Ανθός του τουρκικού επεκτατισμού ο , (φίλος των Εύρη-Ερδέμ), Οσμάν Ασκίν Μπακ!!!

28 Μαΐου 202406:34

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Έκπληξη αλλά και εύλογη απορία μας προκάλεσε η δημόσια αναφορά του ονόματος Τούρκου υπουργού, σε δελτίο τύπου του κυβερνητικού βουλευτή κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, κάτι που αποτυπώθηκε και σε σχετικό πρόσφατο κείμενό μας (βλ. Ο Ευρ. Στυλιανίδης “μεσιτεύει” για τους Εγκαθέτους;).

Ο κ. Οσμάν Ασκίν Μπάκ είναι συνάδελφος με τον έτερο φίλο του κ. Ευρ. Στυλιανίδη, τον Τούρκο αναπληρωτή ΥφΥΠΕΞ κ. Αχμέτ Γιλντίζ, ο οποίος είχε επισκεφθεί προσφάτως την Κομοτηνή και κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Θράκη, διετύπωσε μία ευθεία πρόκληση κατά της Ελληνικής Κυριαρχίας, νομιμοποιώντας την δράση των παρακρατικών και παραλλήλων δομών στην Θράκη, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στην δράση των Εγκαθέτων και των ενεργουμένων του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή. (βλ. “Persona non grata” ΥφΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Θράκη τελεί υπό στρατιωτική και πολιτική κυριαρχία του τουρκικού κράτους – Mîsâk-ı Millî  και Σε τί αποσκοπεί η αβροφροσύνη του Ευρ. Στυλιανίδη προς τον Ahmet Yildiz; )

Το όνομα, ωστόσο, του κ. Οσμάν Ασκίν Μπάκ, έχει απασχολήσει επανειλημμένως τους συντάκτες του διπλωματικού ρεπορτάζ και ειδικά όσους παρακολουθούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάτι που επιβεβαιώνεται από την απλή δημοσιογραφική καταγραφή, ως ακολούθως:

1. Το Νοέμβριο του 2014, εντός της Ελληνικής Βουλής, ο κ. Οσμάν Ασκίν Μπάκ, απαντώντας στην επισήμανση του τότε Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Ευ. Βενιζέλου, σχετικές με τις τουρκικές προκλήσεις και την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου όπου διενεργουσε σεισμογραφικές έρευνες το BARBAROS, είχε δηλώσει: «Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη από όλους και οι δύο λαοί πρέπει να αποφασίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τους πόρους. Δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα στην περιοχή, πρέπει να υπάρξει συμφωνία, και έτσι να γίνει μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Θα πρέπει να υπάρξει μέσω του ΟΗΕ, μια σύγκλιση που ξεκινά από το 2008 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις». Τότε είχε αντιδράσει εντός του κοινοβουλίου ο Ευρ. Στυλιανίδης ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ (βλ. Νέα πρόκληση από Τούρκο βουλευτή για την κυπριακή ΑΟΖ, )

2. Το 2019, κατά την συζήτηση των διακοινοβουλευτικών επιτροπών του ΝΑΤΟ στη Βουλή των Ελλήνων, ο τότε επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας Οσμαν Ασκίν Μπακ είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την κατάσταση στην Κύπρο» και ότι «είναι λάθος ότι παρουσιάζει τις παραβιάσεις στο αιγαίο ως μονομερείς ενέργειες», σήμερα επανήλθαν με νέες προκλήσεις.Επίσης είχε αναρωτηθεί ο Οσμάν Ασκίν κατά πόσο «η Ελλάδα θεωρεί τον εαυτό της δυτική χώρα!» (βλ. Νέο χτύπημα από Τούρκο βουλευτή στην Ελληνική Βουλή! – «Πόσο δυτική χώρα αισθάνεται η Ελλάδα;»)

3. To 2022 o Οσμάν Άσκιν Μπάκ (Osman Aşkın Bak), επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, συμμετείχε στις διεργασίες αντιπροσωπείας βουλευτών του Τουρκικού κυβερνώντος κόμματος στις ΗΠΑ προβάλλοντας τα επιχειρήματα της τουρκικής κυβέρνησης κυρίως για τους πυραύλους S-400, την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό του γηρασμένου στόλου της Τουρκίας F-16.Σε ένα tweet μετά τη δοκιμή των πυραύλων S-400 στη Σινώπη στις 16 Οκτωβρίου 2020, μοιράστηκε μια εικόνα που κορόιδευε στελέχη της αντιπολίτευσης με ένα μήνυμα που έλεγε: «Το σύστημα αεράμυνας μας είναι έτοιμο». ( Erdoğan sent a delegation to the US comprising Turkish MPs who had supported the purchase of Russian missiles  )

