτε την ετοιμότητα και τις δυνατότητες να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και θα το πράξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά, όποτε και εφόσον αυτό απαιτηθεί. Και το έχω ξαναπεί, ας το ξαναπώ άλλη μία φορά. Η Αλεξανδρούπολη, αυτά που γίνονται τώρα στην Αλεξανδρούπολη, ασφαλώς και δεν έχουν επιθετικό προσανατολισμό έναντι κανενός. Αυτά που ακούγονται είναι αστειότητες. Αλλά παράλληλα να επαναλάβω και τούτο. Ότι η Ελλάδα, σε αυτή την βάση που σας είπα, δεν απειλεί κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή, της Ελλάδας δεν της αρέσει και να απειλείται από κανέναν. Για αυτό τον λόγο, κάνουμε τα κουμάντα μας. Δεν μπορώ να το πω πιο απλά. Εντείνουμε την διπλωματική προσπάθειά μας, προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση, εντείνουμε στο πεδίο της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας τις συνέργιες με φίλες και σύμμαχες χώρες, ενισχύουμε τις συμμαχίες μας, παράλληλα όμως κάνουμε και αυτό που πρέπει για να ενισχύσουμε συνολικά την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Επομένως, σήμερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη, αποδεικνύεται στην πράξη ότι Ελλάδα και ΗΠΑ, ΗΠΑ και Ελλάδα, έχουν δεσμευθεί και έχουν τη θέληση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, με όλα τα μέσα, τις προκλήσεις και απειλές και να διαφυλάξουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, σαν πάροχοι ασφάλειας και σταθερότητας. Η ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης μας, θωρακίζει τελικά τις δύο χώρες μας έναντι κάθε απειλής και υποστηρίζει ουσιαστικά την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας».

Τζ. Πάιατ: Κεντρικός άξονας της διμερούς συνεργασίας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξελίσσεται στον κεντρικό άξονα της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στον βορρά της Ελλάδας, πέρα από τον ρόλο του ως βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα, το λιμάνι στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης Atlantic Resolve 2021.

Ο Αμερικανός πρέσβης, συνοδευόμενος από τον υπουργό ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ένα μέρος από τη μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως “ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος στρατιωτικής δραστηριότητας, εδώ, στο λιμάνι υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης – για την Ελλάδα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την περιοχή”.

“Μια ισχυρή και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι προς τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Η εμβάθυνση και η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατικών εθνών μας δεν μας ωφελεί απλώς αλλά καθιστά πιο ικανό και το ΝΑΤΟ. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε, σήμερα, εδώ στην Αλεξανδρούπολη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Σημείωσε δε, ότι τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν σημαντικά τη δέσμευσή τους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως αποδεικνύεται από τις πολλές επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει τόσο ο ίδιος κατά τη θητεία του ως Πρέσβης (σ.σ. η σημερινή ήταν η έβδομη επίσκεψή του στην πόλη) όσο και άλλοι ανώτεροι Αμερικανοί εκπρόσωποι. “Κάθε φορά”, τόνισε, “καλωσορίζουμε ένα νέο ορόσημο ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας – όχι μόνο στον τομέα της άμυνας. Διότι η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει επίσης ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στους κοινούς στόχους των χωρών μας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής και κλιματικής ασφάλειας και την οικοδόμηση περιφερειακής σταθερότητας”.

Τι είπε για τις αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση

Αναφερόμενος δε στην πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αλλά κι αυτού της Καβάλας, ο κ. Πάιατ δήλωσε υπερήφανος για τους δύο ισχυρούς, όπως τόνισε, Αμερικανούς πλειοδότες, την BlackSummit και την Quintana, υπογραμμίζοντας πως “αυτές οι αμερικανικές εταιρείες είναι σε αυτή τη διαδικασία για να κερδίσουν, αλλά και για να δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες”.

Απαντώντας λίγο αργότερα σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα εξήγησε ότι “οι αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δεν βλέπουν αυτό το λιμάνι μόνο όπως είναι σήμερα αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει για το μέλλον” και θέλουν να το αναπτύξουν ως μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και πέρα απ’ αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης (FSRU) είναι “ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ενισχύοντας τη συνεργασία για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας”.

