Πρωτομαγιά και “κουρμπάνι” στο Κόσμιο Ροδόπης

29 Απριλίου 202309:39

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Κόσμιο Ροδόπης τιμά την Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στις 2 Μαΐου.

Πλήθος πιστών, κατοίκων κι επισκεπτών αναμένεται να συμμετάσχουν την Πρωτομαγιά στον Πανηγυρικό Εσπερινό όπου πανηγυρίζει το τοπικό εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου και θα πραγματοποιηθεί Εσπερινός και περιφορά εικόνας περιμετρικά της εκκλησίας

Την Δευτέρα 1η Μαίου 2023, παραμονή της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου οι δύο σύλλογοι του Κοσμίου Ροδόπης,ο Πολιτιστικός σύλλογος γυναικών Κοσμίου και ο Θρησκευτικός σύλλογος γυναικών θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί τις προετοιμασίες για την καθιερωμένη τράπεζα αγάπης, ένα παλιό έθιμο, το ¨κουρμπάνι”, που αναβιώνει κάθε χρόνο στη μνήμη του Αγίου Αθανασίου, Προστάτη του χωριού

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού που θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων θα ακολουθήσει το τραπέζι της αγάπης, το “κουρμπάνι”, όπως το ονομάζουν οι κάτοικοι του χωριού, στο εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου.

Το κουρμπάνι είναι κοινωνία ανθρώπων,όπου σύμφωνα με την παράδοση “όλοι προσέφεραν κι όλοι ελάμβαναν, το ίδιο ακριβώς γίνεται μέχρι σήμερα. Όταν βγαίνουμε στο χωριό γυρνάμε σπίτι-σπίτι σε όλους τους κατοίκους, φτωχούς ή πλούσιους κι ο καθένας δίνει από το πλεόνασμα ή το υστέρημά του. Όταν θα έρθει η ώρα να χτυπήσει η καμπάνα για να διανεμηθεί το κουρμπάνι, τότε όποιος προσέφερε έχει δικαίωμα να λάβει. Αυτό είναι κοινωνία ανθρώπων κι αυτό είναι το πιο διαχρονικό μήνυμα”.

Αυτό μας δείχνει και το κάλεσμα των Γυναικών του Κοσμίου:Οποία κυρία επιθυμεί να προσφέρει εδέσματα μπορεί να μας τα φέρει στο εξωκκλήσι του Αγίου μας. Θα είμαστε εκεί από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και δεν ξεχνάμε ότι η κάθε είδους βοήθεια που μας προσφέρετε κάθε χρόνο είναι για εμάς πολύτιμη και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας!”

Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Κοσμίου

 

 

Αρθρογράφος