Η Ελλάδα αντιμέτωπη με το νέο στρατιωτικό δόγμα της Τουρκίας (video)

2 Ιανουαρίου 201908:04

Δεν τίθεται θέμα για καμιά υποχώρηση στη “γαλαζια’ πατρίδα” δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, επιθεωρώντας τις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία.

Ο Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της “γαλάζιας πατρίδας” των 462 χιλιάδων χλμ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για αυτό. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αρκούν και εδώ, αρκούν και εκεί», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως η Τουρκία, σε κάθε περίπτωση, δείχνει ότι είναι υπέρ της ειρήνης, της φιλίας και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Θέλω να δηλώσω για να γνωρίζουν όλοι ότι δεν τίθεται θέμα για καμιά υποχώρηση, ούτε θα κλείσουμε τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο», δήλωσε ο κ. Ακάρ.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, και αποτυπώνει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, ΑΟZ και Κύπρο.

Ταυτόχρονα με τον όρο «γαλάζια πατρίδα» η Τουρκία εξηγεί την σημασία που δίνει στις ναυτικές της δυνάμεις, σαν μοχλό διεκδίκησης κερδών στην εξωτερική πολιτική.

«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε «γαλάζια πατρίδα» συνεχίζεται. Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ. Και είναι η πρώτη φορά που κορυφαίος αξιωματούχος βάζει στο τραπέζι τηn «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας, εννοώντας ότι δεν θα αφήσουν κανένα να κάνει ο,τιδήποτε στη θάλασσα χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί και να συμφωνήσει η Αγκυρα.

Είναι μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου, σε μια χρονική στιγμή που βρισκόμαστε κοντά στις πρώτες γεωτρήσεις στα κυπριακά οικόπεδα, στα οποία θέλουν να έχουν λόγο και οι Τούρκοι.

Το νέο τουρκικό δόγμα περι «Γαλάζιας Πατρίδας» πρέπει να συνδυαστεί με τις απειλές που διατυπώνει η Τουρκία για πόλεμο με την Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, που έστειλε μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ότι εάν επιχειρήσει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η Τουρκία θα δώσει σκληρή απάντηση.

«Η Τουρκία θα απαντήσει σκληρά εάν η Ελλάδα προσπαθήσει να διευρύνει σταδιακά τα χωρικά της ύδατα», είπε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ.

Αναφερόμενος στην ελληνική στάση όσον αφορά την αιγιαλίτιδα, ο πρώην υπουργός υπενθύμισε το casus belli, και διεμήνυσε «θα ήθελα να πω κάτι ξεκάθαρο: πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη προσέγγιση και τους υπενθυμίζω την προειδοποίηση του Κοινοβουλίου το 1995».

Σύμφωνα με τον Τσελίκ, «οι θαλάσσιες δυνάμεις μας έχουν πολύ υψηλές επιδόσεις στην παράκτια ασφάλεια μας».

Το νέο δόγμα και οι απειλές δεν είναι άσχετες φυσικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ οπου οι προετοιμασίες για τη γεώτρηση της Εxxon Mobil στο τεμάχιο “10”, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

 

Αρθρογράφος