Το πρωΐ Κουρμπάνι , το βράδυ ανθρωποθυσία – Διακομματική υποταγή στον προξενικό εσμό στην Χλόη

14 Ιουνίου 202200:54

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στη Θράκη η πλειοψηφία των μουσουλμάνων είναι σουνίτες, αλλά συναντάμε στους παραπάνω κυρίως χώρους – και όχι μόνο – αρκετούς Μπεκτασήδες, καθώς και ορισμένους Κιζηλμπάσηδες, γνωστούς και ως Αλεβίτες.

Ο ακριβής αριθμός των Μπεκτασήδων δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί, οπωσδήποτε δεν είναι μικρότερος των 2.500 και μεγαλύτερος των 3.500 κρίνοντας από τη συμμετοχή, την προσέλευσηκαι παρακολούθηση όλων των γιορτών τους, που γίνονται στη διάρκεια του χρόνου και σε διαφορετικά πάντα μέρη. Εξάλλου σημαντικός αριθμός Μπεκτασήδων κατοικεί σε αστικά κέντρα, πράγμα που δυσκολεύει τον ακριβή προσδιορισμό τους.

Για τη διευκόλυνση της θρησκευτικής τους λατρείας υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 325 λατρευτικοί οίκοι (235 τεμένη, 778 μετζίτια, πάνω από 50 τεκέδες και 305 νεκροταφεία).

Στη Θράκη γενικότερα, υπάρχουν περίπου 25 θρησκευτικές γιορτές των μπεκτασήδων, που γιορτάζονται σε διάφορα χωριά καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου στα Πομακοχώρια του Ν. Έβρου που αποτελούν ενότητα με τα Πομακοχώρια του Ν. Ροδόπης, όχι μόνο λόγω της κοινής καταγωγής των κατοίκων και των κοινών τους πολιτιστικών στοιχείων αλλά και λόγω της θρησκευτικής τους διαφοροποίησης από τους υπόλοιπους μουσουλμάνους.

Ως αμιγώς μπεκτασίδικα χωριά μπορούμε να αναφέρουμε τη Ρούσσα, το Γονικό, το Μικράκιο, το Μεσημέρι, τα Ουράνια, τον Κισσό, την Άνω και την Κάτω Καμπή, τη Χλόη, τον Πετρόλοφο, ενώ αρκετούς μπεκτασήδες συναντάμε και στα χωριά Μυρτίσκη, Χαμηλό , Γέρικο , Κόρυμβο.

Την τελευταία (τουλάχιστον) δεκαετία βλέπουμε τους μηχανισμούς του τουρκοπροξενικού συστήματος στην Θράκη να εφαρμόζουν το σχέδιο της “εθνοθρησκευτικής ομογενοποίησης και διεύρυνσης” δημιουργώντας “φίλιους χώρους” στο δρομολόγιο που συνδέει τους ν. Έβρου και Ροδόπης με την θρακική ενδοχώρα. Άλλωστε, αυτό είναι κι ένα απο τα δρομολόγια που ακολουθούν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών.

Την Κυριακή 13/6/2022 πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη Κουρμπάνι στη Χλόη με την συμμετοχή του γνωστού τουρκοπροξενικού θιάσου και την παρουσία άλλων θεσμικών και αιρετών.

Ανάμεσά τους και ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, που παραδοσιακά συμμετέχει στην συγκεκριμένη εκδήλωση, τον οποίον το βράδυ και διέγραψαν οι μηχανισμοί του Μουράτ Ομέρογλου με την ψήφο εκείνων που το πρωΐ έκανε μαζί του ναμάζι…

 

Στις φωτογραφίες που “ανέβασε” η επίσημη σελίδα του τουρκικού προξενείου στα μκδ φαίνονται οι ευνοούμενοι του Μουράτ Ομέρογλου, που συνοδεία υποπροξένου μετέβησαν στην Χλόη για να αποκτήσουν και την απαραίτητη λαοπρόβλητη εμπειρία.

Ξαφνιασμένοι κάποιοι εκ των παρισταμένων είδαν τον Φερχάτ Οζγκιούρ να προσπαθεί να ανακατέψει το περιεχόμενο στις χύτρες.Βέβαια , δεν ήταν μόνος του, αλλά συνοδευόταν από το κομματικό alter ego του κ. Ερντέν Χουσεΐν …

Σε άλλο πλάνο ο φιλόδοξος περιφερειακός σύμβουλος με βλέψεις για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ κ. Τζιχάν Ιμάμογλου, ο οποίος κι αυτός προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες (ίσως και τρεις) όπως και ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, με έντονες πολιτιικές και φιλοσοφικές ανησυχίες.

Δεν ξεχνάμε , βεβαίως, ότι ο κ. Τζιχάν Ιμάμογλου είναι ομοτράπεζος του Μουράτ Ομέρογλου, προέρχεται από την δημοτική παράταξη του Γ. Πετρίδη , εξελέγη μ ετον Χρ. Μέτιο και εχει δηλώσει κι αυτός τον θαυμασμό του και την στήριξη του στον Αλή Τσαβόυς και το ΚΙΕΦ ενώ η παρουσία του στα περιφερειακά συμβούλια δεν παράγει κάποιο συγκροτημένο έργο για την περιοχή. Παρ’όλα αυτά , συνάδελφοί του στο κόμμα της ΝΔ εκφράζουν την πεποίθηση ότι μπορεί με το σπαθί του να ξεχωρίσει…..

 

 

Χαρακτηριστική η φιγούρα του τουρκοψευδομουφτή Ιμπραήμ Σερήφ με το σαρίκι για να υποδηλώσει την παρουσία του σουνιτικού ισλάμ..Το βράδυ συναίνεσε κι αυτός στην καρατόμηση των ομοδόξων κι ομοτράπεζων του.

 

Το Προξενείο “καρατόμησε” τους Ιλχάν Αχμέτ και Οντέρ Μουμίν από το ΒΤΤΑ

Αρθρογράφος