Γ. Βεζυργιαννίδης: Με 23 παρεμβάσεις αποκατέστησε η ΝΔ την σχέση Κράτους-Πολίτη

1 Μαΐου 202016:02

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μετά την καίρια κι έγκαιρη παρέμβασή για το δυστοπικό περιβάλλον της τηλεκατάρτισης, ο κ. Γιάννης Βεζυργιαννίδης , Πρόεδρος ΔΕΕΠ Ροδόπης και (κυρίως) Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, επισημαίνει την σημασία που έχει η άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί στην οικονομία ο Covid19.

Η αποτίμηση της “υγειονομικής μάχης” που έδωσε η Κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη και οι εκτιμήσεις για την επικείμενη “οικονομική μάχη” που διατυπώνει ο κ. Γ. Βεζυργιαννίδης, έχουν την δική τους βαρύτητα, όχι τόσο για την κομματική ιδιότητα και ταυτότητα του Προέδρου της ΔΕΕΠ Ροδόπης, αλλά κυρίως διότι μέσω αυτού εκφράζεται το σύνολο της νέας γενιάς επαγγελματιών της περιοχής, των οποίων το προφίλ ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της σημερινής ηγεσίας του κόμματος της ΝΔ.

Κληθείς να σχολιάσει την τρέχουσα επικαιρότητα , ο συνομιλητής μας , έδωσε έμφαση στα ακόλουθα σημεία:

Οι πολίτες επέδειξαν  αυτοσυγκράτηση και σεβασμό προς τις ευπαθείς ομάδες και το κοινωνικό σύνολο, τηρώντας τις συμβουλές των ειδικών. Η κυβέρνηση λειτούργησε άμεσα, λαμβάνοντας έγκαιρα και σε συνεργασία με τους ειδικούς τα απαιτούμενα μένα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας καθώς και τη στήριξη της οικονομίας.

Η υγειονομική μάχη ενάντια στην πανδημία κερδήθηκε, καθώς στη χώρα μας η διασπορά και οι ανθρώπινες απώλειες υπήρξε μικρότερη σε σχέση με άλλες περιοχές. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις στην οικονομία. Η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια βαθιά ύφεση, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος και τη διάρκεια της. Η κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και την υγεία, παίρνοντας αποφάσεις δύσκολες. Για πρώτη ίσως φορά οι πολίτες είδαν το κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά, έγκαιρα, προληπτικά, αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις. Η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος αποκαταστάθηκε και ήταν το κρίσιμο σημείο που βοήθησε καθοριστικά για να κερδηθεί η υγειονομική μάχη.

Ο τουρισμός είναι ο κλάδος που θα πληγεί περισσότερο από την κρίση και δυστυχώς για τη χώρα μας είναι η βαριά βιομηχανία της, καθώς συμμετέχει στο ΑΕΠ σε ποσοστό πάνω του 20%.

Είναι δεδομένο ότι κλάδοι όπως της εστίασης και του καφέ θα χρειαστούν μεγαλύτερη στήριξη καθώς οι επιχειρήσεις αυτές ήταν οι πρώτες που έκλεισαν και οι τελευταίες που θα ανοίξουν με αυστηρούς μάλιστα περιορισμούς.

Η Ε.Ε μέχρι στιγμής δεν έχει λειτουργήσει όπως θα έπρεπε, ακολουθώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες, χωρίς να έχει βοηθήσει  ουσιαστικά και έμπρακτα τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Αυτό είναι το στοίχημα για την Ευρώπη την επόμενη μέρα, να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην μείωση των επιπτώσεων της κρίσης.”

 

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ. Οι πολίτες, σύλλογοι και επιχειρήσεις στήριξαν με δωρεές το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 1. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕ 3.337 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 4 ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ 14 ΑΤΟΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
 2. ΤΟ ΠΑΓΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
 3. ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ ΑΠΟ 585 ΣΕ 1004. ΣΤΟ ΓΣΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΠΟ 3 ΣΕ 4.
 4. ΔΟΘΗΚΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΥΛΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ. ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΙΝΑΙ 300.000
 5. ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥΣ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον το κράτος στηρίζει τις επιχειρήσεις και θα συνεχίσει να το πράττει καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης.

 1. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ
 2. ΜΕΙΩΣΗ 40% ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
 3. ΕΠΙΔΟΜΑ 800 ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ,ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
 4. ΕΠΙΔΟΜΑ 800 ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
 5. ΜΕΙΩΣΗ 40% ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
 6. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΠΟ 30/4 ΣΤΙΣ 15/5
 7. ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 25% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟΥ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2020 ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΟΛΙΛΟΥ ΥΨΟΥΣ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.
 8. ΚΑΤΑΒΟΛΗ 400 ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αλλαγές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, οι οποίες και θα παραμείνουν στις υπηρεσίες του πολίτη.

 1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ GOV.GR. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
 2. ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
 3. ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
 4. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΠ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
 5. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 112

Αρθρογράφος