Τί σχεδιάζει η Τουρκία στο Κοσσυφοπέδιο;

2 Απριλίου 202407:50

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από το καλοκαίρι του 2023 έγινε αντιληπτό και στους πλέον αδαείς ότι ο τουρκικός εθνικισμός συμπράττει με τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό στα Βαλκάνια μετατρέποντας την αποσχισθείσα σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου σε νεο-οθωμανικό προπύργιο.

Ο ρόλος του τουρκικού παράγοντα, ήδη από την εποχή του Ερμπακάν μέχρι σήμερα, στην απόσχιση και μετέπειτα ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου ήταν καθοριστικός και δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία ήταν η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που αναγνώρισε το “ανεξάρτητο Κόσοβο”.

Μαθήματα Διεθνούς Δικαίου: Κύπρος, Σερβία, Έβρος

Στην παρούσα φάση, η Τουρκία επιδιώκει και διεκδικεί στα Βαλκάνια μία ενεργή σχέση σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο εκμεταλλευόμενη τους ενδοευρωπαϊκούς συσχετισμούς και την επιλογή των ΗΠΑ να στραφούν προς τον Ειρηνικό, και με φόντο την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κοσσυφοπεδίου παρουσιάζουν μία θετική δυναμική στο όγκο των διμερών συναλλαγών με τις τουρκικές εξαγωγές να φθάνουν στα 610 εκ ευρώ με προοπτική να αγγίξουν το 1 δις στην προσεχή περίοδο.

Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη νότια σερβική επαρχία αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των στρατιωτών της KFOR και υπάρχουν περισσότεροι Τούρκοι στρατιώτες από Αμερικανοί στρατιώτες. Από το φθινόπωρο προγραμματίζεται ο νέος διοικητής της KFOR να είναι Τούρκος στρατηγός.Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ, από τους συνολικά 4.511 στρατιώτες της KFOR, οι 780 είναι από την Τουρκία, ενώ 679 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός των μελών της τουρκικής δύναμης της KFOR θα μπορούσε να φτάσει τους 1.000.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Πρίστινα προμηθεύεται αντιαρματικό σύστημα, οχήματα μάχης πεζικού, όλμους και οβίδες από την Τουρκία στο πλαίσιο του παράνομου σχεδίου στρατηγικού μετασχηματισμού του λεγόμενου των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου στις «Ένοπλες Δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου», η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2026, γεγονός που αποτελεί παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Στρατιωτικής-Τεχνικής Συμφωνίας.

Σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 και τη Στρατιωτική-Τεχνική Συμφωνία, μόνο η KFOR έχει εντολή για τις στρατιωτικές πτυχές της διατήρησης της ασφάλειας.

Για τις “Δυνάμεις Ασφαλείας Κοσόβου- KBS”, το σχέδιο προέβλεπε «πολυεθνικές μονάδες ασφαλείας» δυναμικότητας 2.500 ανδρών, στις οποίες θα είχαν ενσωματωθεί Αλβανοκοσοβάροι από τους ένοπλους σχηματισμούς της ανταρτο-τρομοκρατικής οργάνωσης του “Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου” με έλεγχο από την Δύση.

Οι “νέες” “Ένοπλες Δυνάμεις Κοσόβου” θα έχουν ως αποστολή”να προστατεύσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου, του λαού του και της περιουσίας του και να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου”.

Οι στρατιωτικές σχέσεις Τουρκίας-Κοσσυφοπεδίου επίσης παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται ότι “Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσόβου” έχουν προμηθευθεί Bajraktar TB2, αντιαρματικό σύστημα OMTAS, εμβέλειας έως 4500 m, οβίδες Boran 105 mm, μαχητικά οχήματα πεζικού Vuran 4×4, καθώς και όλμους ALKAR 120 mm. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των συστημάτων είναι ότι είναι κινητά, προορίζονται να δράσουν και στη συνέχεια να αλλάξουν θέση το συντομότερο δυνατό.

Προβλέπεται επίσης η αγορά 4 έως 6 ελικοπτέρων και ήδη έχουν σταλεί Αλβανοκοσοβάροι στην Τουρκία για εκπαίδευση στον χειρισμό ελικοπτέρων.

Επίσης, μία άλλη διάσταση της τουρκικής παρεμβατικότητας στο κατεχόμενο Κοσσυφοπέδιο, είναι αυτή της αλλοίωσης της εθνοθρησκευτικής – δημογραφικής πραγματικότητας στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι Goranci-Torbershi (οι Goranci είναι οι Πομάκοι του Κοσσυφοπέδιου και υπολογίζονται στους 15.000 περίπου ) αντιμετωπίζονται από την Πρίστινα ως Τούρκοι και χαρακτηριστική είναι η ανακήρυξη της τουρκικής γλώσσας στην Βόρεια Μιτρόβιτσα ως “παραδοσιακή γλώσσα”.

Τα παραπάνω σίγουρα δεν διαφεύγουν από το ελληνικό ΥΠΕΞ και την Ελληνική Κυβέρνηση, καλό είναι όμως να τα γνωρίζει και η κοινή γνώμη….

Ας μην ξεχνάμε και τις σχέσεις των Εγκαθέτων της Θράκης με την ελίτ του Κοσσυφοπεδίου

Ο Δήμαρχος Αρριανών συναντήθηκε με τον Μπιλάλ Ερντογάν στο Κόσοβο

Νέα Αριστερά Θράκης = ΚΙΕΦ/DEB= Τουρκικό Παρακράτος;

Ο εναγκαλισμός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ροδόπης με τον τουρκο-αλβανικό αλυτρωτισμό

“Μοντέλο Σρεμπρένιτσα” ετοιμάζει η τουρκο-αλβανική προπαγάνδα για την “Γενοκτονία των Τσάμηδων”

Αρθρογράφος