Ζωή Κοσμίδου: Η Κυρία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής

22 Ιανουαρίου 202310:27

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μαγικά Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής φέτος με ένα πλήθος εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους σ΄ένα όμορφα στολισμένο περιβάλλον. Εκδηλώσεις με ποιότητα και λάμψη είτε οι συντελεστές τους είναι άνθρωποι του τόπου μας, πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται από τα κέντρα της τέχνης της Ελλάδας και όχι μόνο. Καλύτερα λοιπόν δεν γίνεται.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Τι συνέβη στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο – Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, που επί χρόνια παρέμενε κλειστό για τεχνικούς και όχι μόνο λόγους,  είναι γνωστό σε όλους. Ένας άνθρωπος που μας έχει συνηθίσει όλα τα χρόνια της επαγγελματικής και δημόσιας ζωής του να δημιουργεί αποτελεσματικά και με ήθος, αποφάσισε να αναλάβει αυτό το μεγάλο έργο. Μια τεράστια δημόσια περιουσία της Κομοτηνής και της Περιφέρειας ΑΜΘ βρέθηκε να σιωπά, ώσπου η Ζωή Κοσμίδου με την εντολή και την απόλυτη εμπιστοσύνη του Περιφερειάρχη ανέλαβε, ούσα τότε Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ μαζί με όλες τις διοικητικές ευθύνες της ΠΑΜΘ, με ρίσκο τεράστιο της επιτυχίας ή της αποτυχίας, την επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Ανέλαβε χωρίς να διστάσει να δώσει ζωντάνια στο λαμπρό αυτό οικοδόμημα και πέτυχε.

Την γνωρίζαμε την κα Κοσμίδου χρόνια πριν από το Δήμο Κομοτηνής γιατί ήταν πίσω από όλα τα μεγάλα έργα που έδωσαν τη σημερινή εικόνα της πόλης και όχι μόνο μαζί με τις εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου.

Παρατάθηκε η αποπεράτωση των έργων της Παλιάς Οδού Ξάνθης και Στρατοπέδων-Σύμβολα

Από τις πρώτες κατασκευές των πεζοδρόμων της Ερμού και της Βενιζέλου που έκαναν μια τεράστια τομή στο εμπορικά πράγματα της πόλης όταν ακόμη και οι έμποροι αντιδρούσαν, την κατασκευή του Θερινού Θεάτρου, μικρών και μεγάλων πλατειών της πόλης, στην αναμόρφωση του Δημοτικού Γηπέδου Κομοτηνής, σε ένα καλοκαίρι, τότε που ενώ όλοι κάναμε τα μπάνια μας εκείνη ήταν νύχτα – μέρα εκεί για αν γίνουν οι νέες κερκίδες και η αγορά στην όψη του, για αν παίξει ο Πανθρακικός στην Α΄ Εθνική. Από τις αναπλάσεις των διατηρητέων κτιρίων από το Δημοτικό Θέατρο, την Παλιά Βιβλιοθήκη, μουσεία έως και την έναρξη των εργασιών στην Τσανάκλειο.

Αυτή η Μηχανικός που για επτά χρόνια είχε την ευθύνη λειτουργίας της Περιφέρειας με την αποτελεσματική διαχείριση και συντονισμό μεγάλων τοπικών- διοικητικών και μη θεμάτων για την αντιμετώπιση υπερτοπικών κρίσεων όπως η  υγειονομική κρίση λόγω COVID-9 και η ανάγκη για ασφαλή έλευση και φιλοξενία των  εισερχομένων από όμορες χώρες για την αποφυγή υπερμετάδοσης της νόσου.

Ορισμός Εκτελεστικής Γραμματέως της Περιφέρειας ΑΜΘ

Η Ζωή Κοσμίδου ενεργή πολίτης, μέλος πολλών συλλόγων και οργανισμών, με ακούραστη συμμετοχή ως εθελόντρια από τα πιο φαινομενικά μικρά έως τα πιο απίθανα, δημιουργώντας ακόμη και στέγη αστέγων ή συμβάλλοντας στη δημιουργία και λειτουργίας της δομής κακοποιημένων γυναικών, έχει ένα τουλάχιστον ίδιο χαρακτηριστικό. Να μιλάει μέσα από τη δράση και να επιτυγχάνει μέσα από αντίξοες συνθήκες. Άσχετα αν δεν το προβάλλει η ίδια, ο κόσμος το γνωρίζει.

Οκτώ χρόνια λειτουργίας κλείνει ο Ξενώνας Φιλοξενίας του Δήμου Κομοτηνής

Έτσι και τώρα φέτος μετά την αποχώρησή της ως Εκτελεστική Γραμματέας και τον ορισμό της ως άμισθη Ειδική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, ανέλαβε τη διοίκηση του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου – Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνή. Και εκεί που υπήρχε σιωπή στην υπέροχη αυτή κατασκευή, μια μικρή ομάδα δημόσιων λειτουργών της Περιφέρειας ελάχιστοι άνθρωποι της Διοίκησης και των τεχνικών δούλεψαν σκληρά με την καθοδήγησή της και κατάφεραν αυτό που ζούμε όλη τη χρονιά.

Άμισθη ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη ΑΜΘ ορίζεται η Ζωή Κοσμίδου

Τριάντα και πλέον εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, την Εκκλησία, το Δήμο, το Πανεπιστήμιο, σύλλογοι πολιτιστικοί αλλά και εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν και δημιούργησαν μέσα στο Μέγαρο.

Μέσα σ΄ όλους αυτούς και σπουδαίες μετακλήσεις από την Αθήνα, όπως το αφιέρωμα στον Μπιθικώτση, η μοναδική καλλιτεχνική παγκοσμίου επιπέδου  παράσταση «Το Νήμα» του μεγάλου Βαγγέλη Παπαθανασίου και η χρονιά έκλεισε μεταξύ σπουδαίων καλλιτεχνών με την πιο ποιοτική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που θα μπορούσε να απολαύσει ο πολίτης της Περιφέρειάς μας τη συναυλία “Be Our Guest” των παγκοσμίου φήμης μουσικών Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Περρή σε μεγαλιώδεις μελωδίες.

Δεν υπάρχουν λόγια για αυτή τη χρονιά του Μεγάρου που προσέφερε ΔΩΡΕΑΝ εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες και τα γούστα.

Το 2022 υπήρξε μια καινούργια αρχή πραγματικής λειτουργίας του, έτσι ώστε το 2023 με τις όποιες βελτιώσεις χρειάζονται αλλά και με όλη την υποστήριξη που απαιτείται  και με την έμπνευση, το συντονισμό και την καθοδήγηση που απαιτεί το εγχείρημα με τη Ζωή Κοσμίδου ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης να μπούνε στέρεες βάσεις για μια λαμπρή πορεία όπως αξίζει στο Μέγαρο.

Αρθρογράφος