Στο πνεύμα του παντουρκισμού η επίσκεψη Μ. Σεντόπ στην Β. Μακεδονία

26 Σεπτεμβρίου 202210:15

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας κ. Μουσταφά Σεντόπ ο οποίος συνοδευθείς από Τούρκους βουλευτές μετέβη οδικώς στν πρώην ΠΓΔΜ/Β. Μακεδονία με ενδιάμεση στάση την Θράκη (Κομοτηνή, Ξάνθη).

Στην Στρώμνιτσα μετέβη ο κ. Μ. Σεντόπ

Σημαντικός σταθμός του κ. Μουσταφά Σεντόπ μετά την Στρώμνιτσα ήταν το χωριό Κότσαλι στα ανατολικά της Χωρας στις παρυφές του όρους Blacgovica, όπου ζουν Γιουρούκοι ήδη απο τον 14ο αιώνα μετά την εισβολή και επικράτηση των Οθωμανών τον 14ο αιώνα. Η κοινότητα των Γιουρούκων στο Κότσαλι έχει διατηρήσει τα περισσότερα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της τοπικής κουλτούρας τους και παρουσιάζουν εξαιρετικό λαογραφικό κι εθνογραφικό ενδιαφέρον.

Η επίσκεψη και η αναφορά στους Γιουρούκους των Βαλκανίων από το Νο2 Τούρκο κρατικό αξιωματούχο, πρέπει να συνδεθεί με την στρατηγική της εθνογεωγραφικής και εθνοθρησκευτικής διεύρυνσης που επιχειρεί ήδη από την εποχή του δόγματος Νταβούτογλου η Τουρκία.

Ειδικά με το ζητημα των Γιουρούκων, από το 2015 θεσμοθετήθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Γιουρούκων στην Αττάλεια. Το 2016 συμμετείχαν στην Πλατεία Τζουμχουριέτ και στο πάρκο Καρααλίογλου σύλλογοι Γιουρούκων από το Αζερμπαϊτζάν, την τότε ΠΓΔΜ, την Αλβανία, το Κόσοβο, το Καζακστάν, το Νταγεστάν και από 60 σχεδόν νομούς της Τουρκίας.

Με αφορμή την παρουσία των Γιουρούκων στα Βαλκάνια, αναπτύσσεται και η δράση Διεθνούς Οργανισμού Πολιτιστικής Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών και Κοινοτήτων /TÜRKSOY/, μέλη του οποίου είναι η Τουρκία, το Καζακστάν, η Κιργιζία, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και κοινότητες στη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία. που καλούσε τα 300 εκατομμύρια τουρκoφώνων στον κόσμο να είναι ενωμένοι και αν συνεργάζονται μεταξύ τους.

Ιδιαίτερος ο ρόλος σε αυτή την προσπάθεια είναι η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2009, TURKKON, το οποίο “μέσω τουρκικών κρατικών φορέων όπως της TÜRKPA, TÜRKSOY, Τουρκικής Ακαδημίας, Ιδρύματος Τουρκικής Κουλτούρας και Κληρονομιάς IRCICA , Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και του Κοινού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Τουρκικού Συμβουλίου με τους οποίους συνεργάζεται το συμβούλιο, οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μέλη απόκτησαν μια ευρεία βάση. Το Τουρκικό Συμβούλιο το οποίο αντλεί δύναμη από την κοινή γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό των φίλων και αδερφών των Τουρκικών Δημοκρατιών προχωρά προς το μέλλον με στόχο να συμβάλλει σημαντικά στην ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία στην γεωγραφική περιοχή της Ευρασίας”.

Σε αυτό το σχέδιο μεγάλη σημασία έχει και η οργάνωση της Ένωσης Δήμων του Τουρκικού Κόσμου,TDBB στην οποία εκπροσωπούνται τοπικές κυβερνήσεις από 30 χώρες με τουλάχιστον 1.179 δήμους μέλη και διεξάγει μια ποικιλία προγραμμάτων και έργων για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ τοπικών κυβερνήσεων σε φιλικές χώρες στη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία 10 Ιουνίου 2022 6ο Συνέδριο της Ένωσης Δήμων Τουρκικού Κόσμου

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Νοεμβρίου 2021 είχαμε την αλλαγή του ονόματος Τουρκόφωνων Κρατών που χρησιμοποιήθηκε από την αρχή σε Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την συμπερίληψη και των κατεχομένων της Κύπρου ως ΤΔΒΚ και την υπογραφή κοινού σχεδίου δράσης με την επωνυμία “Τουρκικός Κόσμος 2040 Vision” , όπου ανεξάρτητα τουρκικά κράτη (και το ψευδοκράτος) συμμετείχαν σε ενιαίο σχηματισμό και αποδέχθηκαν το κοινό σχέδιο δράσης μέχρι το 2040.

turkic-world-vision-2040-2396-97

Χωρίς να επεκταθούμε σε διατύπωση σεναρίων, είναι -προφανώς- κατανοητό ότι η δραστηριότητα των Τούρκων επισήμων εντάσσεται σε ένα πολυπλόκαμο σχέδιο αναπτυξιακής και εναλλακτικής διπλωματίας που λειτουργεί επικουρικά προς τους επίσημους διπλωματικους χειρισμούς προετοιμάζοντας σε πολλές περιπτώσεις το έδαφος ή ενισχύοντας τα υπάρχοντα τουρκικά ερείσματα σε περιοχές κρίσιμες για τις τουρκικές επιδιώξεις. Έχουμε τονίσει και σε άλλα κείμενά μας ότι αυτή η μορφή διπλωματίας χρησιμεύει για εκεί που δεν φθάνει η επίσημη διπλωματία κι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τις διεθνείς σχέσεις της γείτονος.

Περιοδεία Μ. Σεντόπ στα Βαλκάνια- Προαναγγελία σκηνικού κρίσης

Για αυτό τον λόγο καμία επίσκεψη Τούρκου Αξιωματούχου δεν πρέπει να θεωρείται ως ιδιωτική.

Αρθρογράφος