4. Εκφράζοντας το βαθύ τουρκικό κατεστημένο που συνδέει την ύπαρξη του τουρκικού κράτους με γενοκτονικές πρακτικές, ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Osman Aşkın Bak , μαζί με αντιπροσωπεία αποτελούμενη από αντιπροσωπευτική νεολαία, αθλητές, μαθητές, ομάδες λαϊκού χορού και υπαλλήλους του υπουργείου του από 81 επαρχίες και την ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), επισκέφθηκαν το Anıtkabir στις 19/5/2024 για να τιμήσουν την Επέτειο Εορτασμός Μνήμης Ατατούρκ, Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού ενώ

5. Μερίμνησε για να ακουσθεί σε όλο τον τουρκόφωνο (κι όχι μόνον) κόσμο φοιτήτρια από την Κομοτηνή να επιδοκιμάζει τις αφομοιωτικές πρακτικές του τουρκικού παρακράτους στην Θράκη (βλ. Στο μέγαρο Vahdettin φοιτήτρια Ιατρικής από την Κομοτηνή)

6. Σχετιζόμενη με τα παραπάνω και οι αναφορές στην Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, για την οποία ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Osman Aşkın Bak είπε: « Η ανθρώπινη τραγωδία, ειδικά στη Γάζα , μας κάνει πολύ λυπημένους. Ας ελπίσουμε ότι το Ισλάμ θα είναι ο νικητής στον αγώνα των μουσουλμάνων στη Γάζα. (βλ. «Θέλουμε ιδιαίτερα να τελειώσουν οι ισραηλινές επιθέσεις που συνεχίζονται από τις 7 Οκτωβρίου» 

Αντί Επιλόγου

Ποιός είναι ο Osman Aşkın Bak- Επιστήθιος φίλος του Ρ.Τ. Ερντογάν, υπάλληλος στον Όμιλο Albayrak.

Ο Osman Aşkın Bak γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1966 στο Üsküdar της Κωνσταντινούπολης. Κατάγεται από το χωριό Derinsu, στην περιοχή Pazar του Rize. Το όνομα του πατέρα είναι Muhittin, το όνομα της μητέρας είναι Fatma. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην περιοχή Kaptanpaşa της συνοικίας Kasımpaşa της συνοικίας Beyoğlu. Ο πατέρας του εργαζόταν ως ράφτης στο Deniz Dikimevi. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Kaptanpaşa και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Kasımpaşa Orbay. Τον Σεπτέμβριο του 1980 πέρασε τις δωρεάν κρατικές εξετάσεις και γράφτηκε στο Γυμνάσιο Αρρένων Kabataş. Στα χρόνια του γυμνασίου του, συνέβαλε στον οικογενειακό προϋπολογισμό δουλεύοντας ως σερβιτόρος στις καλοκαιρινές διακοπές και πουλώντας κάλτσες και παπούτσια σε έναν πλανόδιο πωλητή. Αυτά τα χρόνια γνώρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρισκόταν στην ίδια γειτονιά και έπαιζε στην ποδοσφαιρική ομάδα της γειτονιάς. Ο Osman Aşkın Bak ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα νέων του Erokspor Club της γειτονιάς του, που ανήκει στον Ερασιτεχνικό Όμιλο Κωνσταντινούπολης, στα χρόνια του γυμνασίου του. Το 1983 άρχισε να σπουδάζει στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Στα χρόνια του πανεπιστημίου εργάστηκε ως μάνατζερ στο Kasımpaşa Erokspor Club.

Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του χρόνων, πουλούσε σε κινητούς πάγκους στο Tahtakale τα Σαββατοκύριακα ή έδινε ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών, φυσικής και χημείας σε μαθητές. Εν τω μεταξύ, ασχολήθηκε με την πολιτική και συμμετείχε σε συναντήσεις και συνέδρια δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την προεκλογική εκστρατεία του Κόμματος Ευημερίας.

Αποφοίτησε από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (ITU) το 1987. Πήγε από την Κωνσταντινούπολη στο Λονδίνο το 1988. Όσο παρακολουθούσε μαθήματα αγγλικών στο Luton College, δούλευε και σε τουρκικό εστιατόριο. Αργότερα, εργάστηκε ως μηχανικός για ένα χρόνο στην κατασκευαστική εταιρεία Costain Construction PLC στο Λονδίνο. Το 1990 ξεκίνησε το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τη Βιομηχανική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ της Αγγλίας. Εργάστηκε ως διαιτητής ποδοσφαίρου στη Νότιγχαμ για δύο χρόνια. Υπηρέτησε ως διευθυντής σε φοιτητικούς συλλόγους στο πανεπιστήμιο. Είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του και επέστρεψε στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 1992.

Ξεκίνησε το διδακτορικό του στο Πρόγραμμα Βιομηχανικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης τον Φεβρουάριο του 1992 και τον Μάιο του ίδιου έτους άρχισε να εργάζεται ως βοηθός ερευνητής στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής. Το 1994 συνέχισε να εργάζεται στην ίδια σχολή, Τμήμα Μηχανικών Διοίκησης Θαλάσσιων Μεταφορών.

