Θα έχει ο κ. Μουράτ Ομέρογλου την τύχη του Μ. Σαρνίτς;

18 Μαΐου 202207:24

Θα έχει ο κ. Μ. Ομέρογλου την τύχη του Μ. Σαρνίτς; – Οι επιλογές του τον οδηγούν σε πρόωρη “συνταξιοδότηση” ή σε “διπλωματικό ψυγείο” στην Μογγολία!

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα συγκλίνουσες πληροφορίες παρουσίαζαν διπλωματικούς κύκλους στην Άγκυρα, αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη και παρατηρητές στην Θράκη να αμφισβητούν τις μεθόδους του Γενικού Προξένου Κομοτηνής και τις επιλογές προσώπων που κάνει.

Άγνωστο από που αντλεί δύναμη και σιγουριά, συμπεριφέρεται , όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει, ως ένας ανθυποΰπατος, διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή της περιοχής και την αρμονική συνύπαρξη των σύνοικων στοιχείων.

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολοθήσει κανείς, από εδώ και πέρα, την τύχη που έχουν οι χειρισμοί του κ. Μουράτ Ομέρογλου για να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα, ιδιαίτερα μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα αποτελεσματα για την κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Στα 10 ονόματα που εξελέγησαν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την ΑΜΘ , περιλαμβάνονται 5 άνδρες και 5 γυναίκες λόγω ποσόστωσης και, εξ’ αυτών, 2 μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας, επίσης με ποσόστωση. Η ακριβής σταυροδοσία των 24 υποψηφίων στην περιοχή και στην Ροδόπη ,και η οριστικοποίηση των νέων μελών της ΚΕ, θα γίνει με την επίσημη ανακοίνωση την Τρίτη από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Αναλυτικά τα 10 μέλη που εκλέγονται (αλφαβητικά) σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι:

 1. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ (Ξάνθη)
 2. ΓΚΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (Έβρος)
 3. ΚΑΛΕΣΗ ΕΛΙΖΑ (Έβρος)
 4. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Δράμα)
 5. ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Ροδόπη)
 6. ΜΟΡΦΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (Καβάλα)
 7. ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Καβάλα – Προοδευτική Συμμαχία)
 8. ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ (Δράμα – Προοδευτική Συμμαχία)
 9. ΧΑΡΙΤΟΥ ΤΑΚΗΣ (Ροδόπη)
 10. ΧΩΜΑΤΑ ΖΩΗ (Καβάλα)

Για την Ροδόπη τα αποτελέσματα αυτά έχουν μεγάλη σημασία (εκτός από την προφανή πολιτική σημασία των δημοκρατικών εσωκομματικών διαδικασιών) και για τους ακόλουθους λόγους:

 • 1. ΔΕΝ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΤΡΟΦΙΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ κ. Φερχάτ Οζγκιούρ, ο οποίος και γνώρισε ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ
 • 2.ΗΤΤΗΘΗΚΕ ο μηχανισμός των τουρκοφρόνων του Προξενείου, καθώς είχαν στήσει ολόκληρο σχέδιο για την εκλογή του κ. Φερχάτ Οζγκιούρ.
 • 3. Έμεινε εκτος ΚΕ ο κ. Χουσεΐν Ζεϋμπέκ, ο οποίος ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΩΝ του κ. Μουράτ Ομέρογλου δεν έθεσε υποψηφιότητα για να πριμοδοτήσει τον εκλεκτό του Προξένου από τον Ίασμο Ροδόπης
 • 4. Εμφανής η απουσία συντονισμού των τουρκοφρόνων. Μπορεί στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ να χαίρονται που από την Ροδόπη συμμετείχαν 900 άτομα στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά δεν μας λένε πώς στήθηκαν εκλογικά κέντρα σε μειονοτικούς οικισμούς με “δοτούς” ψηφοφόρους και με αδιαφανείς διαδικασίες κάτι που όμως ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ τον κ. Οζγκιούρ Φερχάτ.
 • 5.ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ διακρίνουν τον κ. Φερχάτ Οζγκιούρ , ο οποίος εκτός από το να φωτογραφίζεται και να κάνει δηλώσεις με αυτάρεσκο ύφος δεν εκμεταλλεύθηκε την δύναμη που απέκτησε μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες στον Ίασμο για να δημιουργήσει δικούς του οργανωτικούς πυρήνες στην περιοχή.
 • 6.Τα αποτελέσματα για την ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν την αρχή για νέους εσωτερικούς ανταγωνισμους στον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης καθώς θα κληθούν τα μέλη του να εκλέξουν νέο συντονιστή αφού η κ. Αγγελική Κουγιουμτζόγλου θα έχει το ασυμβίβαστο. Είναι σίγουρο ,λοιπόν, ότι το τουρκικό Προξενείο θα προωθήσει πρόσωπο της ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ του κ. Μουράτ Ομέρογλου για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, επιβάλλοντας τον αρεστό τους σε μία λογική κομματικού πραξικοπήματος!
 • 7. Μετά ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΡΑΠΙΣΜΑ που δέχθηκε ο μηχανισμός των τουρκοφρόνων του Προξενείου μήπως θα πρέπει ο κ. Τάκης Χαρίτου αλλά και τα άλλα τοπικά μέλη τουΣΥΡΙΖΑ να γίνουν πιο ενεργητικοί και πιο δυναμικοί αντιδρώντας στα υπόγεια deal(s) της Κουμουνδούρου με τον Τούρκο Πρόξενο και ν’αφήσουν τους χορούς και τα πανηγύρια σε ραχούλες και  ποτάμια;
 • 8. Άραγε,θα ενημερωθεί ο κ. Αλεξης Τσίπρας για τις μεθοδεύσεις των συντρόφων του στην Θράκη που τον κουβάλησαν μέχρι τον Ίασμο κατά την προηγούμενη περιοδεία του;
 • 9. Θα καταλαβει ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης πώς το τουρκικό προξενείο παρεμβαίνει στην τοπική πολιτική σκηνή; (για να μην ξαναθυμίσουμε την υπόθεση Μπουρχάν Μπαράν και όλες τις φαιδρότητες που αναγκάζεται ο ίδιος , σοβαρός άνθρωπος,να πει και να κάνει για αγνωστους μέχρι στιγμής λόγους)
 • 10.Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ κι αυτό φάνηκε στα τελικα αποτελέσματα. Ανεξάρτητα από τις πιέσεις που άσκησε το παραερντογανικό παρακράτους που δρα στην Θράκη, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο (για όποιον θέλει να το αποκωδικοποιήσει) προς ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ στην Αθήνα.

Αν συνεχίσει κατ’αυτόν τον τρόπο ο κ. Μουράτ Ομέρογλου, το σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του κ. Μουσταφά Σαρνίτς, ο οποίος βρέθηκε στην Μογγολία μετά την “επιτυχημένη θητεία” του στην Θράκη και προήχθη στον βαθμό του Πρέσβη.  (στην φωτό τον βλέπουμε να πίνει νερό από την οθωμανική κρήνη του Sultan Abdul Hamid II)

Αρθρογράφος