Ποιος καλύπτει το ερντογανικό μνημείο του Ριτβάν Αμέτ στην Φιλύρα;

2 Οκτωβρίου 202312:17

Μια ακόμη ιστορία ντροπής εξελίσσεται στη Ροδόπη, με πρωταγωνιστή τον δήμαρχο Αρριανών – Φιλύρας που όμως ενεργεί ενδεχομένως και με πλάτες πλειονοτικές.

Συνεργασία Γιάννη Γκαράνη-Προξενείου μέσω Φιλύρας και Ριτβάν Αμέτ;

Από διετίας τουλάχιστον ο δήμαρχος Ριτβάν Αχμέτ έστησε στο κέντρο της Φιλύρας (μπροστά στο τέμενος) μία κρήνη οθωμανικού τύπου, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να το περάσει καν από δημοτικό συμβούλιο, αφιερωμένη μάλιστα σε κάποιον Μουσταφά Τζαμπάζ.

Ο Τζαμπάζ καταγόταν από το γειτονικό Σκάλωμα, εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ» της Πόλης και έχασε τη ζωή του στη διάρκεια του πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Το μνημείο συγχρηματοδοτήθηκε από τον δήμο Οσμάνγκαζι της Προύσσας, μάλιστα ο Τούρκος δήμαρχος Μουσταφά Ντουντάρ παρέστη στα εγκαίνια της παράνομης κρήνης.

Ώς εδώ έχουμε μόνο την πρόκληση από πλευράς Τουρκίας, που επιχειρεί να καθιερώσει μια μυθολογία περί Τούρκων μαρτύρων (sehit) από την ελληνική Θράκη. Από τη στιγμή όμως που υπέπεσε στην αντίληψη των ελληνικών Αρχών ξεκινάει μια άλλη, ακόμη πιο προκλητική ιστορία.

Αρχικά δεν εκδηλώνεται καμμία αντίδραση.

Τον Φεβρουάριο του 2022 ερχόμαστε σε επαφή με τον τότε ανεξάρτητο βουλευτή Κ. Μπογδάνο και εκείνος καταθέτει το ερώτημα στη Βουλή και προς τον υπουργό Εξωτερικών για το τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση.

Η Πολεοδομία Κομοτηνής (η μόνη του νομού Ροδόπης) κάνει αυτοψία και τον Σεπτέμβριο του 2022 χαρακτηρίζει την κρήνη αυθαίρετη, άρα και κατεδαφιστέα. Περνάει ο μήνας που δίνεται διορία στον δήμαρχο Ριτβάν Αχμέτ για ένσταση ή άλλο ένδικο μέσο και κείνος δεν προβαίνει σε καμμία ενέργεια.

Ο Δήμαρχος Αρριανών κατέθεσε στην Εισαγγελία για την “Κρήνη της Φιλύρας”

Ποια θα ήταν η επόμενη φάση; Να προωθήσει η Πολεοδομία Κομοτηνής τον φάκελο της υπόθεσης στην Αποκεντρωμένη ώστε η τελευταία να προβεί στην κατεδάφιση.

Έ, βρισκόμαστε έναν χρόνο μετά και ο φάκελος της υπόθεσης ακόμα δεν έχει φτάσει στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης, δηλαδή ένα χιλιόμετρο απόσταση, κι ο δήμος μάλλον πληρώνει ένα πρόστιμο διατήρησης (με τα λεφτά μας) και καθάρισε!

  • Ρωτάμε λοιπόν ως Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, είναι λογικό το χρονικό αυτό διάστημα; Είναι μόνος λόγος ο φόρτος εργασίας που επικαλείται ο υπάλληλος της Πολεοδομίας;
  • Έχουν πολλά τέτοια περιστατικά, δηλαδή αυθαίρετες κατασκευές τοπικών Αρχών που υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία μας στη Θράκη;
  • Τι λέει ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολεοδομίας, ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης;

Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι …αγνοεί την υπόθεση!

 

Η Φιλύρα “κείται μακράν”για τους ταγούς της Ροδόπης

Αρθρογράφος