streidia_rokfeler

Στρείδια ροκφέλλερ

27 Ιουλίου 201123:52

streidia_rokfelerΠατέρας της συγκεκριμένης συνταγής ήταν ένας αμερικανός σεφ στην Νέα Ορλεάνη εν έτη 1899, δεξιοτέχνης στα στρείδια. Ο θρύλος θέλει έναν πελάτη να αναφωνεί αφού έχει δοκιμάσει το εν λόγω πιάτο: “μα αυτό είναι τόσο πλούσιο γευστικά όσο ο Ροκφέλλερ!!” (μεγιστάνας του πλούτου)


Η αυθεντική συνταγή περιελάμβανε μια σάλτσα από 18(!!) συστατικά. Η εκδοχή αυτή είναι πολύ απλούστερη, αλλά εξίσου νόστιμη!

ΥΛΙΚΑ (Για δύο άτομα ως πρώτο πιάτο ή 6 ως ορεκτικό)
12 στρείδια
50γρ. Βούτυρο
1 μικρό κοτσάνι σέλερυ ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
μια χούφτα φύλλα νεροκάρδαμου, ψιλοκομμένα
μια πρέζα ποτό Περνό, ή οποιοδήποτε άλλο λικέρ αρωματισμένο με γλυκάνισο
αλάτι
σάλτσα ταμπάσκο
2 φέτες άσπρο ψωμί χωρίς την κόρα
χονδρό αλάτι
φέτες λεμονιού και φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το σέλερυ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το νεροκάρδαμο και το Περνό. Αλατίστε και προσθέστε και λίγο ταμπάσκο. Μαγειρέψτε τα υλικά όλα μαζί για 3 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά. Όταν κρυώσει βάλτε το μίγμα σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε το για λίγο. Προσθέστε και το ψωμί και χτυπήστε για άλλο μισό λεπτό. Θα σχηματιστούν πράσινες ψύχες ψωμιού.
Με ένα μαχαίρι πιέστε από πίσω την ένωση των στρειδιών για να ανοίξουν. Αφαιρέστε προσεκτικά τα στρείδια και βάλτε τα μαζί με τα υγρά τους σε ένα μπωλ.
Ξύστε εσωτερικά το κάτω κέλυφος των στρειδιών, (το πιο βαθύ από τα δύο), και στεγνώστε τα με απορροφητικό χαρτί. Φυλάξτε τα στην άκρη για αργότερα.
Ελέγξτε τα στρείδια για τυχόν θραύσματα από τα κελύφη.
Προθερμάνετε το γριλ του φούρνου στη μέγιστη θερμοκρασία.
Απλώστε σε ένα ταψί χονδρό αλάτι, φτιάχνοντας μια στρώση και τοποθετήστε πάνω του τα κελύφη. Μέσα σε κάθε κέλυφος τοποθετήστε ένα στρείδι και από πάνω του ρίξτε λίγο από το ζουμί των στρειδιών που έχετε κρατήσει. Από πάνω τους βάλτε το μίγμα του ψωμιού που έχετε φτιάξει, έτσι ώστε να καλυφθεί κάθε στρείδι τελείως. Τέλος ψήστε τα στο φούρνο για 1- 2 λεπτά, μέχρι η κρούστα να αρχίσει να κοχλάζει και να αποκτήσει ωραίο χρώμα.
Σεβίρετε τα στρείδια σε πιατέλα και γαρνίρετέ τα με φέτες λεμονιού και μαϊντανού.

Tip: – Το μίγμα της ψύχας του ψωμιού μπορείτε να το φτιάξετε μέχρι και 2 μέρες πριν και να τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε αυτές τις δύο μέρες. Έτσι θα γλυτώσετε χρόνο.
– Αυτό το πιάτο εκτός από τις αφροδισιακές του ιδιότητες, αποτελεί και ένα πολύ νόστιμο έδεσμα.

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία 

http://www.yumm.gr


Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr