“Επιθετικές Δράσεις Ήπιας Ισχύος” της ΥΤΒ στα Βαλκάνια

16 Σεπτεμβρίου 202207:20

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σύμφωνα με δημόσιες ανακοινώσεις επίκειται η διοργάνωση τελετής λήξης του προγράμματος “Balkan Youth School” που υποστηρίζεται από την κρατική υπηρεσία αποδήμων της Τουρκίας – «Τούρκων Εξωτερικού και των Φιλικών Κοινοτήτων ΥΤΒ», που θα λάβει χώρα στην Προύσσα στις 17-18/9/2022.

Ακόμη μία δράση “ήπιας ισχύος” από την ΥΤΒ

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που για το 2022 το παρακολούθησαν 594 νέοι μέσω 14 πολιτιστικών συλλόγων, ΜΚΟ κι ενώσεων σε 7 χώρες των Βαλκανίων και οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν από επιτροπή μελών και συντονιστών

Να επισημάνουμε ότι το Balkan Youth School εστιάζει το περιεχόμενο των προγραμμάτων του στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και θρησκευτικές επιστήμες.

Το πρόγραμμα σπουδών οργανώνεται μέσω ενοτήτων, παρέχοντας βασικές γνώσεις ιστορίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών σχέσεων, πολιτικών θεωριών και θεμάτων, κοινωνικοπολιτικών και θρησκευτικών θεμάτων, οθωμανικής ιστορίας, τεχνών και αρχιτεκτονικής, σπουδών γενοκτονίας, ηγεσίας και πολιτικής σκέψης.

Η ΥΤΒ (της οποίας προΐσταται ο κ κ. Abdullah Eren του οποίου θείος είναι ο κ. Χακάν Τσαβούσογλου, αντιπρόεδρος του Ερντογάν  και αδελφός του ο κΙμπραήμ Ερέν διευθυντής του κρατικού  τηλεοπτικού διαύλου TRT) εκτός των άλλων δράσεών της, χορηγεί από το 2010 υποτροφίες και ενισχύει τις σπουδές “ομογενών” σε τουρκικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Μόνον για το εκπαιδευτικό έτος 2021-2022 η YTB έλαβε 165.000 αιτήσεις από 178 χώρες, οι οποίες και υλοποιούνται μέσω των κρατικών υπηρεσιών που ελέγχονται από το ερντογανικό καθεστώς, όπως την ΤΙΚΑ, το τουρκικό Ίδρυμα Maarif, το τουρκικό Ινστιτούτο «Yunus Emre» …

Η αναπτυξιακή βοήθεια της Τουρκίας έχει εκτιναχθεί από 85 εκατομμύρια δολάρια το 2002, όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανήλθε στην εξουσία, σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι Τον Σεπτέμβριο, ο Eren ανακοίνωσε ότι η YTB είχε λάβει 135.000 αιτήσεις οικονομικής υποστήριξης από ξένους φοιτητές το 2018, όταν το 2012 είχε λάβει 42.000.

Μία επιθετική δράση “τουρκικής ήπιας ισχύος” – Εξετάσεις για υποτροφίες από την ΥΤΒ στην Κομοτηνή

Τα σχολεία αυτά αποτελούν ουσιαστικά την βάση για την νέα οργανωτική δομή του τουρκικού ερντογανικού καθεστώτος (και των διαδοχικών σχημάτων που θα ακολουθήσουν) που θα χρησιμοποιείται ως “δούρειος ίππος” στις χώρες και τις κοινωνίες που ζουν.

Στην παρούσα φάση χρησιμεύουν για την εξουδετέρωση των δομών του FETO καθώς έχουν μετατραπεί σε μηχανισμό παρακολούθησης αντιπάλων αλλά και κατασκοπείας στο εξωτερικό. Επισήμως οι δραστηριότητες της ΥΤΒ βασίζονται αποκλειστικά στον εθελοντισμό .

Η τουρκική στρατηγική της «ήπιας ισχύος» στα Βαλκάνια, Του Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα,

Αρθρογράφος