Βαγγέλης Λαφτσής (ΔΑΔΑΑ): Δείξαμε πώς είναι να ζείς σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο για την διαφορετικότητά σου.  

25 Σεπτεμβρίου 202309:25

Αυτό που κάνουμε σήμερα σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας και την VR PLANET,  είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους να νιώσουν για λίγα λεπτά πώς είναι να είσαι Αυτιστικός. Πώς είναι να ζείς σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο για την διαφορετικότητά σου.  

Μέσα από την χρήση των νέων τεχνολογιών μπορούμε να το πλησιάσουμε και να το βιώσουμε. Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες της Ψυχικής Υγείας, αυτό που κάνουμε το κάνουμε για να βελτιώσουμε την ζωή των παιδιών μας και όλων των παιδιών που είναι στο φάσμα.

Τι θέλουμε.

Κοινωνική ένταξη και συμμετοχή των παιδιών μας. Ζητάμε ισότιμη πρόσβαση στο κοινωνικό σύνολο κι όχι να είναι παρίες. Κι αυτό γιατί είναι δικαίωμά τους και δεν τους κάνει χάρη κανείς.

Πώς το επιδιώκουμε.

1ον  βοηθώντας αυτούς που βοηθάνε τα παιδιά μας. Καθηγητές, δασκάλους, γυμναστές , εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και κάθε συναφή ειδικότητα που θα βρεθεί στον δρόμο των παιδιών μας. Τους βοηθάμε να εκπαιδευτούν σε νέες μεθόδους προσέγγισης του Αυτισμού, σε συνεργασία με εταίρους από όλη την Ευρώπη . Έχουμε υλοποιήσει και υλοποιούμε 9 προγράμματα που παράγουν υλικό που μπορεί να είναι χρήσιμο, δίνουν την ευκαιρία στους εκπαιδευτές να ταξιδέψουν και να εκπαιδευτούν χωρίς να έχουν οικονομικό κόστος.

2ον βοηθώντας αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων. Τους γονείς. Με εκπαιδευτικά σεμινάρια, με μεθόδους εξερεύνησης του εαυτού και διαχείρισης του άγχους, με ενημερώσεις για δικαιώματα, για σεμινάρια, για γιατρούς, για νέες μεθόδους.

3ον  βοηθάμε τα ίδια τα παιδιά μας. Τα κοινωνικοποιούμε, τα εντάσσουμε και προσπαθούμε το κάθε ένα , ασχέτως με το πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει, να φτάσει στο καλύτερο δυνατό του επίπεδο. Αλλά και  υπερασπιζόμαστε τα παιδιά όλων! Κάθε χρόνο στα θέματα θεραπειών, στα θέματα παράλληλης στήριξης, στα προβλήματα των Ειδικών σχολείων, εμείς ήμαστε εκεί και δίνουμε τον προσωπικό μας χρόνο  για να λύνουμε προβλήματα.

Μέσα από αυτή την εκδήλωση θέλουμε να κάνουμε ένα ακόμη κάλεσμα, σε γονείς που αισθάνονται μόνοι απέναντι σε μια αφιλόξενη κοινωνία γι αυτούς και τα παιδιά τους, να πλησιάσουν στον σύλλογο,  να έλθουν μαζί μας και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις ζωές μας. Δεν είστε μόνοι.

Η Προσομοίωση Αυτισμού στην Κομοτηνή από τον ΔΑΔΑΑ και την VR PLANET

Αρθρογράφος