Σε ποιές προληπτικές ενέργειες πυροπροστασίας προέβησαν οι Δήμοι του Ν. Ροδόπης;

9 Αυγούστου 202107:04
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Το κλίμα των ημερών επανέφερε το ερώτημα σχετικά με την δράση που έχουν αναλάβει οι δήμοι του νομού μας για θέματα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας.
 
Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ ΠΕ Ροδόπης για την οποία εστάλησαν -σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες- προσκλήσεις μέσω μεήλ στις 13.30 το μεσημέρι για τηλεσυνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 10.00 της ιδίας ημέρας. Από το σχετικό δελτίο τύπου δεν καταλάβαμε και πολλά..
 
Σε αντίθεση με την ΠΕ Εβρου που δεν βλέπουμε λ.χ. η ΠΕ Ροδόπης ν’αξιοποιεί το δυναμικό των ΤΕΘ.
 
Το σίγουρο είναι ότι όλο το βάρος στην Ροδόπη το έχει αναλάβει και το σηκώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και όπως είδαμε συνδράμουν με περίπολα και άλλοι φορείς όπως ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής ή ο Ερυθρός Σταυρός.
 
Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτεί αφορά στις δράσεις των δήμων και των έργων που έχουν δρομολογήσει ήδη από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι μόνο από το υπουργείο Εσωτερικών,έχουν διατεθεί από τον Μάιο μέχρι σήμερα 22,9 εκατ. ευρώ (βλέπε επισυναπτόμενο Πίνακα).
 
 
Η κατανομή πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, καθώς και με περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000.
 
Την απόφαση υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
 
Πρόκειται για δράσεις που αφορούν σε:
 
  • Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις κ.ο.κ.) αρμοδιότητας των Δήμων.
  • Απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων.
  • Εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τους Δήμους, καθ΄ υπόδειξη και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών, για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων.
  • Συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου από τους Δήμους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.
  • Υλοποίηση προληπτικών μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων.
  • Ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ βαθμού.
  • Θέματα προμήθειας εξοπλισμού (βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κ.ο.κ.)
  • Λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κ.ο.κ.)
  • Κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολή ή της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.
Στο Ν.Ροδόπης έχουν διατεθεί τα κάτωθι ποσά στους δήμους:
ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ 50.000,00
ΙΑΣΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ 30.000,00
ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 45.000,00
ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ
 23.600,00
 
Περιμένουμε σχετικές απαντήσεις, δελτία τύπου κοκ
 
Πρέπει να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι αν και το συγκεντρωτικό νούμερο των 16.9 εκ. ευρώ σε πρώτο επίπεδο φαίνεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, εντούτοις, το κονδύλι που αντιστοιχεί σε κάθε δήμο δεν ξεπερνάει κατά μέσο όρο τις 50 χιλιάδες ευρώ.
 

Αρθρογράφος