“Συμμαχία Ευαισθητοποίησης κι Ενημέρωσης” από επτά Συλλόγους ΑμεΑ της Ροδόπης στην Κομοτηνή

3 Δεκεμβρίου 202317:21

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μέλη επτά συλλόγων και σωματείων ΑμεΑ πραγματοποίησαν εκδήλωση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα Άτομα με Αναπηρία που συνδιοργάνωσε το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ροδόπης και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στην Πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή από τις 10.00π.μ. έως τη 13.30μ.μ..

Οι Σύλλογοι που έλαβαν μέρος είναι οι εξής:

Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ροδόπης
Σύλλογος “Περπατώ”
Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης “Άγιοι Θεόδωροι”
Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger (ΔΑΔΔΑ)
Σύλλογος Διαβητικών Ροδόπης “Γλυκός Κόσμος”
Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Ροδόπης “Δύναμη Ψυχής”
Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Σκοπιανός ως εκπρόσωπος των φορέων του αναπηρικού κινήματος στην περιοχή ανέγνωσε το βασικό κείμενο της διακήρυξης για τη Νέα Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τονίζοντας: “Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε σε αυτή την εποχή των πολυ- κρίσεων, μετά τη πολυετή οικονομική κρίση, μετά την πανδημία, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης,στον καιρό της ακρίβειας και του ακραίου πληθωριστικού κύματος, της κλιματικής αλλαγής, των έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων, των πολέμων στη γειτονιά μας.Συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστεγια να μην οδηγηθούμε στο κοινωνικό περιθώριο και για μια ζωή με αξιοπρέπεια.”

Διακήρυξη της ΕΣΑμεΑ για την 3η Δεκέμβρη 2023, Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Νέα Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Π.Ε. Τυφλών κ.Μποζ Ερσίν που αναφέρθηκε στον αγώνα που δινει η Ένωση Τυφλών για τα άτομα με προβλήματα όρασης με βασικό στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων, την αναγνώριση του δικαιώματος των ΑμεΑ σε θέματα όπως οι σχέσεις, η οικογένεια, η μόρφωση, η πλήρης εργασιακή και κοινωνική ένταξη, η καταπολέμηση των διακρίσεων και του αποκλεισμού, την συμμετοχή των ΑμεΑ στην πολιτική ζωή και γενικότερα την ισότιμη παρουσία τους σε όλους τους τομείς της ζωής.Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο Παράρτημα της Π.Ε. Τυφλών Θράκης στην Κομοτηνή.

Εγκαινιάσθηκε το Παράρτημα της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών στην Κομοτηνή

Ο Νίκος Αρβανίτης ως μέλος του ΔΣ του ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης επισημαίνοντας την απουσία επισήμων και λοιπών αρμοδίων από την εκδήλωση, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο τα άτομα με ΔΑΦ-ΝΑΔ όσο και οι οικογένειές τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δυσκολίες προσαρμογής και πρόσβασης που έχουν τα άτομα με αυτισμό στην Κομοτηνή, η οποία ακόμη κι αν θεωρείται από κάποιους “προσβάσιμη” για άτομα με διακριτές αναπηρίες , δεν είναι φιλόξενη για τα άτομα με τις αόρατες αναπηρίες.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην απουσία υποδομών ΑμεΑ στα σχολεία της Κομοτηνής (ράμπες κλπ).

Ο Σελήμ Ισά και η ΔΕΜΠ Κομοτηνής στηρίζουν διαρκώς τα άτομα με αναπηρία στην Ροδόπη

Το πλούσιο ενημερωτικό υλικό της εκδήλωσης προσέλκυσε τους διερχομένους ενώ αθρόα ήταν και η προσέλευση στα ενημερωτικά τραπέζια των συλλόγων. Ιδιαίτερα εύστοχος με τις παρεμβάσεις του ο γνωστός Ιατρός-Γενικός Χειρουργός του ΣΓΝ Κομοτηνής κ. Δημήτριος Μπαμπαλής που συμμετείχε στην ενημερωτική ομάδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Φίλων Ροδόπης “Δύναμη Ψυχής” και όχι μόνον για θέματα ιατρικής φύσεως, αλλά και για τα προβλήματα πολιτικών υγείας που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

Αρθρογράφος