Σκηνικό προβοκάτσιας με fake news στήνει στην Θράκη ο Μουράτ Ομέρογλου

27 Αυγούστου 202221:38

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας από την Ξάνθη xanthidaily.gr 16χρονος μουσουλμάνος  υπέστη βαρύ τραυματισμό αφού έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από 6-7 άτομα μέλη 20μελούς ομάδας αγοριών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ρατσιστικής βίας . Ο αιμόφυρτος νεαρός μεταφέρθηκε από τους οικείους του στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. (Άγρια συμπλοκή στην Παλιά Ξάνθη-Ομάδα 20 αγοριών έδειρε άσχημα και έστειλε στο Νοσοκομείο 16χρονο μουσουλμάνο.)

Σχεδόν ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση του περιστατικού, ο κ.Χουσεΐν Μπαλτατζή (Πρόεδρος ΣΕΜ και εγκάθετος του τουρκικού προξενείου) με ανάρτησή του βιάσθηκε να δημιουργήσει εντυπώσεις στήνοντας σκηνικό προβοκάτσιας στοχοποιώντας την Πολιτεία και τον Τύπο (να θυμήσουμε ότι είναι ο Νο 7 διώκτης της ελευθεροτυπίας κι ελεύθερης έκφρασης στην Θράκη).

 

Την ίδια στιγμή ο τουρκόφωνος μειονοτικός τύπος μετέδωσε την είδηση, αναπαράγοντας την αρχική πηγή δημοσίευσης χωρίς περαιτέρω σχολιασμό ή να υιοθετεί το σκεπτικό Χουσεΐν Μπαλτατζή.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, διαπιστώθηκε μία σχετική κινητικότητα κοινοποιήσεων και σχολιασμών μέχρι τη στιγμή που είχαμε “αναβάθμιση” της προξενικής παρέμβασης του Μουράτ Ομέρογλου, μέσω των “υπαλλήλων” του οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν , όπως προκύπτει και από τις επισυναπτόμενες αναρτήσεις, κι ακολούθησε μία δεύτερη φάση επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του συμβάντος στοχοποιώντας τύπο, δημοσιογράφους και Πολιτεία.

Το Komotinipress επικοινώνησε με συναδέλφους δημοσιογράφους στην Ξάνθη αλλά και με αστυνομικές πηγές από τις οποίες προκύπτει ότι:

  •  1. Το ΑΤ Ξάνθης ενημερώθηκε από το ΤΕΠ ΓΝ Ξάνθης για      περιστατικό ξυλοδαρμού.
  • 2. Το συμβάν έλαβε χώρα στις 21.30 της 26/8/2022 στην Παλιά Αγορά της πόλης και στο οποίο ενεπλάκησαν 3 νεαρά άτομα και 1 ημεδαπός μουσουλμάνος ο οποίος υπέστη απλές σωματικές βλάβες. Ο νεαρός προσήλθε με την μητέρα του στο νοσοκομείο.
  • 3. Η μητέρα του 16χρονου θύματος προσήλθε στο ΑΤ μαζί με τον παθόντα νεαρό γιο της που έλαβε εξιτήριο και υπέβαλε μήνυση. Ο παθών δεν προσδιόρισε άτομα, ούτε αναγνώρισε κάποιους από τους δράστες.
  • 4. Από την καταγγελία του παθόντος δεν προκύπτει ότι υπήρχε οργανωμένη ομάδα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ρατσιστικής ή εθνικιστικής βίας, πιθανόν να ήταν συνομήλικοί αλλά δήλωσε ότι δεν τους αναγνωρίζει.
  • 5. Σε σχετικό ερώτημά μας, προκύπτει ότι “δεν υπάρχει καμία παράλειψη από πλευράς Πολιτείας και δεν συνηθίζεται να εκδίδεται ανακοίνωση για τέλεση συμβάντων, αφού αυτό είναι” προνόμιο κι έργο” των δημοσιογράφων. Η Ελληνική Αστυνομία προβαίνει σε ανακοινώσεις ότι φέρνει εις πέρας την αποστολή της κι όχι για να δείξει ότι κάτι κάνει¨δήλωσε στο Komotinipress υψηλόβαθμος αξιωματικός.
  • 6.Η ΕΛ.ΑΣ. από την στιγμή που ενημερώθηκε ενήργησε άμεσα όπως πράττει σε ανάλογες περιπτώσεις και βάσει των προβλεπομένων από το νόμο διαδικασιών.
  • 7.Αμέσως μετά την καταγγελία του συμβάντος από τον παθόντα προέβη στις προβλεπόμενες ενέργειες με την σύνταξη δικογραφίας προς αναζήτηση και ταυτοποίησηη των δραστών.
  • 8.Πρόκειται για περιστατικό με απλές σωματικές βλάβες και είναι μία υπόθεση σε εξέλιξη.

Ο κ. Χουσεΐν Μπαλτατζή δικαιολογείται διότι είναι γιατρός, αλλά ο κ. Αχμέτ Καρά που είναι δικηγόρος (και Νο17 διώκτης της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης έκφρασης στην Θράκη, αλλά και μόνιμος συκοφάντης της Ελληνικής Πολιτείας) θα μπορούσε να ενημερωθεί αρμοδίως και να μην διαδίδει fake news διασπείροντας διχαστικό λόγο στην Θράκη.

 

Πιο ήπια ήταν η προσέγγιση του βουλευτή Ξάνθης (ΚΙΝ.ΑΛ) Μπουρχάν Μπαράν (Νο 3 διώκτης της ελεύθερης έκφρασης στην Θράκη) που με ανάρτησή του τηρεί τις αποστάσεις από τους προαναφερθέντες αφήνοντας όμως κι αυτός υπονοούμενα για εθνικιστική βία “ανάμεσα στις δύο κοινότητες”.

Αρθρογράφος