Ποιός ενέκρινε την δημιουργία πάρκου μνήμης για φυγόστρατο πράκτορα της ΜΙΤ στο κέντρο της Φιλλύρας;

7 Φεβρουαρίου 202208:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την τελευταία εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούσε μία φωτογραφία από το κέντρο της Φιλλύρας του Δήμου Αρριανών στην οποία εικονιζόταν μία αναθηματική (δίγλωσση) επιγραφή αφιερωμένη στη μνήμη του Μουσταφά Τσαμπάζ με καταγωγή από το Σκάλωμα του οικείου δήμου.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου, ο Μουσταφά Τζαμπάζ, φωτοειδησεογράφος της εφημερίδας Yeni Safaz δολοφονήθηκε στα γεγονότα του πραξικοπήματος του 2016 “αφού απηύθυνε κάλεσμα για κινητοποίηση εναντίον των πραξικοπηματιών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης”.

Από τις “παράλληλες δομές” στο “υβριδικό πραξικόπημα” της Τουρκίας

Σε άλλους δύο Τούρκους δημοσιογράφους επιτέθηκαν με μανία διαδηλωτές που πρόσκεινται στην τουρκική κυβέρνηση κι αντιμετώπιζαν με καχυποψία τα κεμαλικά μέσα στα οποία εργάζονταν, συνεχίζει η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ ο γνωστός και ως “Τούρκος της Ελλάδας” Mustafa Cambaz σε ηλικία 20 χρονών εγκατέλειψε την Ελλάδα και πήγε κρυφά στην Τουρκία,προκειμένου να αποφύγει να υπηρετήσει στον ελληνικό Στρατό.

 

Βλέπε και TRT Δυτικοθρακιώτης μάρτυρας της 15ης Ιουλίου

Για 33 χρόνια, ο Τσαμπάζ διέμενε στην Τουρκία λαθραία, χωρίς ταυτότητα, χωρίς χαρτιά. Έκανε ένα γάμο και απέκτησε ένα παιδί. Στην Τουρκία άφησε το στίγμα του ως ένας από τους καλύτερους φωτογράφους καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Εργαζόταν ως φωτορεπόρτερ στην εφημερίδα Yeni Safak. Ετοίμασε ένα λεύκωμα με από περίπου 10.000 φωτογραφίες που τράβηξε από 118 τζαμιά. Τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος είχε ήδη γράψει ένα μήνυμα στο λογαριασμό του στο twitter, το οποίο έμελλε να είναι και το τελευταίο του : “Βγαίνουμε στους δρόμους με τη θέληση και εντολή του Στρατηγού Ερντογάν”.

Σήμερα, Κυριακή 6/2/2022, σε επιτόπια επίσκεψη του Komotinipress, στο κέντρο της Φιλλύρας, διαπιστώσαμε την δημιουργία ενός χώρου με σαφή αναφορά στον προαναφερθέντα, στο κέντρο του οικισμού ακριβώς δίπλα από το τζαμί, το σχολείο, το Κέντρο Υγείας και το Αστυνομικό Τμήμα.

Μάθαμε , επίσης, ότι το Σάββατο 5/2/2022 επισκέφθηκε τον χώρο για να τον επιθεωρήσει ο βασικός χορηγός -χρηματοδότης Δήμαρχος του Οσμανγκαζι Προύσσας κ. Μουσταφά Ντοντούρ (με καταγωγή από την Δροσιά του Δήμου Αρριανών) συνοδευόμενος από τους νυν και πρώην Δημάρχους Αρριανών, κκ Ριντβάν Αμέτ και Ιμπραήμ Σερήφ.

Ποιός είναι ο ρόλος του Δημάρχου Αρριανών στον σκληρό πυρήνα των τουρκοφρόνων;

Τα ερωτήματα βεβαίως που ανακύπτουν είναι πολλά και θα πρέπει να τεθούν ψύχραιμα και με την σωστή σειρά προς τους αρμοδίους και οι απαντήσεις θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’όψιν από τα κέντρα αποφάσεων των Αθηνών.

Αρθρογράφος