Το 1996 έλαβε κυβερνητική υποτροφία από την Ολλανδία και παρακολούθησε εκπαίδευση και σεμινάρια για την οικονομία της θάλασσας και τη διαχείριση λιμένων στο λιμάνι του Ρότερνταμ για έξι μήνες. Έχει ακαδημαϊκές σπουδές σε ξένες γλώσσες δημοσιευμένες και παρουσιασμένες σε εγχώρια και διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Έδωσε διάφορα μαθήματα σχετικά με τη διαχείριση μηχανικών, τη διαχείριση έργων, τις λιμενικές λειτουργίες, τα ναυτιλιακά οικονομικά και τη στρατηγική διαχείριση.

Άφησε τη δουλειά του το 2003 και άρχισε να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Άρχισε να εργάζεται ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής στον Όμιλο Εταιρειών Albayrak. Ήταν συντονιστής της Trabzon Port Management, την οποία ο όμιλος απέκτησε από ιδιωτικοποίηση την ίδια χρονιά. Ανέλαβε ενεργούς ρόλους στη δόμηση του λιμανιού και στην υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων. Άρχισε να υπηρετεί ως εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Τουρκο-Ιρανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) από το 2004. Συμμετείχε επίσης σε ξένες επενδύσεις και έργα στο εξωτερικό στον Όμιλο Albayrak. Το 2005, εξελέγη μέλος του Συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, εκπροσωπώντας τις εταιρείες του Ομίλου Albayrak. Κατείχε τη θέση αυτή για δύο θητείες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια και συναντήσεις για τις διεθνείς μεταφορές, τις υπηρεσίες logistics και τη διαχείριση λιμένων και μοιράστηκε τις απόψεις και τις απόψεις του.

Ο Osman Aşkın Bak υπηρέτησε ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Ιράν. Υπηρέτησε ως μέλος του Συμβουλίου στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης. Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας και πρόεδρος σε διάφορους αθλητικούς συλλόγους και ως μέλος ΔΣ, μέλος ΔΣ, εκπρόσωπος της γενικής συνέλευσης και πρόεδρος σε ομοσπονδίες.

Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του Αθλητικού Ομίλου Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης μεταξύ 1994 και 2006. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πήρε ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση πρωταθλητών αθλητών σε ερασιτεχνικούς κλάδους, ιδιαίτερα στην πάλη, και στην κατάκτηση ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων συλλόγων ως σωματείο.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης μεταξύ 2007 και 2011.

Εξελέγη Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Πάλης, η οποία ανέλαβε την αυτονομία τον Μάρτιο του 2007. Παρήγαγε έργα για τη θεσμοθέτηση της Ομοσπονδίας Πάλης και την ενίσχυση των υποδομών. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στο Πεκίνο το 2008 ως επικεφαλής της ομάδας πάλης. Εξελέγη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης για δεύτερη φορά στη γενική συνέλευση που έγινε τον Φεβρουάριο του 2009. Η εθνική ομάδα της Τουρκίας σε ελληνορωμαϊκό στυλ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης που διεξήχθη στη Δανία τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής; Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Ομοσπονδίας, συνέβαλε σημαντικά στην εκπαίδευση πολλών πρωταθλητών Ευρώπης και Παγκοσμίου αθλητισμού στις κατηγορίες αστέρων, νέων και ηλικιωμένων.

Υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της γενικής συνέλευσης, επαγγελματικό συμβούλιο και μέλος του συμβουλίου εξωτερικών σχέσεων στην Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. İDO και ULAŞIM A.Ş εντός του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης. Διετέλεσε μέλος των διοικητικών συμβουλίων και των ελεγκτικών συμβουλίων εταιρειών.

Εξελέγη βουλευτής του Ρίζε ΑΚΡ στην 24η θητεία στις 28 Ιουνίου 2011. Έγινε μέλος της Τουρκικής Ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής κατά του Ντόπινγκ.

Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του Sports Club Kasımpaşa, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινούπολης, εκπρόσωπος της Γενικής Συνέλευσης του TFF, μέλος του Επαγγελματικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ο γενικός γραμματέας του Αθλητικού Ομίλου Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης και του Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Πάλης.

Ο Osman Aşkın Bak, ο οποίος μιλά πολύ καλά αγγλικά και ενδιάμεσα γερμανικά και περσικά, είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Εξελέγη βουλευτής του Ριζέ ΑΚΡ στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 7 Ιουνίου 2015 και 1 Νοεμβρίου 2015.

Με την αλλαγή του υπουργικού συμβουλίου που έγινε στις 19 Ιουλίου 2017, ο Osman Aşkın Bak διορίστηκε υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού από τον πρωθυπουργό Binali Yıldırım. Έλαβε τη νέα του θέση από τον Akif Çağatay Kılıç.

Παρέδωσε τη θέση του Υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού στην 66η Κυβέρνηση που ιδρύθηκε στις 10 Ιουλίου 2018 από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος μετά τις τουρκικές προεδρικές εκλογές του 2018, στον Μεχμέτ Κασαπόγλου.

Στις τουρκικές γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου 2023, ο Mehmet Kasapoğlu, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, εξελέγη βουλευτής της Σμύρνης από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Αρθρογράφος