Έφαγε με τους υπαλλήλους του…τουρκικό πρωινό και βαρυστομάχιασε

5 Ιουνίου 202215:11

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Μουράτ Ομέρογλου από το πρωΐ τρώει και σίγουρα έχει βαρυστομαχιάσει αφού έπρεπε να φάει δύο φορές πρωΐνό σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

Ο κ. Μουράτ Ομέρογλου ακόμη δεν μπορεί να χωνέψει την χθεσινή του αποτυχία στο Φεστιβάλ Κερασιού Ασωμάτων και σίγουρα πρέπει να νοιώθει μία έντονη δυσπεψία από την σημερινή αποτυχία που είχε η δράση εναλλακτικής διπλωματίας του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Χωρίς μία συγκεκριμένη στρατηγική ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή , φανερά αγχωμένος για τις επιδόσεις του, δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας ούτε μία στοιχειώδη αποστολή όπως ή προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας του.

Με απλά λόγια κάτι που μπορεί να πετύχει ένας διπλωμάτης με βαθμό Γραμματέα Γ δεν μπορεί ένας υψηλόβαθμος διπλωματικός υπάλληλος.

Ο κ. Μουράτ Ομέρογλου, και το διατυπώνω φιλικά με την 30ετή εμπειρία του διπλωματικού συντάκτη, δεν έχει μάλλον αντιληφθεί τον ρόλο του.

Βάσει του εγχειριδίου της διπλωματικής ακαδημίας η αποστολή ενός διπλωμάτη εντοπίζεται στα εξής:

 • να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες σχετικά με θέματα ειρήνης και πολέμου
 • να καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους κατοίκους της περιοχής/χώρας που υπηρετεί
 • να κινείται στα πλαίσια που ορίζει το διεθνές σύστημα και οι διαμορφούμενες διμερείς σχέσεις
 • να προάγει εναλλακτικές μορφές διπλωματίας μέσα από θεματικές ενότητες εμπορίου, οικονομίας, επενδύσεων, πολιτισμού, περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του και τον συμπολιτών του.
 • να διαφημίζει την χώρα του και τις δυνατότητές της

Τί ακριβώς κάνει ο κ Μουράτ Ομέρογλου;

 • Αναμειγνύεται στα εσωτερικά μιας ξένης και κυρίαρχης χώρας εκβιάζοντας (στην κυριολεξία) το πολιτικό σύστημα ακόμη και Έλληνες Αιρετούς από επίπεδο κοινότητας μέχρι το Ελληνικό Κοινοβούλιο
 • Απειλεί δια εξοστρακισμού συμπολίτες μας και δια αποκεφαλισμού ακόμη και δημοσιογράφους
 • Ενορχηστρώνει την στρατολόγηση παραθρησκευτικών λειτουργών του τοπικού πολιτικού ισλαμ επισκεπτόμενος τις τουρκοψευδομουφτείες και (δήθεν) προσευχόμενος σε τζαμιά με την παρουσία φωτογράφων
 • “Στήνει” δίκτυο με τουρκοπροξενικές μειονοτικές οργανώσεις από όπου επιλέγει νέα στελέχη τα οποία και διαφημίζει ο ίδιος αυτοπροσώπως
 • Καταδιώκει, απειλεί και καθυβρίζει ομογενείς του Έλληνες πολίτες που δεν θέλουν να τον υπακούσουν.
 • Καλλιεργεί τα στοιχεία του “παντουρανισμού” και του “αναθεωρητικού τουρκικού εθνικισμού” στα πρότυπα των ξεπερασμένων βαλκανικών μεγαλοϊδεατικών εθνικισμών που έχει ως σκοπό να στρατολογήσει κια να χειραγωγήσει ομογενείς ώστε να τους χρησιμοποιήσει σε ριζοσπαστικές αναπτρεπτικές δράσεις με βλέψεις επεκτατικές.

Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον ο κ. Μουράτ Ομέρογλου είναι ένας ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΉΣ!

Συνομιλεί και διαπραγματεύεται με μετρίους και -εξίσου- αποτυχημένους ή με όσους τον φοβούνται. Αυτοί είναι και οι ομοτράπεζοί του και συνδαιτημόνες του και οι ΣΥΜΠΟΤΕΣ του. Αυτή είναι η εικόνα της αποτυχίας του και στο τουρκικό πρωινό αφού μάζεψε και τάϊσε τα τσιράκια του με κρατικά χρήματα, αφού οι εχέφρονες δεν θα πατήσουν ποτέ το πόδι τους σε εκδήλωση που έχει την δική του πατέντα.

Δεν αποκλείεται , βεβαίως, και ο ίδιος ο κ. Μουράτ Ομέρογλου να φοβάται τους σκιώδεις προϊσταμένους του και για τον λόγο αυτό να τον διακατέχει φόβος βαθύς για τις επιδόσεις και τις αποδόσεις του.

Οι φωτογραφίες που η επίσημη σελίδα του τουρκικού προξενείου δημοσιοποίησε είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατούσε σήμερα σε Κομοτηνή , Ξάνθη όπου κλήθηκαν κάποιοι μειονοτικοί δημοσιογράφοι να καταγράψουν το φαγοπότι των μελών του μειονοτικού παραϊερατείου.

Ο κ. Μουράτ Ομέρογλου ΑΠΕΤΥΧΕ στην θητεία του στην Κομοτηνή αφου δεν εκμεταλλεύθηκε τα προνόμια που του διασφάλισε μία περιφερειακή δύναμη όπως είναι η Τουρκία που αντιμετωπίζει τους διπλωμάτες ως μέλη μιας αποκλειστικής και υψηλού κύρους επαγγέλματος παρέχοντας σε αυτούς μεγάλη υποστήριξη στην υψηλή θέση, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση των υπαλλήλων της προκειμένου να διατηρήσει τη δική της διεθνή εικόνα.

Όλα αυτά αποτελούν μια πολύτιμη και χρήσιμη εμπειρία στον βαθμό που θα κληθεί να υπηρετήσει σε χώρες με λιγότερες απαιτήσεις όπως είναι η Μογγολία ή να τα γράψει στα απομνημονεύματά του στα διαλείμματα μίας  άλλης νέας επαγγελματικής δραστηριότητάς του.

Αρθρογράφος