Η Προσομοίωση Αυτισμού στην Κομοτηνή από τον ΔΑΔΑΑ και την VR PLANET

25 Σεπτεμβρίου 202307:33

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Βιωματικό εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας για τον αυτισμό, πραγματοποίησε ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ σε συνεργασία με τη VRPlanet,στα πλαίσια της 2ηςΕβδομάδας Ψυχικής Υγείας που διοργανώθηκε από τηνΔ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης,την Παρασκευή και το Σάββατο 22-23 Σεπτεμβρίου 2023 στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, φροντιστές, επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, αλλά & συνειδητοιημένοι πολίτες της Κομοτηνής, ήταν οι ενεργά συμμετέχοντες στις δύο εκδηλώσεις Ευαισθητοποίησης / Ενσυναίσθησης που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας για δεύτερη φορά προσκεκλημένοι για δεύτερη φορά από τον ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης.

Τα πολλαπλά μηνύματα του ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης και του ΠΙΟΠ στο Σουφλί για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Μέσα από έναν προσομοιωτή αυτισμού παιδιά άνω των δέκα ετών και ενήλικες μπόρεσαν να μπουν στον κόσμο των ανθρώπων στο φάσμα του αυτισμού. Στην Ελλάδα τον προσομοιωτή παρουσιάζει σε θεραπευτές, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε σχολεία η εταιρεία εικονικής πραγματικότητας VR Planet.

Όταν επισκεπτόμαστε μια καφετέρια, συναντάμε τους θαμώνες να πίνουν καφέ και να συζητούν, απολαμβάνουμε τη μουσική που «ντύνει» ηχητικά τον χώρο και παρατηρούμε τη χρωματική διακόσμηση στους τοίχους. Οι προσλαμβάνουσες, όμως, πιθανόν να μην είναι ίδιες, για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Οι δυνατοί ήχοι ή τα έντονα χρώματα μπορεί να τους προκαλέσουν άγχος.

Οι συμμετέχοντες μέσω της VR Προσομοίωσης της εταιρείας VR PLANET μεταφέρθηκαν και αντιλήφθηκαν τον κόσμο & την καθημερινότητα ενός ατόμου που ζει στο φάσμα του αυτισμού. Μέσω δύο σταθμών εικονικής πραγματικότητας VR με τρία διαφορετικά σενάρια (τάξη σχολείου, δημόσια συγκοινωνία, καφετέρια) βίωσαν εμπειρικά το πραγματικά «εχθρικό» και αφιλόξενο περιβάλλον που από άγνοια έχουν δημιουργήσει οι κοινωνίες για τα άτομα με αυτισμό.

Όπως εξήγησε στο Komotinipress η υπεύθυνη της εταιρείας, κ. Γεωργία Πολιά, ο προσομοιωτής αυτισμού μάς μεταφέρει μέσα από μια ολιγόλεπτη εμπειρία στη θέση ενός ανθρώπου που ζει στο φάσμα του αυτισμού “και βιώνουμε εμπειρικά και προσωπικά το πραγματικά “εχθρικό” και αφιλόξενο περιβάλλον που από άγνοια έχουμε δημιουργήσει γι’ αυτούς τους ανθρώπους στις κοινωνίες μας”. Όπως προσθέτει, “μην γνωρίζοντας τα ειδικά χαρακτηριστικά του φάσματος, όπως την υπερακουσία, δηλαδή την υπεραυξημένη ακοή, ή την φωτοευαισθησία, δρούμε με μειωμένη ενσυναίσθηση και αυτή την έλλειψη έρχεται να καλύψει ο συγκεκριμένος προσομοιωτής”.

Και καταλήγει η κ. Γεωργία Πολιά σχετικά με την εμπειρία της στην Κομοτηνή:

Ο Προσομοιωτής Αυτισμού του VR PLANET, ήταν το μέσον & η επίσημη δικαιολογία μας ώστε να μοιραστούμε εικονικά όλοι μαζί, αυτή την ιδιαίτερη πραγματικότητα του Φάσματος: την υπερακουσία, την φωτοευαισθησία, τους ψυχαναγκασμούς, που συνοδεύουν την καθημερινότητα & την κάθε δράση όσων βιώνουν στο Φάσμα. Το προσωπικό βίωμα του Αυτισμού για κάθε έναν μας, ήταν το τελικό ζητούμενο. Δηλαδή η αποτύπωση μιας εντελώς ξένης σε εμάς πραγματικότητας: του αισθητηριακού καταιγισμού που δέχομαι ως Αυτιστικός από το εξωτερικό περιβάλλον (χρώματα, σχήματα, ήχους κλπ) & ταυτόχρονα να μου ζητείται να είμαι ικανός να ικανοποιήσω τις όποιες κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορικές προσδοκίες των γονιών/δασκάλων/φίλων κλπ.

Μετά την εικονική βιωματική εμπειρία, ήταν ξεκάθαρο στους συμμετέχοντες πως η επίτευξη όλων των παραπάνω αποτελεί μια τεράστια αλλά & άκρως ψυχοφθόρα πρόκληση. Η κατακλείδα αυτής της δράσης, ήταν μάλλον εκ διαμέτρου διαφορετική από την αναμενόμενη: ΕΜΕΙΣ οι υπόλοιποι οφείλουμε να εκπαιδευτούμε / να αναπροσδιορίσουμε / να αναμορφώσουμε τις δικές μας συμπεριφορές / τα περιβάλλοντα & τις συνθήκες, προκειμένου η συμπερίληψη να είναι επωφελής & επιτευξιμη για όλους μας. Με σεβασμό & κατανόηση στην συγκεκριμένη διαφορετικότητα αλλά & με όραμα & εμπιστοσύνη στις ιδιαίτερες ικανότητες τους να διαπρέψουν στους τομείς που πραγματικά τους ενδιαφέρουν & τους ταιριάζουν.

Στην εκδήλωση οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα μέλη του ΔΣ και με το επιστημονικό προσωπικό του ΔΑΔΑΑ, να διατυπώσουν απορίες και εμπειρίες από τη σχολική πραγματικότητα. Η εικονική πραγματικότητα σ΄αυτή την περίπτωση ήταν ιδιαίτερη σημαντική, διότι αποτέλεσε εργαλείο ενσυναίσθησης και προβληματισμού.

  

 

 

 

Αρθρογράφος