Συνάντηση ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης με την κ. Μαίρη-Μαριγούλα Κοσμίδου

14 Σεπτεμβρίου 202306:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης κ. Βαγγέλης Λαφτσής με την Αναπλ. Περιφερειακή Διευθύντρια ΠΔΕ ΑΜΘ Μαίρη-Μαριγούλα Κοσμίδου.

Πρέπει να επισημανθεί η ιδιαίτερη ευαισθησία της κ. Μαρ. Κοσμίδου σε θέματα ειδικής αγωγής με την ίδια να καταβάλλει διαχρονικά, από όποια θέση κι αν υπηρέτησε στην εκπαίδευση, τεράστιες προσπάθειες για την επίλυση προβλημάτων και ικανοποίηση δικαίων αιτημάτων μαθητών. γονέων κι εκπαιδευτικών.

Από τον κ. Βαγγέλη Λαφτσή ετέθησαν θέματα που απασχολούν γονείς και μαθητές του Ν. Ροδόπης και διερευνήθηκαν δυνατότητας περαιτέρω συνεργασίες προς όφελος των μαθητών και των οικογενειών τους, μελών ή μη του Συλλόγου, με ιδιαίτερη έμφαση στα τρέχοντα ζητήματα που έχουν προκύψει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Ένα από τα πλέον ακανθώδη θέματα αφορά στις παράλληλες στηρίξεις και τα κενά σε ειδικό προσωπικό που υπάρχουν σε Αβάθμια και Ββάθμια εκπαίδευση καθώς έχουμε 45 κενά στην κατηγορία ΠΕ70ΕΑΕ (παράλληλες) και 25 κενά στην κατηγορία ΠΕ25 (σχολικοί νοσηλευτές) . Η κ. Μαρ. Κοσμίδου αναφέρθηκε στην σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας η οποία ορίζει ότι σε κάθε τμήμα που μπορεί να υπάρχουν περισσότερες της μίας διάγνωσης, ένας θα είναι ο εκπαιδευτικός που θα στηρίζει τα παιδιά και επιπλέον οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης αν υπάρχουν ανάγκες θα στηρίζουν μαθητές και όμορων σχολείων! Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά και αναμένεται να πληρωθούν με την επόμενη φάση διορισμών με την ίδια να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στο ζήτημα των νοσηλευτών. εγγραφο ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ
2. Ο κ. Βαγγέλης Λαφτσής επανέλαβε το αίτημα του Συλλόγου για την πλήρη κάλυψη των κενών και τόνισε τις επιτακτικές ανάγκες στελέχωσης των Σχολικών Μονάδων με μόνιμους Σχολικούς Νοσηλευτές και την ενδυνάμωση του θεσμού του Σχολικού Νοσηλευτή. Ο Δ.Α.Δ.Α.Α τόνισε το πάγιο αίτημα των μελών του και της κοινωνίας για μία παράλληλη στήριξη σε κάθε μαθητή με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Μας βρίσκει αντίθετους -τόνισε ο κ. Βαγγέλης Λαφτσής- η χρόνια τάση να μοιράζεται μία παράλληλη όχι μόνο σε μία τάξη αλλά και σε δύο και τρία σχολεία. Έτσι ούτε ο καθηγητής παράλληλης μπορεί να κάνει την δουλειά του ούτε ο μαθητής να βελτιωθεί. Επίσης αναφέρθεκε ότι η παράλληλη είναι για να βοηθά και στην κοινωνικοποίηση των μαθητών και έτσι έρχεται και η συμπερίληψη. Αλλιώς συμπερίληψη με το παιδί στην άκρη της αυλής του σχολείου δεν γίνεται.
3. Για την δυσλειτουργία που προέκυψε στο ΕΕΕΕΚ Υφαντών (έχουν καλυφθεί οι πρώτες 3 διδακτικές ώρες με τους μαθητές να μην μπορούν να μείνουν στον χώρο του σχολείου πέραν της 11.00 πμ) η κ. Μαρ. Κοσμίδου ενημέρωσε τον Σύλλογο ότι καταβάλλεται από μέρους της κάθε δυνατή προσπάθεια για άμεση κάλυψη των κενών. Είχε ήδη προγραμματισθεί τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους φορείς εντός της ημέρας.
4. Θετική είναι η εικόνα για την φετινή λειτουργία του ΕΝΕΕΓΥΛ – Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής στην Μελέτη που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο νομό μας και για αυτό το λόγο προτείνεται και η λύση της μετεγκατάστασης όλων των ειδικών εκπαιδευτικών δομών σε έναν ενιαίο χώρο εντός πόλης.
5. Ο κ. Βαγγέλης Λαφτσής ενημέρωσε την κ. Μαίρη-Μαριγούλα Κοσμίδου για τις δράσεις του Συλλόγου και τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει η ΔΑΔΑΑ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εκδήλωση της 22-23/9/2023, στα πλαίσια της εβδομάδας Σωματικής και Ψυχικής Υγείας που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ στο Μέγαρο, Ο Δ.Α.Δ.Α.Α μαζί με την VR Planet θα στήσουν τρείς σταθμούς εικονικής πραγματικότητας, όπου όποιος επιθυμεί θα φοράει μια κάσκα και θα βιώνει πώς είναι να είσαι αυτιστικός σε περιβάλλον σχολικής τάξης, δημόσιας συγκοινωνίας και καφετέριας. Η πρόσκληση αφορά και τους δασκάλους και καθηγητέςγια να βιώσουν από πρώτο χέρι πώς είναι να είσαι αυτιστικός και θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς.
6. Για ακόμη μία φορά η κ. Μαρ. Κοσμίδου μοιράσθηκε τους προβληματισμούς του Συλλόγου και πρότεινε την συνδιοργάνωση ημερίδας ΔΑΔΑΑ-ΠΔΕ ΑΜΘ ενώ καταληκτικά γνωστοποίησε πως όλα τα προαναφερθεντα προβλήματα είχαν παρουσιασθεί και στην (προχθεσινή) συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας στην Αλεξανδρούπολη

Αρθρογράφος