Το Balkan Youth School ως όχημα διείσδυσης της Τουρκίας στα Βαλκάνια

20 Σεπτεμβρίου 202219:46

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η Προύσσα είχε την τιμητική της, απ’ό,τι φαίνεται, καθώς εκτός από την εκδήλωση των δυτικοθρακιωτών του BTTD, φιλοξένησε και την τελετή λήξης του επιδοτούμενου από την ΥΤΒ “Βαλκανικού Σχολείου Νέων”.

Οι ομόκεντροι κύκλοι της τουρκικής παρεμβατικότητας στα Βαλκάνια

Η πέμπτη περίοδος λειτουργίας του 5ου Balkan Youth School και του Balkan Youth Summit 2022 ολοκληρώθηκε με μία μεγαλοπρεπή τελετή σε ξενοδοχείο της Προύσσας (Bursa Almira Hotel) σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης 594 νέων σπουδαστών που εκπαιδεύθηκαν σε τομείς όπως η ιστορία, ο πολιτισμός και οι διεθνείς σχέσεις.

“Επιθετικές Δράσεις Ήπιας Ισχύος” της ΥΤΒ στα Βαλκάνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στην εκδήλωση

  • 1. το Βαλκανικό Σχολείο Νέων συνδέεται με 14 συλλόγους που αριθμούν 600 μέλη σε 7 χώρες.
  • 2. Μέσω της YTB έχουν δοθεί 10.000 υποτροφίες σε βαλκάνιους φοιτητές ενώ μέσω του Βαλκανικού Σχολείου έχουν παρακολουθήσει προγράμματα 4.000 σπουδαστές.
  • 3. Αυτή την στιγμή 800 Τούρκοι ενεργοί φοιτητές βρίσκονται για σπουδές στα Βαλκάνια ενώ 250 σπουδαστές από βαλκανικές χώρες σπουδάζουν με υποτροφίες στην Προύσσα.
  • 4. Να επισημανθεί ότι υπάρχει Τουρκική Ένωση Αποφοίτων σε 5 βαλκανικές χώρες που ενισχύουν τους δεσμούς με την Τουρκία εκδίδοντας περιοδικά, βιβλία ενώ με την στήριξη της ΤΙΚΑ αναπτύσσεται μία δέσμη δραστηριοτήτων για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ανά χώρα με την Τουρκία.
  • 5.Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην προσφάτως εκδοθείσα βιογραφία του Αχμέτ Σαδίκ η οποία και αποτελεί αντικείμενο μελέτης στα Βαλκάνια. Ανάλογο εκδοτικό εγχείρημα προετοιμάζεται και για τον Mümin Gençoğlu.

Οι “Γκρίζοι Λύκοι” κήρυξαν διπλωματικό πόλεμο στην Θράκη;

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Πρόεδρος του YTB κ. Abdullah Eren, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κόμματος AKΡ Bursa κ Hakan Çavuşoğlu, ο Αντιπρόεδρος του AKParty Bursa Atilla Ödünç, ο Δήμαρχος Μητροπολιτικού Δήμου Προύσας κ.Alinur Aktaş, ο δήμαρχος Osmangazi κ. Mustafa Dündar και φοιτητές με καταγωγή από τα Βαλκάνια που σπουδάζουν στην Προύσσα .

Στη διάρκεια των ομιλιών διετυπώθησαν αρνητικές αξιολογήσεις για την Ελλάδα και τον “επιθετικό ρόλο” της τώρα “που μετατρέπεται σε βάση στοχεύοντας την Τουρκία.”

Αρθρογράφος