Ο “πατριωτικός ρεαλισμός” του ΠΑΣΟΚ και η Θράκη

5 Σεπτεμβρίου 202219:26

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παρά το γεγονός ότι ήταν τραυματισμένος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ακύρωσε την ομιλία του στο Ζάππειο για τα 48 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος, αλλά ήταν εξαιρετικά ενθουσιώδης και ταυτόχρονα επιθετικός προς τη ΝΔ, ασκώντας έντονη κριτική προς την Κυβέρνηση.

Ο κ.Νίκος Ανδρουλάκης από το Ζάππειο έστειλε το μήνυμα της στρατηγικής που πρόκειται να ακολουθήσει μέχρι της εκλογές, αλλά και μετά από αυτές με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Ν. Ανδρουλάκη να στέλνει ένα συγκεκριμένο μηνυμα: «Η παράταξη στη νέα της πορεία έχει μια τεράστια ευθύνη. Να γίνει κυβέρνηση, να παράξει πλούτο για τον λαό, να τον διανέμει δίκαια και να ενισχύσει τους θεσμούς και τη δημοκρατία».

Παράλληλα δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία η ιστορική αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στον Ελευθέριο Βενιζέλο αλλά και την Συνθήκη της Λωζάνης με άμεσες προεκτάσεις στα όσα συμβαίνουν στην Θράκη.

Από τα όσα ακούσαμε στο Ζάππειο προκύπτει ότι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης – έστω κι αργά- αντέδρασε άμεσα και με συναίσθημα υψηλής εθνικής ευθύνης για το ζήτημα του κ. Μπουρχάν Μπαράν.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και μια έμμεση αναφορά (τον φωτογράφησε, αλλά δεν τον κατονόμασε) για τον Μπουρχάν Μπαράν τον βουλευτή Ξάνθης του κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης που χειρίζεται προσωπικά την περίπτωση του συγκεκριμένου βουλευτή δεν αποκάλυψε αν θα τον διαγράψει ή όχι από την Κ.Ο. όμως άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα τον συμπεριλάβει στα επόμενα ψηφοδέλτια. «Για τα εθνικά θέματα δεν δέχομαι να κουνούν το δάχτυλο στη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Την παράταξη που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σχεδίασε το Ελσίνκι, που έδωσε προοπτική σε όλους τους Έλληνες της Θράκης και τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους. Είναι προφανές όμως ότι όποιος δεν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, και εννοώ τη Συνθήκη της Λωζάνης, που σφυρηλάτησαν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, δεν θα έχει καμία θέση στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης».

Με αυτή την τοποθέτηση-δέσμευση, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης καθιστά σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί με γνώμονα τον “πατριωτικό ρεαλισμό” στα Εθνικά Θέματα.

Παραθέτουμε το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του

Υπηρέτησα ως Ευρωβουλευτής 8 χρόνια τα εθνικά μας συμφέροντα με απόλυτη συνέπεια.
Εγώ ήμουν που έδωσα μάχη για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και όχι ο κ. Μητσοτάκης.
Δεν δίστασα να συγκρουστώ ακόμη και με την πολιτική μας οικογένεια στην Ευρώπη, τους Σοσιαλιστές, για να πετύχω το εμπάργκο, όταν ο τουτίστας του PES κ. Τσίπρας είχε μείνει σιωπηλός.
Για τα εθνικά θέματα δεν δέχομαι να κουνούν το δάχτυλο στη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Την παράταξη που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σχεδίασε το Ελσίνκι, που έδωσε προοπτική σε όλους τους Έλληνες της Θράκης και τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους.
Είναι προφανές όμως ότι όποιος δεν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, και εννοώ τη Συνθήκη της Λοζάνης, που σφυρηλάτησαν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, δεν θα έχει καμία θέση στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης.
Δεν μπορούν, λοιπόν, να μας κουνούν το δάχτυλο αυτοί που επένδυσαν διαχρονικά στο μικροκομματισμό στα μεγάλα εθνικά ζητήματα.
Ιδίως ο Πρωθυπουργός, που στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δικαιολόγησε τις απαιτήσεις της Τουρκίας από τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν ξέρει πολύ καλά ότι ο Ερντογάν χαρακτηρίζει εθνικό κίνδυνο και τρομοκράτη όποιον αντιστέκεται στον δεσποτισμό του και ιδιαίτερα τους Κούρδους. Αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Νίκος Ανδρουλάκης: “Δεν υπάρχει ισχυρή Δημοκρατία χωρίς λαό που ευημερεί”

Το ίδιο μήνυμα έστειλε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη η οποία κι επεσήμανε ότι “στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκεται πλέον η απόφαση για τον Μπουρχάν Μπαράν και το μέλλον του στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μετά το ατόπημα του βουλευτή Ξάνθης για τις εκλογές του ψευδομουφτή”.

«Οι δηλώσεις του κ. Μπαράν σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την παράταξη, ούτε μπορούν να αντιπροσωπεύσουν το ΠΑΣΟΚ. Στην επικοινωνία που είχα μαζί του, ήμουν σαφής και σταθερή, τονίζοντας ότι αυτά τα οποία υποστήριξε δεν έχουν καμία σχέση με τις θέσεις που εκφράζει διαχρονικά η παράταξή μας.

»Στη συνέχεια, με νέα του δήλωση, ανασκεύασε το περιεχόμενο της ανάρτησής του και, πλέον, η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη» δήλωσε η κα Λιακούλη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο “αμετανόητος” κ. Μπουρχάν Μπαράν θέτει εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ;

Αρθρογράφος