Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – 97 νέα κρούσματα, 29 στην Π.Ε. Ξάνθης

8 Ιουνίου 202022:25

Σήμερα ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου).

Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες ώρες σε Κοζάνη, Λαμία, Θήβα και Τρίπολη.

Ειδικότερα, στη Λαμία, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο ένας 86χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος επέστρεψε από την Αμερική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αρνητικός στον πρώτο έλεγχο και είχε τεθεί σε κατ’ οίκον προορισμό, ωστόσο 10 ημέρες μετά εμφάνισε συμπτώματα.

Στη ΜΕΘ Λαμίας νοσηλεύεται και η κόρη του, ενώ η σύζυγός του και ο 27χρονος εγγονός του, νοσηλεύονται με κορωνοϊό, αλλά με ήπια συμπτώματα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.

Έχει γίνει ιχνηλάτηση στην περιοχή της Αταλάντης, όπου κινούταν ο 27χρονος εγγονός του.

Στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, νοσηλεύεται εδώ και δυο ημέρες ένας 66χρονος άνδρας, ο οποίος επέστρεψε από την Τσεχία. Εμφάνισε συμπτώματα 10 ημέρες μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και βρισκόταν σε απομόνωση στο σπίτι του.

Στην Κοζάνη, δυο άνδρες διαγνώστηκαν θετικοί με χαμηλό ιικό φορτίο και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα γύρω στα 55 που εργάζεται στην Πρέβεζα, ενώ ο δεύτερος είναι νεαρός οπλίτης που πήγε να εξεταστεί αφού ενημερώθηκε ότι ήρθε σε επαφή με κρούσμα.

Στην Τρίπολη, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας 63 ετών, τρόφιμος σε ψυχιατρική κλινική, μεταφέρθηκε με πυρετό στο νοσοκομείο Τρίπολης και διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίο, ωστόσο δεν νοσεί σοβαρά.

Γίνεται ιχνηλάτηση και έλεγχος των ασθενών και του προσωπικού στην κλινική.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι στο νοσοκομείο Θήβας, 12 υγειονομικοί έχουν μπει σε καραντίνα, καθώς ήρθαν σε επαφή με ασθενή που είναι θετική στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υγειονομικοί δεν έχουν συμπτώματα και θα κάνουν ξανά τεστ σε τρεις ημέρες. Η γυναίκα που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό έχει μεταφερθεί και νοσηλεύεται  στο Θριάσιο.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί.

Οι πρώτες πληροφορίες από την Ξάνθη μπορούν να χαρακτηρισθούν ως αναμενόμενα ανησυχητικές  αν κι εκτός από τον ανακοινωθέντα διψήφιο αριθμό κρουσμάτων απουσιάζουν αρκετές άλλες πληροφορίες ως προς την ταυτότητα του δείγματος και την γεωγραφική κατανομή.

Ωστόσο η ταυτοποίηση των θετικών δειγμάτων με συμπολίτες μας που κινούνται στις λεγόμενες κλειστές πληθυσμιακές ομάδες (δικαστήρια, σχολεία, κοκ)  και οι ενδείξεις για την γεωγραφική προέλευση των πρώτων θετικών δειγμάτων συνθέτουν την εικόνα για την επιδημιολογική ταυτότητα του Ν. Ξάνθης και υποδεικνύουν και τα λάθη που έγιναν εξ’αρχής.

Μεγάλος ο προβληματισμός που επικρατεί στην Ξάνθη και από την “ανεξέλεγκτη” είσοδο των τουριστών από την Βουλγαρία.

Τέλος, αρκετά έχει συζητηθεί η περίπτωση μιας γυναίκας από το Δήμο Μύκης, που ενημερώθηκε ότι είναι θετική σε τεστ που έγινε πριν τη μαζική δειγματοληψία και υποστηρίζει – σε ανάρτησή της στο FB- ότι προσέφυγε σε ιδιωτικό διαγωνιστικό κέντρο και παρουσιάζει αρνητικό αποτέλεσμα

Όπως επισημαίνεται στο  Komotinipress από ιατρικές πηγές “για την αξιοπιστία του αποτελέσματος, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος λήψη του δείγματος. Αν δηλαδή πάρθηκε δείγμα από τον στοματοφάρυγγα και απο τον ρινοφάρυγγα και όχι απλά από την ρινική κοιλότητα.Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γίνει επανάληψη δείγματος από τα κρατικά εργαστήρια.”

 

Αρθρογράφος