«Μικρασιατική Εκστρατεία Τα βήματα προς την Καταστροφή»

27 Οκτωβρίου 202314:53

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Γιατί και κάτω από ποιές συνθήκες και περιστάσεις η Ελλάδα ανέλαβε χωρίς ξεκάθαρες προϋποθέσεις, μια αποστολή πέρα από τις δυνάμεις της και από νικήτρια το 1918 βρέθηκε ηττημένη το 1922 και με ξεριζωμένο τον ελληνικό πληθυσμό της Μικράς Ασίας;

Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί μετά από ερευνητική μελέτη και συγκριτική ανάλυση πηγών ν’απαντήσει το βιβλίο «Μικρασιατική Εκστρατεία Τα βήματα προς την Καταστροφή» του Στρατή Χαραλάμπους που εξέδωσε η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών (δημιουργική επιμέλεια Τάκη Βαλάκου) και ήδη βρίσκεται από σήμερα στα βιβλιοπωλεία. Το βιβλίο προλογίζει ο ιστορικός Νίκος Ανδριώτης.

Ο γνωστός στους φιλίστορες, ερευνητής στρατιωτικής ιστορίας Αντιστράτηγος ε.α. (ΠΒ) κ. Στρατής Χαραλάμπους μετά από 10 χρόνια έρευνας και 20 χρόνια μελέτης , μας παρουσιάζει ένα βιβλίο 420 σελίδων, προϊόν μακράς κι επίπονης μελέτης ιστορικών αρχείων (ελληνικών, τουρκικών και διεθνών) αλλά και μιας εκτεταμένης βιβλιογραφίας πρωτοτύπων πηγών. Το βιβλίο συμπληρώνει παράρτημα με 10 χάρτες, σχεδιαγράμματα και στρατιωτικά κείμενα.

 

«Προσπάθησα, λέει ο Στρατής Χαραλάμπους για την προσπάθεια του που κατέληξε στο πολύτιμο ιστορικά πόνημα του, να ξεδιαλύνω τους ‘ιστορικούς μύθους και τις μισές αλήθειες’, που καταγράφηκαν στη ιστοριογραφία και στις δυο πλευρές του Αιγαίου και να ανακαλύψω τις αιτίες και τα σφάλματα, χωρίς ιδεολογικές ή άλλες προκαταλήψεις, που μας οδήγησαν να αποτύχουμε σαν Έθνος και Χώρα στη Μικρά Ασία και να οδηγήσουμε στον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού».

 

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί προδημοσίευση του εκδοθέντος -πλέον- βιβλίου με τίτλο “Μικρασιατική Εκστρατεία τα Βήματα προς την καταστροφή” και το είχαμε φιλοξενήσει στο Komotinipress καλύπτοντας τις εργασίες του Συνεδρίου που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή το οποίο είχε γενικό θέμα: «Μικρασία: Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων»

«Μικρασιατική Εκστρατεία. Από τον Εθνικό Διχασμό στην Καταστροφή»

Αρθρογράφος