Ρ. Τ. Ερντογάν: “Το τζαμί στην Αθήνα πρέπει να έχει μιναρέ”

17 Φεβρουαρίου 201909:28

Σε ομιλία που πραγματοποίησε στην Αδριανούπολη ο τούρκος πρόεδρος κ. Ρ. Τ. Ερντογάν, στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το Σάββατο 16/2/2019, έκανε σαφείς  αναφορές στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο .Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού διατράνωσε ότι επί δικής τους διακυβέρνησης οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία έχουν απολαύσει τα δικαιώματά τους στο μέγιστο βαθμό, αλλά η Δύση δεν έκανε το ίδιο, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, για του λόγου του το αληθές, έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα που φτιάχνει τζαμί χωρίς μιναρέ στην Αθήνα και δεν επιτρέπει στη μειονότητα στη Δυτική Θράκη να χρησιμοποιεί καν το όνομα ‘Τούρκος’, ενώ από την άλλη πλευρά η Ελλάδα ζητάει να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Το ίδιο είπα και στον κ. Τσίπρα τις προάλλες που συναντηθήκαμε. Του είπα ‘κοίτα, από εμάς ζητάτε πράγματα, θέλετε τη Θεολογική Σχολή κι εγώ σας λέω ελάτε να ανοίξουμε μαζί το τζαμί Φετιγιέ’. ‘Το ανοίγουμε το τζαμί’ είπαν, αλλά εγώ του λέω τότε ‘μιναρέ γιατί δεν έχει;’. Εκκλησία χωρίς καμπαναριό γίνεται; Εμείς λέμε ότι αν θες να φτιάξεις καμπαναριό, έλα και φτιάξ’ το. Δεν έχουμε πρόβλημα. Αφού αυτό είναι το χαρακτηριστικό της (εκκλησίας), κάν’ το έτσι. Εμάς, το χαρακτηριστικό των τζαμιών μας, ποιο είναι; Αυτά που αγγίζουν τα ουράνια, οι μιναρέδες!»είπε.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν έχει τα ‘κότσια’ ως πολιτικός να αντιταχθεί και να ανταποκριθεί στις νόμιμες διεκδικήσεις της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

«‘Η αντιπολίτευση μάς επικρίνει’, λέει. Ώχου! Εμείς είμαστε πολιτικοί, ας εμπιστευτούμε τον εαυτό μας. Και ας κατακρίνουν όσο θέλουν οι άλλοι. Στη Δυτική Θράκη δεν ανέχεστε ούτε το όνομα ‘Τούρκος’. Ούτε καν τη λέξη ‘Τούρκος’, ‘Τούρκος’! Eμείς όμως δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Όπου θέλεις χρησιμοποιείς το όνομα ‘Ρωμιός’. Γιατί εμείς υποστηρίζουμε την ελευθερίας της σκέψης. Δεν έχουμε πρόβλημα τέτοιο. Και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της σκέψης, της θρησκευτικής πίστης και της παιδείας», ανέφερε.

Να υπενθυμίσουμε ότι  σε παρελθόντα χρόνο έχει παραδοθεί αίτημα  στην ελληνική κυβέρνηση από την τουρκική λίστα με 19 τζαμιά ή σημεία που υπήρχαν τζαμιά απί οθωμανικής αυτοκρατορίας και επιθυμούν να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργίας τους ως λατρευτικός χώρος των «εκατομμυρίων μουσουλμάνων που βρίσκονται στην Ελλάδα ή χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό σταθμό ή ως τουριστικό προορισμό» αναφέρεται στην επιστολή.

Πρόκειται για πρωτοφανή απαίτηση η οποία γίνεται από πιο έντονη σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά της από τα σημεία που απλώνονται σε όλη την Ελλάδα: Από τα Ιωάννινα μέχρι τη Ρόδο και από το Διδυμότειχο μέχρι τα Τρίκαλα και το Ναύπλιο!

Πρόκειται για τζαμιά που είχαν κλείσει μετά την επανάταση του 1821 ή μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-13

Η λίστα περιλαμβάνει σύμφωνα με το vimaorthodoxias τα εξής τζαμιά:

1) Το Γιενή τζαμί (Yeni Cami) στην Θεσσαλονίκη.
2) Το Φετιγιέ τζαμί (Fethiye Cami) στην Αθήνα.
3) Το Μουσταφά Βοϊβόντα τζαμί (Mustafa Voyvoda Camı) στην Αθήνα.
4) Το Ιμπραήμ πασά τζαμί (İbrahim Paşa Cami) στην Καβάλα.
5) Το Χαλίλ μπευ τζαμί (Halil Bey Cami) στην Καβάλα.
6) Το Αγά πασά τζαμί (Ağa Paşa Cami) στο Ναύπλιο.
7) Το Ουλού τζαμί (Ulu Cami) στο Ναύπλιο.
8) Το Τσελεμπί σουλτάν Μεχμέτ τζαμί (Çelebi Sultan Mehmet Cami) στο Διδυμότειχο.
9) Το Γιενή τζαμί (Yeni Cami) στην Λάρισα.
10) Το Οσμάν Σαχ Κουρσουνλού τζαμί (Osman Sah Kurşunlu Cami) στα Τρίκαλα.
11) Το τζαμί της Μονεμβασίας (Monemvasia Camisi).
12) Το Σουλεϊμανιέ τζαμί (Süleymaniye Cami) στην Ρόδο.
13) Το Μουράτ Ρέϊς τζαμί (Murad Reis Cami) στην Ρόδο.
14) Το Αγά τζαμί (Ağa Cami) στην Ρόδο.
15) Το Ντεφτεντάρ τζαμί (Deftedar Cami) στην νήσο Κω.
16) Το Λόντζα τζαμί (Lonca Cami) στην νήσο Κω.
17) Το Ασλάν πασά τζαμί (Aslan Paşa Cami) στα Γιάννενα.
18) Το Φετχιγιέ τζαμί (Fethiye Cami) στα Γιάννενα.
19) Το Κουρσουνλού τζαμί (Kurşunlu Cami) στην Καστοριά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών ή την Κυβέρνηση της Ελλάδας.

Αρθρογράφος