Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδας (video+ηχητικό)

13 Μαΐου 202009:36

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Δευτέρα 11/5 κάνοντας αναφορά στις διάφορες (νέες) πτυχές του υβριδικού ελληνοτουρκικού πολέμου είχαμε εγκαίρως τονίσει” ότι υπάρχουν ενδείξεις πώς μέσω των social media βρίσκονται εν εξελίξει ανθελληνικές εκστρατείες από ΜΚΟ με αποδέκτες μετανάστες και πρόσφυγες και που σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν ως “εντολοδότες” για την πρόκληση επεισοδίων σε δομές προσφύγων στην ελληνική ενδοχώρα” . Τα υποκείμενα αυτά επεισόδια, έχουν -συνήθως- ως αφορμή την διαμαρτυρία για την καθυστέρηση στις εγκρίσεις των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλλει εδώ και μήνες, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Την Τρίτη 12/5 στις 10.30 (περίπου) σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν φιλοξενούμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας,  και είχαμε τον τραυματισμο ενός αστυνομικού από τα αντικείμενα που απέρριψαν οι διαβιούντες στη δομή. Να τονίσουμε ότι οι ανήλικοι λαθρομετανάστες από διάφορες χώρες, φώναζαν ότι έχουν περάσει ακόμα και 8 μήνες και δεν διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις τους για να φύγουν από το ΚΥΤ Φυλακίου να και βρεθούν σε άλλα μέρη της Ελλάδας ελεύθεροι, αφού εγκριθούν φυσικά οι αιτήσεις τους ασύλου.Στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ πάντως, το δεύτερο Κέντρο Κράτησης του χωριού, δεν υπήρξε ανάλογη ένταση και κανένα πρόβλημα, αλλά όλη η τεράστια αναστάτωση και οι καταστροφές προκλήθηκαν στο ΚΥΤ.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα ανηλίκων που κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης του χωριού της Ορεστιάδας έκανε την αρχή, σπάζοντας και καταστρέφοντας γραφεία και άλλες λυόμενες κατασκευές και πετώντας τα. Ακολούθησαν φωτιές που προκάλεσαν μεγαλύτερη αναστάτωση και αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν από τους αστυνομικούς και διμοιρίες των ΜΑΤ που κατέφθασαν για να επιβάλλουν την τάξη.Αφού προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και βανδαλισμούς οι φιλοξενούμενοι μετανάστες απέρριψαν ηλιακούς θερμοσίφωνες και πλυντήρια, καροτσάκια και στρώματα .

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκε ένας επιπόλαιος τραυματισμός αστυνομικούπό τα αντικείμενα που απέρριψαν οι διαβιούντες στη δομή. Μετά από ισχυρή αστυνομική παρέμβαση κατεστάλη η εξέγερση και στον χώρο παρενέβησαν δυναμεις του Πυροσβεστικού Σώματα για την κατάσβεση μικρών εστιών φωτιάς.Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που δημοσιεύει το thraki Νεα, ο χώρος του ΚΥΤ έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Από ηλιακούς θερμοσίφωνες και πλυντήρια, μέχρι και καροτσάκια και στρώματα βρίσκονται διάσπαρτα και διαλυμένα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη περιγραφή του συμβάντος από τον κ. Χρ. Γιαλαμά, Πρόεδρο Συνοριοφυλάκων Έβρου.

Ο πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου κ. Γιαλαμάς Χρυσοβαλάντης επισήμανε στο Evrospress.gr πως η λειτουργία του ΚΥΤ Φυλακίου είναι “προβληματική”, επειδή «παρόλο ότι το άρθρο 15 του Ν.4375/2016 ορίζει ότι η Ελληνική Αστυνομία τη μόνη ευθύνη που έχει αφορά την φύλαξη των εγκαταστάσεων και την εξωτερική φρούρηση αυτών, παρόλα αυτά το αστυνομικό προσωπικό  διατίθεται στην φρούρηση των διοικητικών κρατουμένων στο εσωτερικό του Κ.Υ.Τ..

“Το ΚΥΤ Φυλακίου πρέπει είτε να ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Μετανάστευσης, είτε αποκλειστικά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ειδάλλως πρέπει να ανατεθεί η φύλαξη εσωτερικών χώρων του ΚΥΤ σε ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security)”, τόνισε ο κ. Γιαλαμάς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυτή την περίοδο στο ΚΥΤ Φυλακίου, φιλοξενούνται περίπου 200 άτομα, στην πλειοψηφία τους ανήλικοι, ενώ πρόσφατα μεταφέρθηκαν και μετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν στην ΑΜΘ. Η χωρητικότητα ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης)είναι 200 άτομα, και το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης) 300.

Επίσημη ανακοίνωση ακόμη δεν έχει εκδοθεί ενώ δεν έχει καταγραφεί η επίσημη αντίδραση και του Δημάρχου Ορεστιάδας κ. Β. Μαυρίδη όπως και άλλων αρμοδίων της περιοχής.

Να υπενθυμίσουμε ότι προσφάτως είχε επισκεφθει την Ορεστιάδα και ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. κ . Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος και ανέπτυξε σε τοπικούς παράγοντες τα σχέδια της Πολιτείας για τα κέντρα υποδοχής του Φυλακίου και αναμένεται “η ωριμότητα της κατάλληλης χρονικής στιγμής για τέτοιου είδους ανακοινώσεις”

Να επισημανθεί ότι ο κ. Ηλίας Ακίδης Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ορεστιάδας. είχε προσφάτως μεταφέρει την ανησυχία των αστυνομικών που υπηρετούν στις συγκεκριμένες δομές για τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται οι αστυνομικοί στις μεταγωγές παράνομων μεταναστών κυρίως καθώς όπως δήλωσε δεν πραγματοποιούνται στους κρατουμένους ιατρικοί έλεγχοι για τον Covid-19. Ο κ. Ακίδης μίλησε για την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων που θα προστατεύουν τόσο τους αστυνομικούς όσο και τους μετανάστες του ΠΡΟΚΕΚΑ στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες, από κάποιο πιθανό κρούσμα και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν ενώ μίλησε για τις τελευταίες 3 μεταγωγές προς το ΠΡΟΚΕΚΑ που αφορούν 12 και 18 άτομα.

Δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες και ανακοινώσεις από επισήμους φορείς κι αρμοδίως για το περιστατικό ενώ “σιγή ιχθύος” τηρείται και από τους άλλοτε λαλίστατους εκπροσωπους πολυδιαφημιζόμενης ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

(πηγή:komotinipress, evrospress, thrakinea, enachannel,radioevros)

 

Αρθρογράφος