“Την πρώτη φορά που ήρθα σε αυτό το λιμάνι ήταν άδειο. Το μέρος που βρισκόμαστε σήμερα χρησιμοποιείτο ως αποθηκευτικός χώρος για δοκιμαστικές σωληνώσεις για τον ΤΑΡ. Σήμερα το βλέπουμε να αποκτά και πάλι ζωή και φέτος τα έσοδα είναι υψηλότερα από ποτέ”, σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η διμερής σχέση
 

Στην ομιλία του από το βήμα της σημερινής εκδήλωσης, κ. Πάιατ υπογράμμισε ακόμη ότι η εταιρική σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ και ιδιαίτερα η αμυντική έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες αμυντικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σημείωσε ότι το πλαίσιο αυτής έχει ενισχύσει και προάγει τα κοινά αμυντικά και στρατηγικά μας συμφέροντα για παραπάνω από τρεις δεκαετίες, ωστόσο, “δεν είναι το ταβάνι, αλλά μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας”.

“Βρισκόμαστε στην κορύφωση των σχέσεων μας αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορυφή. Υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερες από ποτέ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

“Η σχέση μας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια δεν αφορά μόνο σε υλικό hardware. Αφορά την ισχυρή μας δέσμευση για μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, βασισμένη σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αξίες.

Στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Αμερικανός πρέσβης συνομίλησε με Αμερικανούς στρατιώτες και ενημερώθηκε για τα ελικόπτερα και το υπόλοιπο στρατιωτικό υλικό, αλλά και για την “πολύ θερμή”, όπως τού μετέφεραν, υποδοχή που είχαν οι αμερικανικές δυνάμεις τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στον Βόλο, στο Στεφανοβίκειο.

Για την θερμή υποδοχή αλλά και την πολύ καλή οργάνωση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης σε ό,τι αφορά τις ανάγκες μεταφοράς του στρατιωτικού υλικού μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο εκπρόσωπος της ταξιαρχίας Κρις Γουέλ (Cris Well). “Είχαμε μια εξαιρετική εμπειρία εδώ, στην Αλεξανδρούπολη. Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή, εδώ στο λιμάνι, είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες”, τόνισε.

Η μεγαλύτερη -μέχρι στιγμής- μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού

Αυτό που γίνεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της Atlantic Resolve είναι η μεγαλύτερη – μέχρι στιγμής – μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και αφορά την ανάπτυξη και αναδίπλωση των αμερικανικών δυνάμεων διαμέσου του συγεκριμένου λιμένα, με τις τελικές περιοχές προορισμού να είναι στα Βαλκάνια.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου μήνα, με την υποδοχή και ανάπτυξη όλων των εγκαταστάσεων που χρειάζονταν προκειμένου το Arc Independence να φέρει το υλικό της 1st Air Cavalry Brigade από το Fort Hood του Τέξας και παράλληλα να παραλάβει το υλικό της 1st Combat Aviation Brigade για να επιστρέψει στην Αμερική, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί με την αναχώρηση του συγκεκριμένου πλοίου.

Στο πλαίσιο της αλλαγής των υλικών των δύο σχηματισμών, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναπτύχθηκαν περίπου 1000 τεμάχια υλικού, που έχουν να κάνουν με τροχοφόρα, κοντέινερς, ειδικό εξοπλισμό και φυσικά ελικόπτερα (AH-64 Apache και UH-60 και HH-60 Blackhawk). 

Το υλικό της 1ης CAB ήδη φορτώθηκε και αναχώρησε για Αμερική και ένα πολύ μεγάλο μέρος από το υλικό της ACB έχει προωθηθεί προς τον Βόλο, το Στεφανοβίκειο, για τη χειμερινή εκπαίδευση. Εκεί αμερικανικά και ελληνικά πληρώματα θα συνεκπαιδευτούν, σε μια αλληλουχία ασκήσεων και από κοινής εκπαίδευσης. Το υπόλοιπο μέρος της ταξιαρχίας προωθήθηκε στους χώρους τελικού προορισμού που είναι στη Ρουμανία κατά βάση και κάποιοι λίγοι στη Βουλγαρία.

(πηγή: komotinipress, ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Αρθρογράφος