Ποιοί επενδύουν στην (παρα)θρησκευτική ψήφο;

15 Μαΐου 202318:23

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Κι ενώ τρέχουν οι μετρήσεις και οι δημοσκοπήσεις εμείς στην Ροδόπη έπρεπε να ασχοληθούμε με το φαινόμενο της (κακώς αποκαλούμενης) “θρησκευτικής ψήφου”, η οποία σχετιζεται με τον βαθμο επιρροής των (παρα)εκκλησιαστικών και θρησκευτικών κύκλων στην προεκλογική διαδικασία.

Αφορμή στάθηκε η ξαφνική αναφορά στα μέσα ενημέρωσης δελτίων τύπου του Ευρ. Στυλιανίδη για το που εκκλησιάζεται αλλά και η μετριασμένη την τελευταία περίοδο εμφάνιση των Εγκαθέτων δίπλα στους ψευδομουφτήδες.

Άραγε πόσο θετικά ήαρνητικά επηρεάζει τον σύγχρονο ψηφοφόρο της Ροδόπης (με τα όσα αναχρονιστικά στοιχεία κι αν υπάρχουν) το θρησκευτικό συναίσθημα;

Η απάντηση σχετίζεται και με την επιρροή που έχουν οι θρησκευτικοί κύκλοι σε μια κοινωνία και τον βαθμο αναπτυξης αυτης της κοινωνίας ειδικά σε συνθήκες οικονομικής δυσπραξίας και κοινωνικής ή εθνικής ανασφάλειας.

Στα γραφήματα που ακολουθούν κατ’αρχάς φαίνονται συγκριτικά οι καμπύλες των αναφορών στα μκδ των υποψηφίων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ενω συγκεντρώνουν κάποιες αναφορές τα κόμματα της Αριστεράς λόγω της σχέσεης κάποιων υποψηφίων με τους ψευδομξουφτήδες και με φθίνουσα πορεία η Ελληνική Λύση που η σχεση της με την Εκκλησία εντοπίζεται στο λεγόμενο πατριωτικό αφήγημα κι αυτό συνεκδοχικά.

Ακόμη δεν έχει μπει στις μετρήσεις η ΝΙΚΗ καθώς οι υποψήφιοι της (3) σε τοπικό επίπεδο δεν εχουν παρεμβαση.

Tην Δευτέρα 8 Μαΐου ανακοινώθηκε μία υποψηφιότητα – έκπληξη στα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος, καθώς θα είναι υποψήφια βουλευτής η Μαρία Εζνεπίδου, ανιψιά του Αγίου Παϊσίου.Η υποψηφιότητα Εζνεπίδου επιδιώκει να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον «σκληρό» εκκλησιαστικό χώρο.

Όσον αφορά στην λεγόμενη θρησκευτική ψήφο αυτή δεν φαίνεται να προσδιορίζεται στα μκδ αν κρίνουμε από την ανταπόκριση που είχαν στους χρηστες τα δελτία τύπου του Ευρ. Στυλιανίδη που έμπλεξαν τον πολιτικό λογο και μήνυμα με το εκκλησίασμα.

Να επισημανθεί και ο χαμηλός αριθμός αναφορών που παρατηρείται στους χρήστες για τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως και του Σεβ. Μητροπολιτη που οι αναφορές σχετίζονται με ένα ιδιοτυπο θρησκευτικού χαρακτηρα λαιφ σταιλ μέσα στα τοπικά στεγάνα των διαχειριστών της θρησκευτικής ζωής του τόπου.

Εξίσου ενδιαφέρουσα και η απόλυτη πτωτική τάση της ορμητικής Σιμπέλ Μουσταφάογλου που επένδυσε στην παραθρησκευτική ψηφο αλλά καθυστερημένα και στα όρια της υπερβολής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα “διαγράψει” την Σιμπέλ Μουσταφάογλου;

Βεβαίως την τελευταία Παρασκευή περιμένουμε το κήρυγμα στα Τεμένη των ιμαμηδων των ψευδομουφτήδων….

 

(Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Τα στοιχεία δεν είναι δημοσκοπικού χαρακτήρα.Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στο customerservicepro@palo.gr)

Αρθρογράφος